Testad produkt: Anker Powercore 5K Wireless Magnetic
Pris: 430 kronor på Amazon

Apples magnetiska lösning Magsafe som infördes på Iphone 12-modellerna är otroligt praktiskt. Apples egna laddare knäpps fast på baksidan och börja ladda, nästan lika magiskt som den gamla magnetiska laddsladden till Macbook. Magneten används även för bilfästen, plånböcker och fototillbehör. Varför inte även använda den för en powerbank, tänkte Anker, som därmed kom före Apples egen modell.

Betyg 3 av 5

Omdöme

En powerbank som sätts fast med magneter, är kompatibel med Magsafe-skal och endast funkar med Iphone 12 måste väl vara en Magsafe-laddare? Det är lätt att tro att du därmed får 15 watts snabbladdning med Ankers trådlösa batteri, men istället får du bara 5 watt. Den har inte heller tillräcklig kapacitet för att ladda telefonen full. Hur lättanvänd den än är blir den därmed en besvikelse.

Positivt

  • Väldigt praktisk att använda
  • Usb-c-laddning för övriga apparater

Negativt

  • Klumpigt format
  • Liten kapacitet
  • Långsam laddning

Design och konstruktion

Batteriet är ungefär hälften så stort som en iPhone 12 men är dubbelt så tjockt. Det är alltså en ordentlig klump och inget du stoppar ned i byxfickan. Vi har sett batterier med betydligt större kapacitet, men som ändå haft ett smäckrare utförande.

Anker brukar göra rejäla grejer och Powercore Magnetic är inget undantag. Det finns inga synliga skarvar och det känns som att det inte ska vara några problem att låta den skumpa omkring i väskan. Batteriet har ett gummiliknande hölje som gör att det inte riskerar att glida ur handen i första taget.

Anker Powercore Magnetic
Foto: Jonas EkelundSnäpper enkelt fast på baksidan av Iphone 12

Funktioner och finesser

Problemet med trådlös qi-laddning är att om inte spolarna ligger perfekt mot varandra så tappar den effekt, eller så får du i värsta fall ingen laddning alls. Tack vare magneterna sitter inte bara batteriet fast i telefonen, det sitter på exakt rätt ställe.

Har du något annat att ladda är det tack och lov inte kört. Ankers powerbank både laddas och ladda via usb-c porten. Då får du en effekt på 10 watt, vilket känns som ett minimum för laddning med sladd. För dina Airpods eller din Apple Watch är det dock helt okej. Ett tryck på den lilla knappen bredvid porten visar dig hur mycket kapacitet som finns kvar.

Prestanda och användarupplevelse

Detta är den typ av produkt där det inte behövs någon instruktionsbok. Du för batteriet över baksidan på telefonen tills det snäpper fast och telefonen bekräftar med en ljudsignal att den börjat ladda. Klart.

Trots det stora formatet på batteriet är kapaciteten bara 5 000 amperetimmar. Det räcker till att ladda en Iphone 12 mini, men knappt en Iphone 12 eller 12 Pro. En Iphone 12 Pro Max kan bara laddas till 75 procent. Att en powerbank kan ladda telefonen full känns som ett minimikrav.

En Magsafe-laddare kan ladda telefonen med 15 watt. Powercore Magnetic når dock bara upp till 5 watt, och om du tittar närmare på produktsidan undviker Anker noga att påstå att detta är en Magsafe-laddare. De säger bara att den fungerar tillsammans med Magsafe-skal. Den är alltså inte snabbare än vilken trådlös laddare som helt på marknaden, vilket knappast är vad vi väntat oss av en Iphone 12-specifik magnetisk powerbank.

Specifikationer

Tillverkare: Anker
Testad: Juli 2021
Systemkrav: Iphone 12-serien
Kapacitet: 5 000 Ah
Effekt: 5 watt trådlös laddning, 10 watt via usb-c
Rek. pris: 40 Euro
Pris: 430 kronor på Amazon
 

Betyg: 3 av 5