Uppdatering (2022-01-24):

Ltpo-skärmar från BOE i Iphone 15 Pro

Enligt en ny rapport från The Elec kommer Apple att använda sig av oled-skärmar av typen Ltpo (Low-temperature polycrystalline oxide) från kinesiska BOE i Iphone 15 Pro.

Den stora fördelen med Ltpo-skärmar är att de är mellan 15 och 20 procent mer energisnåla än vanliga oled-skärmar, något som kan leda till längre batteritid.

BOE är världens största tillverkare av lcd-paneler till tv-apparater, men producerar även oled-skärmar åt ett antal mobiltillverkare. Sedan några månader tillbaka används företagets skärmar i basmodellen av Iphone 13, detta som komplement till de från sydkoreanska Samsung och LG.

I sammanhanget kan nämnas att det tidigare har ryktats om oled-skärmar från Japan Display, men det är högst tveksamt om det japanska företaget kan tillverka tillräckligt många skärmar för att tillgodose Apples behov.


Uppdatering (2022-01-21):

Analytiker bekräftar periskopkamera

Tidigare har Ming-Chi Kuo påstått att Iphone 15 kommer ersätta den vanliga telekameran med en så kallad periskopkamera där huvuddelen av optiken och sensorn ligger monterade utmed telefonen.

Den uppgiften bekräftas nu även av analytikern Jeff Pu, som dock har andra detaljer än sin kollega, rapporterar 9 to 5 Mac.

Enligt Jeff Pu kommer periskopobjektivet Apple ska använda ha 5 gånger zoom, inte 10. Företaget ska ha förhandlingar med Lante Optics som potentiell huvudleverantör av optiken.

Periskopkameror har använts av en rad Android-tillverkare och möjliggör längre brännvidd än vad som är möjligt med en normalt placerad kamera utan att göra kameramodulen alldeles för tjock.


Uppdatering (2022-01-13):

Face ID under skärmen

Enligt den amerikanske analytikern Ross Young kan den infraröda kameran som används av Face ID komma att placeras under skärmen redan i nästa års modeller av Iphone.

Resultatet kan bli att Iphone 15 får en heltäckande skärm, med andra ord slipper vi den starkt kritiserade flärpen.

Eventuellt väljer Apple att endast erbjuda heltäckande skärm i Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max, detta i syfte att öka intresset för de dyrare modellerna.

Med tanke på att lanseringen dröjer till september 2023 finns det förstås gott om tid för Apple att fundera på det bästa upplägget.


Uppdatering (2021-12-20):

Kamera med periskoplins

Den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo har vid flera tillfällen hävdat att baksideskameran i Iphone kommer utrustas med en så kallad periskoplins, men i en ny rapport säger han att det troligtvis kommer dröja till 2023 års modeller.

Den nya periskoplinsen ska enligt Kuo få stöd för 10 gånger optisk zoom, något som många användare lär uppskatta. Glädjande nog ska dessutom varken mobilen eller kameramodulen bli tjockare än i dagsläget.

Sedan tidigare har Patently Apple uppmärksammat att Apple faktiskt har beviljats ett patent på en lösning som beskriver hur en periskoplins ska implementeras i Iphone.

Dessutom har sydkoreanska The Elec hävdat att periskoplinsen kommer tillverkas av Jahwa Electronics, ett företag som är mest känt för att vara underleverantör till Samsung.


Tidigare:

Större batteri och 5g-modem från Apple

Vad gäller 2023 års modeller av Iphone tros Apple prioritera större batterier, något som enligt en ny rapport från taiwanesiska Digitimes ska åstadkommas genom att övriga komponenter blir mindre.

Enligt uppgift ska Apples samarbetspartners TSMC och Amkor vara involverade i projektet att krympa komponenterna i fråga.

Sedan tidigare har det även talats om att Apple från och med 2023 kommer använda sig av sina egna 5g-modem i stället för Qualcomms Snapdragon.

I övrigt lär det bli aktuellt med de sedvanliga förbättringarna som mer kraftfull processor och förbättrade kameror.