Uppdatering (2021-07-21):

Testa din egen telefon

Amnesty har släppt ett testprogram du kan köra på Mac eller pc för att undersöka om din egen Iphone (eller Android-mobil) ser ut att ha hackats av NSO:s spionprogram Pegasus, rapporterar Tech Crunch.

Programmet är ett pythonprogram du kör via terminalen och du måste först installera Python 3 och lite annat, förslagsvis med hjälp av Homebrew. Det fungerar olika beroende på om det är Iphone eller Android, och utvecklarna påpekar att Pegasus lämnar tydligare spår på IOS på grund av hur spionprogrammet installerar sig.

Det hela är ganska krångligt och sannolikheten att vanliga användare har varit måltavla för Pegasus är väldigt låg eftersom NSO och de olika länder som utnyttjar spionprogrammet gör allt de kan för att hindra att Apple får nys om säkerhetsbristerna de utnyttjar.

Verktyget är öppen källkod och du hittar det på Github.


I kölvattnet på avslöjandet om att säkerhetsföretaget NSO Groups spionprogram använts för att spionera på över 50 000 statschefer, politiska aktivister och journalister, visar det sig att Apple, som ofta pratar om hur säkra deras telefoner är, också drabbats av NSO spionprogram, detta skriver Amnesty International.

Enligt Amnesty International har NSO använt sig av så kallade ”zero click”-attacker genom imessage och på så vis infekterat tusentals Iphone 11 och 12.

Amnestys biträdande chef för teknologi, Danna Ingleton, säger i ett uttalande ”det här är ett globalt problem – alla är i fara och till och med teknikjättar som Apple är illa utrustade för att hantera den massiva övervakning som skett”.

Avslöjandet om NSOs spionprogram skedde genom ”Pegasus-projektet”, ett samarbete med fler än 80 journalister från 17 medieorganisationer i tio länder som samordnas av organisationen”Forbidden Stories”.

Enligt NSO förbinder sig kunder att enbart använda tekniken i kampen mot terrorism eller grov brottslighet. Men en läcka visar underrättelsetjänster i stater som Azerbajdzjan, Förenade Arabemiraten och Ungern har använt NSO för att övervaka aktivister, journalister och politiker.