Testad produkt: Samsung 34” CJ79
Pris: 7 574 kronor på Cdon

Den här skärmen är en lite udda fågel i Samsungs sortiment då de dels inte har många Ultra wqhd-upplösta skärmar, dels verkar satsa antingen på kontors- eller spelskärmar. Även om denna på många sätt har specifikationer som lämpar sig för kreativt arbete marknadsförs den mer eller mindre enbart som en thunderbolt-skärm. Vilket i och för sig var ovanligt när den lanserades för ett par år sedan.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Vi kan se ambitionerna med den här modellen. Den har stor färgrymd och kontrast, samt en qled-panel som har potential till hög ljusstyrka och färgäkthet. Och så thunderbolt. Men den är helt enkelt föråldrad med litet färgdjup, låg ljusstyrka och avsaknad av hdr. Vi ser dock fram emot en uppdaterad modell som rättar till problemen då denna skärm verkligen har potential.

Positivt

  • Mycket tilltalande formgivning
  • Thunderbolt-portar
  • Hög kontrast

Negativt

  • Föråldrad displayport-standard
  • Endast 8-bitars färgdjup
  • Låg ljusstyrka, stöder inte HDR
Samsung CJ79
Foto: SamsungSamsung 34” CJ79

Design och konstruktion

Samsung visar åter framfötterna när det gäller formgivning genom att göra tvärtemot de andra tillverkarna i testet. Där de andra skärmarna är kantiga, plastiga, klumpiga och svarta är den här skärmen istället rundad, lyxig, elegant och naturligtvis vit. Något vi gärna har på skrivbordet även i en offentlig miljö. Är det en Apple-flirt vi ser?

Däremot känns den inte riktigt lika solid och stabil som många konkurrenter, den känns svajig när vi flyttar på den. Det är kanske anledningen till att du inte heller kan vrida på skärmen. Däremot kan du justera höjden med 10 centimeter och lutningen med 16 grader.

Samsung CJ79
Foto: SamsungSnyggt dolda anslutningar på baksidan

Bakom ett täcklock på baksidan döljer sig skärmanslutningarna, med en hdmi 2.0 samt en displayport. Tyvärr är den senare bara version 1.2, vilket gör att den inte kan stödja hög uppdateringsfrekvens, stort färgdjup eller hdr. Lyckligtvis får vi även två stycken thunderbolt 3-portar som löser de flesta problemen. De kan både ladda dina apparater och faktiskt länkas vidare till fler skärmar. Används de aktiveras även de två usb-a-portarna som sitter lättåtkomliga på baksidan.

Funktioner och finesser

Samsung kör också med en liten joystick på baksidan för att navigera i menyerna. Från den kan du även komma åt snabbfunktioner som att byta videoingång, eller aktivera bild-i-bild om du har flera bildkällor anslutna samtidigt. Från bildmenyn kan du välja bildlägen som bio, dynamisk kontrast, hög ljusstyrka eller ett neutralt läge.

Samsung CJ79
Foto: Jonas EkelundInte tillräckligt med inställningar av bilden

I bildinställningarna kan du justera ljusstyrka, kontrast och skärpa samt individuellt ställa rött, grönt och blått. Här finns även färgton samt gamma, men den kan förvirrande nog bara ställas på 1–3, vad det nu innebär? I samma meny hittar vi Samsungs ”magiska uppskalning” som sägs ska ge en bättre videoupplevelse. Vi hade nog hellre sett riktiga inställningar för gamma och färgtemperatur, samt färgrymd.

Samsung CJ79
Foto: Jonas EkelundDet är väl inget att skryta om?

Prestanda och användarupplevelse

Det finns faktiskt en inbyggd kalibreringsrapport i menyerna som berättar att de uppnått gamma 2.18, vilket är okej. Men DeltaE färgavvikelse på 2.5 är väl inget att skryta om? Då det saknas detaljerade bildinställningar får vi i stället låta kalibreringens färgprofil göra grovjobbet. Vi når inte riktigt upp till den utlovade kontrasten på 3 000:1, men 2 500:1 är inte illa.

Samsung CJ79
Foto: Jonas EkelundDet går att få till färgerna med lite jobb

Och vi får faktiskt ned färgavvikelsen till ett medel på 0,9, med rött som ett problembarn som når 1,5. Det är dock väl under gränsen på 2,0 så det får ses som en framgång. Då är det betydligt värre med jämnheten i ljusstyrkan. På vänster sida avviker den 7–8 procent mot mitten och det är okej. Men på höger sida avviker den 17–19 procent! Det är rena katastrofen! Detta måste vara ett problem med just det här exemplaret för vi kan inte tänka oss att Samsung skulle släppa igenom en modell med ett så här stort generellt fel.

Samsung CJ79
Foto: Jonas EkelundMen det är något allvarligt fel med ljusstyrkan

Quantum Dot, eller kvantprickar, är ett effektivare färgfilter som ger renare primärfärger och mindre ljusförlust. Därmed kan du få en bättre färgåtergivning och bättre ljusstyrka. Inte för att det märks i den här modellen, då den faktiskt har den lägsta ljusstyrkan av alla och därmed inte når upp till hdr-standard.

Specifikationer

Tillverkare: Samsung
Testad: Juni 2021
Storlek: 34 tum 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3 440 x 1 440 bildpunkter
Paneltyp: VA, 100 Hz, böjd (1500R)
Ljusstyrka: 300 cd/m²
Kontrast: 3 000:1
Färgdjup: 8 bitar
Färgrymd: 125 % av sRGB, 92 % av DCI-P3
HDR: -
Bildingångar: Displayport 1.2, hdmi 2.0, thunderbolt 3
Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt), usb 3-hub (2 portar), hörlursport, inbyggda högtalare
Storlek: 80,9 x 51,6 x 30,9 cm
Vikt inkl stativ: 7,7 kg
Rek. pris: 8 800 kronor
Pris: 7 574 kronor på Cdon

Betyg: 3 av 5