Uppdatering (2021-07-22):

Nygamla flikar även i Safari Technology Preview

I senaste betaversionen av Mac OS 12 Monterey har Apple ändrat designen på Safaris flikar, så att de inte längre ligger omkring adressfältet i ett gemensamt fält utan i ett eget fält därunder.

Nu har Apple släppt samma gränssnittsförändring i Safari Technology Preview, version 128 som släpptes under onsdagen och ger en försmak av vad som kommer i Monterey till användare av Big Sur.

Du hittar programmet på Apples utvecklarsajt, men det kräver inget medlemskap.


Av nyheterna Apple presenterade på WWDC har gränssnittsförändringarna i Safari som kommer till IOS 15 och Mac OS Monterey tveklöst varit mest kontroversiella, med försvunnet flikfält på Mac och flyttat adressfält på IOS.

Kritiken har fortsatt under betatestandet, och nu verkar Apple ha lyssnat. I tredje betaversionerna av systemen som skickades ut igår har flera av nyheterna backats, rapporterar 9 to 5 Mac.

På Mac har flikarna återgått till att ligga i ett eget fält under verktygsfältet. Den nya designen hade placerat allt i samma fält vilket dels fick till följd att du bara kan ha några få öppna flikar innan de kollapsar till enbart en favicon, dels att verktygsknappar du lägger till tävlar om utrymmet med flikarna.

Beta 3 återinför även ladda om/stopp-knappen som var borta i de två tidigare betaversionerna, liksom delaknappen.

På IOS har kontroversen handlar om att adressfältet har flyttat från toppen till botten av skärmen. Många har klagat på att den sedan plötsligt hoppas upp till toppen av skärmen när du trycker i fältet, men det här har Apple nu ändrat: Adressfältet ligger kvar längst ner över tangentbordet tills du trycker OK eller väljer ett sökförslag.