Testad produkt: Logitech MX Keys för Mac
Pris: Från 1 109 kronor på Prisjakt

Apples tangentbord är visserligen stilfulla, men ska du skriva hela dagarna finns det mer ergonomiska alternativ. Som Logitechs MX Keys som finns i en speciell Mac-utgåva. Både utseendemässigt och sett till funktioner smälter det in bra i Apple-miljön. MX-serien är Logitechs så kallade Master-serie, där de inte snålar in på något.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Logitech MX Keys är en bra ersättare för Apples egna tangentbord. Det är tjockare och känns mer solitt, vilket många av oss föredrar. Det ger en bättre slaglängd, tystare tangenter och bättre ergonomi. Det kan dessutom anslutas till tre enheter som du enkelt kan växla mellan.

Positivt

  • Sköna tangenter med bra slaglängd
  • Mer bekvämt än Apples vid lång användning
  • Växla enkelt mellan tre Apple-enheter

Negativt

  • Vinklat åt fel håll
  • Kort batteritid med bakgrundsbelysning
  • Dongeln har usb-a-anslutning!
Logitech MX Keys för Mac
Foto: LogitechEtt tangentbord inte bara för din Mac utan även Ipad och Apple TV


Design och konstruktion

Tangentbordet har en tuff industriell design som för tankarna till de numera skarpa kanterna på Ipad Pro. Som kontrast är både hörnen på tangentbordet och tangenterna mjukt skålade. För att passa in i Apple-familjen är tangentbordet smart nog rymdgrått. Det gör också att det inte genast ser solkigt ut efter användning. MX Keys är tjockare än Apples tangentbord, som många menar är för tunt. Men inte lika tjockt som specifikationen ger intryck av, för det är inte mer än sex millimeter i framkant.

Logitech MX Keys för Mac
Foto: LogitechLagom tjockt för en mer pålitlig upplevelse

Tangentbordet laddas upp med usb-c och kan därför enkelt laddas direkt från datorn eller Ipad Pro. Anslutningen till datorn eller surfplattan går över strömsnål Bluetooth Low Energy. Har du Filevault aktiverat är dock problemet att Bluetooth-enheter inte aktiveras förrän efter du skrivit in lösenordet. Moment 22! Logitech skickar därför även med en Unifying receiver, en usb-dongel som kör via RF istället.

Funktioner och finesser

Som standard är funktionstangenterna kopplade till ljusstyrka, mission control, launchpad, bakgrundsbelysning, uppspelningskontroller och ljud. Men med Logitechs inställningsprogram kan du själv välja vad de ska göra. Du kan till och med låta dem ändra funktion beroende på vilket program du använder. Mycket smidigt!

Logitech MX Keys för Mac
Foto: LogitechMånga inställningsmöjligheter

Har du flera enheter du vill använda ditt tangentbord med är det mer än lite besvärligt att hålla på och parkoppla via buetooth stup i kvarten. Logitech har därför en smart funktion de kallar Easy-switch. Det är tre knappar där du helt enkelt väljer vilken enhet du vill använda tangentbordet med just nu. Det är därför enormt smidigt att kunna växla mellan din stationära och bärbara dator, din Ipad eller varför inte din Apple TV?

Tangentbordet känner själv av när dina händer närmar sig och om det är mörkt i rummet aktiveras automatiskt bakgrundsbelysning på tangenterna. Ett smidigt sätt att alltid kunna använda tangentbordet utan att behöva famla fram eller själv behöva leta efter belysnings-knappen.

Prestanda och användarupplevelse

Tangenterna har precis lagom friktion för att fingrarna lätt ska kunna glida mellan dem utan att det för den sakens skull känns halt. De skålade tangenterna gör att du lätt hittar dem med fingret och det känns skönt att vila på en tangent. De har precis lagom slaglängd för att du både ska kunna skriva snabbt och känna att du har tryckt tillräckligt långt.

Logitech MX Keys för Mac
Foto: LogitechSkålade tangenter är en trevlig upplevelse

Har du bakgrundsbelysningen påslagen räcker batteriet i 10 dagar, vilket känns väl kort. Lyckligtvis är det bara att trycka i usb-c-kabeln och fortsätta arbeta medan det laddas. Du måste alltså inte komma ihåg att sätta det på laddning när du är klar för dagen. Hoppar du över bakgrundsbelysningen räcker det däremot i fem månader. Det är mer än tillräckligt.

Däremot förstår vi inte varför tangentbordet är upphöjt i bakkanten, så att det är vinklat mot den som skriver. Det är ju tvärt emot hur deras ergonomiska tangentbord är utformade, det är knappast okänt för Logitech att det är åt fel håll. Med ett handlovsstöd, som finns som tillval för pc-versionen, hade det varit enkelt att göra det åtminstone lite mer ergonomiskt.

Specifikationer

MacWorld rekommenderar

Tillverkare: Logitech
Testad: Augusti 2021
Tangenter: Nordiska, numeriskt tangentbord
Anslutning: Usb-c, RF med dongel, Bluetooth LE
Bakgrundsbelysning: Ja, närhetssensor
Batteritid: 10 dagar (belysning), 5 månader (utan)
Mått: 43 x 13 x 2 centimeter
Vikt: 810 gram
Rek. pris: 1 299 kronor
Pris: Från 1 109 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5