Ibland är det enklaste sättet att spara något du vill bevara på webben att ta en skärmavbildning (skärmdump). Det kan till exempel vara om du har beställt något och bekräftelsemejlet dröjer och du snabbt vill spara bekräftelsen du fått på webben. Eller att du har chattat med kundsupport hos något företag och vill behålla konversationen för att kunna ha som bevis om företaget senare trilskas.

Läs även: Fler sätt att ta smarta skärmdumpar på Mac och Iphone

Oavsett orsak är ett vanligt problem att hela sidan inte visas på skärmen samtidigt. Det här gäller i synnerhet på Iphone med sin mindre skärm, men kan även hända på Mac, särskilt om du har en av de mindre Macbook-modellerna.

Som tur är går det idag hyfsat enkelt att spara skärmdumpar av hela sidor oavsett hur mycket eller lite som visas, både på Iphone och Mac med enbart hjälp av Safari och inbyggda verktyg.

Iphone-skärmdump

Iphone – superenkelt

Sedan IOS 13 släpptes 2019 har det blivit extremt enkelt att spara hela sidor i Safari på Iphone. Det gäller bara att veta hur du gör. Funktionen ligger nämligen inte i Safari utan i IOS vanliga skärmdumpsverktyg.

Börja med att ta en skärmdump som vanligt. På moderna Iphone-modeller med Face ID gör du det genom att trycka samtidigt på sidoknappen och volym upp. På äldre modeller med hemknapp trycker du samtidigt på den och låsknappen (på sidan eller ovansidan).

Tryck sedan på förhandsvisningen av skärmdumpen som visas nere till vänster på skärmen. Den visas bara några sekunder så du måste skynda dig en aning.

I gränssnittet som nu visas ser du längst upp två flikar: Skärm och Helsida. Tryck på Helsida så ser du hur bilden växlar till att visa hela sidan du var inne på i Safari. Om det är en väldigt lång sida blir bilden extremt långsmal. Tryck sedan Klar och spara. Du kan öppna Bilder och kontrollera resultatet där.

Mac – lite mer invecklat

Tyvärr har Apple inte lagt till någon motsvarande enkel lösning på Mac, men Safari på datorn har ändå ett inbyggt verktyg du kan använda så du slipper installera något annat program eller en plugin.


Ta en helsidesskärmdump på Mac
  1. Börja med att öppna Safaris inställningar. Gå till fliken Avancerat och och kryssa i Visa utvecklarmenyn i menyraden.
  2. Välj Utvecklare -> Visa webbgranskare (alt-cmd-i).
  3. Webbgranskaren öppnas i skärmens nederdel och visar html-koden för den öppna sidan (den du vill spara). Håll pekaren över texten som börjar <html och ligger nära toppen av koden. Du ser nu hur hela sidan markeras i ljusblått.
  4. Ctrl/höger-klicka och välj Ta skärmavbild.
  5. Efter en liten stund visas en spara-dialog och du kan välja var du vill spara bilden och med vilket filnamn. Spara.
Kontrollera om det blev rätt

Precis som på Iphone kan du leta upp den sparade filen och öppna den för att kontrollera att det blev rätt. En del webbplatser genererar bilder där själva innehållet tar upp en liten del och resten är tomrum. I så fall kan du beskära bilden till den del du vill ha – ett extra moment jämfört med på Iphone där det för det mesta blir rätt från början.