Uppdatering (2022-05-14)

Apple ska hålla på att testa Iphones med usb-c-portar

Enligt källor till Bloomberg ska Apple nu börjat testa Iphone som använder usb-c-portar istället för dagens Lightning-portar. Detta skulle i så fall vara andra gången någonsin som Iphone byter ut sin port.

Apple ska däremot inte ha några planer på att byta till usb-c för Iphone förrän tidigast 2023.

Sedan tidigare har liknande uppgifter även kommit från den kända analytikern Ming-Chi Kuo som hävdar att bytet skulle kunna ske i och med Iphone 15.


Uppdatering (2022-05-11):

Usb-c ersätter lightning

Enligt ett nytt Twitter-inlägg från den välinformerade analytikern Ming-Chi Kuo finns det mycket som tyder på att usb-c ersätter lightning i 2023 års modeller av Iphone.

Bakgrunden är förstås EU:s beslut att ställa krav på en gemensam laddare för alla mobiltillverkare, något som Apple lär vara tvunget att gå med på förr eller senare.

Apple har använt sig av lightning ända sedan Iphone 5 lanserades 2012 och vid det här laget finns det gott om laddare och tillbehör som använder sig av kontakten.

En av de största fördelarna med usb-c är att laddningstiden blir kortare och vad gäller Ipad har övergången från lightning redan inletts.


Uppdatering (2022-05-03):

5g-modem från Apple

Enligt The Wall Street Journal finns det mycket som tyder på att Apple kommer använda sig av egenutvecklade 5g-modem i nästa års modeller av Iphone.

Redan 2019 lade Apple vantarna på Intels modemtillverkning, men samarbetsavtalet med Qualcomm har gjort att det dröjer till 2023 innan det kan bli tal om ett byte.

Eventuellt kommer Apple att fortsätta använda sig av Qualcomms modem i vissa modeller under en övergångsperiod, en uppgift som styrks av att Qualcomm räknar med att stå för 20 procent av leveranserna till 2023 års modeller av Iphone.

I februari presenterades Snapdragon X70, ett energisnålt 5g-modem med låg latens som erbjuder hastigheter på uppemot 10 gigabit. Detta kan mycket väl bli det sista 5g-modemet från Qualcomm som Apple använder sig av.


Uppdatering (2022-04-18):

Nytt A17-chipp

Vad gäller 2023 års modeller av Iphone tycks det bli tal om ett nytt A17-chipp som baseras på 3-nanometersteknik.

Enligt Digitimes kommer Apples taiwanesiska samarbetspartner TSMC att starta tillverkningen redan till hösten. Målsättningen är att till en början producera drygt 30 000 chipp per månad och sedan öka tillverkningen efter hand.

A17-chippet sägs erbjuda uppemot 15 procent högre prestanda jämfört med dagens chipp, Samtidigt blir energiförbrukningen uppemot 30 procent lägre.

I sammanhanget kan nämnas att det även ryktas om batterier med högre kapacitet, något som skulle kunna leda till längre batteritid. Liknande rykten har emellertid förekommit tidigare, så dessa uppgifter bör tas med en nypa salt.


Uppdatering (2022-04-14):

Kamera med periskoplins

Den välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo har vid flera tillfällen hävdat att baksideskameran i nästa års modell av Iphone kommer utrustas med en så kallad periskoplins med stöd för optisk zoom.

Nu hävdar sydkoreanska The Elec i en ny rapport att periskoplinsen i fråga kommer tillverkas av Jahwa Electronics, ett företag som är mest känt för att vara underleverantör till Samsung.

Tillverkningen kommer ske i en ny fabrik som kostar motsvarande 1,5 miljarder kronor att bygga.

Sedan tidigare har Patently Apple uppmärksammat att Apple har beviljats ett patent på en lösning som beskriver hur en periskoplins ska implementeras i Iphone, något som stärker trovärdigheten i påståendet.


Uppdatering (2022-03-24):

Face ID under skärmen

Enligt den sydkoreanska tekniksajten The Elec kan den infraröda kameran som används av Face ID komma att placeras under skärmen i nästa års modeller av Iphone.

Resultatet kan bli att mobiltelefonen får en heltäckande skärm, med andra ord slipper vi den starkt kritiserade flärpen.

Eventuellt väljer Apple att endast erbjuda heltäckande skärm i Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max, detta i syfte att öka intresset för de dyrare modellerna.

Med tanke på att lanseringen dröjer till september 2023 finns det förstås gott om tid för Apple att fundera på det bästa upplägget.


Uppdatering (2022-01-24):

Ltpo-skärmar från BOE i Iphone 15 Pro

Enligt en ny rapport från The Elec kommer Apple att använda sig av oled-skärmar av typen Ltpo (Low-temperature polycrystalline oxide) från kinesiska BOE i Iphone 15 Pro.

Den stora fördelen med Ltpo-skärmar är att de är mellan 15 och 20 procent mer energisnåla än vanliga oled-skärmar, något som kan leda till längre batteritid.

BOE är världens största tillverkare av lcd-paneler till tv-apparater, men producerar även oled-skärmar åt ett antal mobiltillverkare. Sedan några månader tillbaka används företagets skärmar i basmodellen av Iphone 13, detta som komplement till de från sydkoreanska Samsung och LG.

I sammanhanget kan nämnas att det tidigare har ryktats om oled-skärmar från Japan Display, men det är högst tveksamt om det japanska företaget kan tillverka tillräckligt många skärmar för att tillgodose Apples behov.


Uppdatering (2022-01-21):

Analytiker bekräftar periskopkamera

Tidigare har Ming-Chi Kuo påstått att Iphone 15 kommer ersätta den vanliga telekameran med en så kallad periskopkamera där huvuddelen av optiken och sensorn ligger monterade utmed telefonen.

Den uppgiften bekräftas nu även av analytikern Jeff Pu, som dock har andra detaljer än sin kollega, rapporterar 9 to 5 Mac.

Enligt Jeff Pu kommer periskopobjektivet Apple ska använda ha 5 gånger zoom, inte 10. Företaget ska ha förhandlingar med Lante Optics som potentiell huvudleverantör av optiken.

Periskopkameror har använts av en rad Android-tillverkare och möjliggör längre brännvidd än vad som är möjligt med en normalt placerad kamera utan att göra kameramodulen alldeles för tjock.