Testad produkt: Philips 346P1CRH
Pris: Från 7 499 kronor på Prisjakt

Den här skärmen ingår visserligen i Philips kontorssortiment, men samtidigt framhåller de både att den har spelfunktioner och riktigt bra bild. Men framför allt pratar de om hur praktiskt den är som en hubb för din laptop då den kan anslutas med usb-c. Vi fastnade dock för löftet om korrekta färger, en stor färgrymd, hög kontrast och ljusstyrka samt hdr-certifiering.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Tittar du på specifikationerna ser Philips skärm ut som att den skulle kvalificera sig som en skärm för grafiskt arbete. Men det är trots allt en kontorsskärm och saknar inställningar för att få till den perfekta bilden. Det ska dock sägas att den når långt, speciellt med tanke på det överkomliga priset. Då får du dessutom den mycket praktiska dockningsfunktionen på köpet.

Positivt

  • Hög kontrast och ljusstyrka samt hdr-certifiering
  • Växla mellan datorer och använd samma tangentbord och mus
  • Usb-c med 90 watts snabbladdning

Negativt

  • Endast 8 bitars färgdjup
  • Otillräckliga inställningar för bildkvalitet
Philips 346P1CRH
Foto: Philips Philips 346P1CRH

Design och konstruktion

Philips är duktiga på formgivning och eftersom detta är en kontorsskärm är den stilren och ser så professionell ut som möjligt. Även om baksidan är av plast har den utseendet av borstad metall, vilket är snyggt. Foten är rejäl och står på en smart roterande platta som gör att den kan vridas i hela 360 grader! Du kan även justera höjden med 18 centimeter och lutningen med 30 grader. Foten monteras enkelt med ett snäpplås.

Det enda som egentligen stör utseendet är usb-hubben på sidan av skärmen där vi får fyra usb 3.2-portar varav en med snabbladdning. På undersidan är det ovanligt gott om portar. Förutom displayport 1.4 och hdmi 2.0 finns en fullfunktions usb-c-port. Den tjänar som bildingång, laddningport som levererar 90 watt och en usb-anslutning för de övriga portarna.

Philips 346P1CRH
Anslutningarna sitter på undersidan

Funktioner och finesser

För ovanlighetens skull tjänar nämligen skärmen som en keyboard-video-mouse omkopplare (kvm-switch). Du kan alltså ansluta tangentbord och mus till skärmen, samt ha två datorer anslutna till olika skärmingångar och sedan växla mellan vilken du vill använda. Eller köra bild-i-bild. Du kan till och med ansluta en till skärm till skärmen, samt ansluta nätverkssladden. En enda usb-c sladd till datorn räcker, samt att den laddar din laptop.

Philips sticker ut från mängden genom att inte ha en joystick utan har gamla hederliga knappar. Nackdelen är att det är svårt att se vilken som gör vad om rummet är dunkelt. En tjänar som snabbknapp för att välja bildlägen som easyread, office, photo, movie, game, economy, low blue eller smart uniformity. En väljer bildkälla, en växlar tangentbord och mus, samt en som aktiverar skärmmenyn.

Philips 346P1CRH
Foto: Jonas EkelundInte tillräckliga inställningar för bilden

I bildinställningarna kan du justera hdr, ljusstyrka, kontrast, skärpa, gamma, samt olika automatiska justeringar. I färgmenyn kan du tråkigt nog bara justera färgtemperatur och aktivera sRGB-läget. Du kan inte välja någon annan färgrymd eller ens justera röd, grön och blå individuellt. Det går inte riktigt ihop med pratet om den utmärkta bildkvaliteten.

Prestanda och användarupplevelse

Vad de förmodligen menar med det är att skärmen faktiskt är individuellt kalibrerad på fabrik. Du får med en rapport och där hade de mätt på hdmi-porten med sRGB färgrymd och gamma 2.2 och då uppnått en DeltaE färgavvikelse på 1,14 vilket är mycket bra.

Philips 346P1CRH
Foto: Jonas EkelundGodkänt resultat av kalibreringen

Vi kalibrerade naturligtvis också och uppmätt då en kontrast som översteg de 3 000:1 som specifikationen säger. Det tackar vi inte nej till. Vi uppnådde då faktiskt DeltaE på 1,0 som är utmärkt, med en maximal avvikelse för orange som nådde 1,7. Det är fortfarande väl godkänt. Kalibreringsrapporten säger även att det inte finns några variationer i ljusstyrka. Det håller inte vårt mätinstrument med om, utan påstår att nedre vänstra hörnet avviker med hela 10 procent.

Philips 346P1CRH
Foto: Jonas EkelundJo, det finns visst avvikelser i ljusstyrkan

Spelanpassningarna Philips pratar om begränsar sig till att du kan köra skärmen i 100 hertz. Samt att den stöder adaptive sync, även om den inte uttryckligen stöder Nvidias eller AMD:s standarder. Den inbyggda webbkameran är tyvärr inte mycket att skryta med.

Specifikationer

Tillverkare: Philips
Testad: Juni 2021
Storlek: 34 tum 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3 440 x 1 440 bildpunkter
Paneltyp: VA, 100 Hz, böjd (1500R)
Ljusstyrka: 500 cd/m²
Kontrast: 3 000:1
Färgdjup: 8 bitar
Färgrymd: 120 % av sRGB, 90 % av DCI-P3
Färgäkthet: DeltaE < 2
HDR: DisplayHDR 400
Bildingångar: Displayport 1.4, hdmi 2.0, usb-c (dp)
Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt, vrid), usb 3.2-hub (4 portar), ethernet, hörlursport, inbyggda högtalare (2x5 Watt), inbyggd webbkamera
Storlek: 80,7 x 60,1 x 25 cm
Vikt inkl stativ: 11,65 kg
Rek. pris: 8 500 kronor
Pris: Från 7 499 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5