Uppdatering (2021-09-20):

Dubbla stämningsansökningar

Upprörda användare som har nekats garantireparationer för spruckna skärmar på Macbook Air och Macbook Pro med M1-processor har stämt Apple, rapporterar The Register. Två gånger, på samma dag. På onsdag i förra veckan lämnade två olika grupper in stämningsansökningar vid distriktsdomstolen i Norra Kalifornien, oberoende av varandra.

Båda innehåller liknande anklagelser om att Apple försöker dölja ett tillverkningsfel som gör skärmarna extremt sköra så att de går sönder vid normal, varsam användning.

Apple uppmanar användare att inte placera något alls mellan skärm och tangentbord, men många användare som rapporterat om sprickor säger att de inte har haft något där. En användare skriver att sprickorna bara hade uppstått inuti skärmen och därför bara syns när datorn är påslagen.


Ursprunglig artikel (2021-07-30):

Användare rapporterar om skärmar som spricker på M1-Macar

Nya Macbook Air och Macbook Pro 13 tum med M1-processor är nya på insidan men till det yttre ser de sig lika ut från tidigare. Trots det rapporterar nu 9 to 5 Mac att användare av de nya modellerna har drabbats av ett nytt problem.

Flera användare har nämligen råkat ut för att skärmen i datorn oförklarligt och helt plötsligt har spruckit. Rapporter har delats på bland annat Apples supportforum och Reddit. Flera skriver att de har stängt datorn för att gå och göra något annat, och när de kom tillbaka och öppnade den så var skärmen sprucken.

Minst en person såg sprickorna uppstå. Hon skulle justera skärmvinkeln när hon satt och såg på Netflix då skärmen blev svart så när som på ett område till vänster med ljusa linjer.

Vissa användare har fått till svar av Apples support att de själva är ansvariga och att skadorna inte täcks av garantin, medan andra snabbt har fått en ersättningsmaskin. EU:s konsumentskyddslag säger att tillverkare måste bevisa att skador är kundens fel om de uppstår inom sex månader från köpet, vilket lär bli svår om datorn inte har några andra uppenbara skador utöver den spruckna skärmen.

Bland spekulationerna om vad det kan vara som ligger bakom de till synes bräckliga skärmarna finns två huvudteorier, skriver 9 to 5 Mac: Antingen att skärmen kan spricka av att slå i betydligt mindre föremål än tidigare, som pyttesmå brödsmulor, eller att chassit är för svagt för att skydda skärmen även vid normal vridmoment som när du stänger skärmen från ena hörnet och inte mitt på.