Uppdatering (2022-09-29):

Pro Max popularitet bäddar för större skillnader

Vi har tidigare rapporterar om hur analytikern Ming-Chi Kuo tror att det kommer vara större skillnad än bara storlek och batteri mellan framtida Pro- och Pro Max-modeller, och nu backar han påståendet med siffror som försöker förklara varför.

Enligt Ming-Chi Kuo har Iphone 14 Pro Max sålt 50 procent bättre hittills än Iphone 14 Pro, vilket pekar på högre genomsnittspris på Iphone för årets fjärde kvartal, och större incitament för Apple att satsa ännu mer på toppmodellen.

Ett separat rykte nyligen påstod att Pro Max-namnet möjligen kan ersättas av Ultra, vilket skulle vara konsekvent med produkter som Apple Watch Ultra och Macprocessorn M1 Ultra.


Uppdatering (2022-09-19):

Dynamic Island i alla modeller

Nyligen lanserades Iphone 14 Pro och Pro Max och den största nyheten är att den så kallade flärpen har ersatts av ett pillerformat kamerahål som kallas för ”Dynamic Island”. Det som är unikt med denna lösning är att den ändrar storlek och form beroende på vilken funktion som används.

Enligt ett Twitter-inlägg från analytikern Ross Young kommer samtliga fyra modeller att utrustas med Dynamic Island nästa år, alltså även Iphone 15 och Iphone 15 Plus.

Däremot väntas de två standardmodellerna inte få en skärm på 120 hertz, så det kommer fortfarande finnas en skillnad gentemot Pro-modellerna.


Uppdatering (2022-09-14):

Nytt A17-chipp i Pro-modellerna

I och med lanseringen av Iphone 14 är det nu dags för ryktena om efterföljaren Iphone 15 att ta fart på allvar.

Det stora dragplåstret i de två pro-modellerna väntas bli A17 Bionic, ett nytt chipp som tros vara betydligt mer kraftfullt än A16 Bionic som används i Iphone 14 Pro och 14 Pro Max.

Enligt Nikkei Asia kommer de nya chippen att baseras på 3-nanometersteknik och om uppgiften stämmer skulle det vara de första chippen från TSMC med den tekniken.

A17-chippet sägs erbjuda uppemot 15 procent högre prestanda jämfört med dagens chipp, Samtidigt blir energiförbrukningen uppemot 30 procent lägre.

I sammanhanget kan nämnas att det även ryktas om batterier med högre kapacitet, något som skulle kunna leda till längre batteritid. Liknande rykten har emellertid förekommit tidigare, så dessa uppgifter bör tas med en nypa salt.


Uppdatering (2022-09-09):

Större skillnader mellan olika modeller

För bara några år sedan var skillnaderna små mellan ”vanliga” Iphone och Pro-modellerna. Mest handlade det om lyxigare material och ytterligare en kamera på baksidan. I årets modeller är skillnaderna större och märks bland annat i att Iphone 14 Pro och Pro Max har ett nytt A16-chipp medan de billigare modellerna behåller A15.

Ska vi tro analytikern Ming-Chi Kuo kommer klyftan mellan modellerna bli ännu större i nästa års Iphone-familj. Han skriver på Twitter att Apple vill höja försäljningen av de dyraste modellerna och kommer därför bland annat börja differentiera mellan Pro och Pro Max igen.

En möjlig kandidat för en unik Pro Max-funktion är den periskopkamera för riktigt lång tele det har ryktats om i ett par år.

Analytikern poängterar att Apple måste hitta nya sätt att locka kunder att uppgradera då hårdvaruutvecklingen har avstannat.


Uppdatering (2022-07-14):

Kamera med periskoplins

Sedan ett tag tillbaka ryktas det att baksideskameran i nästa års modell av Iphone kommer utrustas med en så kallad periskoplins med stöd för optisk zoom.

Senaste nytt är att den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo hävdar att periskoplinsen endast kommer finnas i Iphone 15 Pro Max, alltså den dyraste modellen.

Sedan tidigare har Patently Apple uppmärksammat att Apple har beviljats ett patent på en lösning som beskriver hur en periskoplins ska implementeras i Iphone, något som stärker trovärdigheten i påståendet.


Uppdatering (2022-05-11):

Usb-c ersätter lightning

Enligt ett nytt Twitter-inlägg från den välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo finns det mycket som tyder på att usb-c ersätter lightning i 2023 års modeller av Iphone.

Bakgrunden är förstås EU:s beslut att ställa krav på en gemensam laddare för alla mobiltillverkare, något som Apple lär vara tvunget att gå med på förr eller senare.

Apple har använt sig av lightning ända sedan Iphone 5 lanserades 2012 och vid det här laget finns det gott om laddare och tillbehör som använder sig av kontakten.

En av de största fördelarna med usb-c är att laddningstiden blir kortare och vad gäller Ipad har övergången från lightning redan inletts.


Uppdatering (2022-05-03):

5g-modem från Apple

Enligt The Wall Street Journal finns det mycket som tyder på att Apple kommer använda sig av egenutvecklade 5g-modem i nästa års modeller av Iphone.

Redan 2019 lade Apple vantarna på Intels modemtillverkning, men samarbetsavtalet med Qualcomm har gjort att det dröjer till 2023 innan det kan bli tal om ett byte.

Eventuellt kommer Apple att fortsätta använda sig av Qualcomms modem i vissa modeller under en övergångsperiod, en uppgift som styrks av att Qualcomm räknar med att stå för 20 procent av leveranserna till 2023 års modeller av Iphone.

I februari presenterades Snapdragon X70, ett energisnålt 5g-modem med låg latens som erbjuder hastigheter på uppemot 10 gigabit. Detta kan mycket väl bli det sista 5g-modemet från Qualcomm som Apple använder sig av.


Uppdatering (2022-03-24):

Face ID under skärmen

Enligt den sydkoreanska tekniksajten The Elec kan den infraröda kameran som används av Face ID komma att placeras under skärmen i nästa års modeller av Iphone.

Resultatet kan bli att mobiltelefonen får en heltäckande skärm, med andra ord slipper vi den starkt kritiserade flärpen.

Eventuellt väljer Apple att endast erbjuda heltäckande skärm i Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max, detta i syfte att öka intresset för de dyrare modellerna.

Med tanke på att lanseringen dröjer till september 2023 finns det förstås gott om tid för Apple att fundera på det bästa upplägget.


Uppdatering (2022-01-24):

Ltpo-skärmar från BOE i Iphone 15 Pro

Enligt en ny rapport från The Elec kommer Apple att använda sig av oled-skärmar av typen Ltpo (Low-temperature polycrystalline oxide) från kinesiska BOE i Iphone 15 Pro.

Den stora fördelen med Ltpo-skärmar är att de är mellan 15 och 20 procent mer energisnåla än vanliga oled-skärmar, något som kan leda till längre batteritid.

BOE är världens största tillverkare av lcd-paneler till tv-apparater, men producerar även oled-skärmar åt ett antal mobiltillverkare. Sedan några månader tillbaka används företagets skärmar i basmodellen av Iphone 13, detta som komplement till de från sydkoreanska Samsung och LG.

I sammanhanget kan nämnas att det tidigare har ryktats om oled-skärmar från Japan Display, men det är högst tveksamt om det japanska företaget kan tillverka tillräckligt många skärmar för att tillgodose Apples behov.


Uppdatering (2022-01-21):

Analytiker bekräftar periskopkamera

Tidigare har Ming-Chi Kuo påstått att Iphone 15 kommer ersätta den vanliga telekameran med en så kallad periskopkamera där huvuddelen av optiken och sensorn ligger monterade utmed telefonen.

Den uppgiften bekräftas nu även av analytikern Jeff Pu, som dock har andra detaljer än sin kollega, rapporterar 9 to 5 Mac.

Enligt Jeff Pu kommer periskopobjektivet Apple ska använda ha 5 gånger zoom, inte 10. Företaget ska ha förhandlingar med Lante Optics som potentiell huvudleverantör av optiken.

Periskopkameror har använts av en rad Android-tillverkare och möjliggör längre brännvidd än vad som är möjligt med en normalt placerad kamera utan att göra kameramodulen alldeles för tjock.