Testad produkt: MSI Prestige PS341WU
Pris: 12 997 kronor hos Proshop

Som namnet Prestige antyder är detta MSI:s bästa skärm för kreatörer. Den har stor färgrymd, hög ljusstyrka och är hdr-certifierad. Det är den enda raka skärmen i testet, vilket vissa uppskattar medan andra föredrar kurvade skärmar. Det är också den enda 5k2k-skärmen, vilket ställer till det för macar med M1-processorn. Kör du i full upplösning har du inte tillgång till de högre skalade upplösningarna. Läs mer i vår artikel om detta.

Betyg 4 av 5

Omdöme

På pappret är det mycket som talar för MSI Prestige med sin höga upplösning, stöd för många standarder och fabrikskalibrering. I verkligheten är både ljusstyrkan och färgäktheten ojämn vilket kräver omfattande kalibrering av konsumenten. Vi hade dessutom gärna sett mer uppdaterade portar. Om det är en fördel eller nackdel att den inte är böjd är dock individuellt.

Positivt

  • Hög upplösning på 5k2k
  • Individuellt kalibrerad från fabrik
  • Lättåtkomliga utgångar

Negativt

  • Ojämn ljusstyrka över skärmen
  • Måttligt imponerande kontrast
  • Ingen thunderbolt-port, inga usb-c portar
  • Krånglig uppdatering av fast programvara
MSI Prestige PS341WU
Foto: MSI Prestige PS341WU

Design och konstruktion

Foten är relativt stilren och tack vare täcklock för infästningen och portarna får du en baksida som du inte behöver skämmas för. Att fästa foten är en snabb affär som bara kräver fyra skruvar. Trots det kan du kan justera höjden med en decimeter, lutningen med 25 grader och vridningen med 70 grader.

På nära håll är det dock uppenbart att allt är av plast, vilket inte ger något exklusivt intryck. Efter allt besvär med att dölja baksidans anslutningar är det märkligt att alla portarna på sidan sitter helt exponerade. Det gör dem visserligen lättåtkomliga, vilket är praktiskt då det är sd-kortplatsen, de två usb-a-portarna (varav en med qc 3.0 snabbladdning), mikrofon- och hörlursuttaget som sitter där.

Mindre åtkomliga bakom täcklocket sitter två hdmi 2.0, en displayport 1.4, en usb-c med videostöd, en uppströms usb-b-port och en usb-a anslutning. Att de inte använder usb-c, eller rent av thunderbolt, känns gammaldags. Dessutom finns en gammal hederlig aux-kontakt.

MSI Prestige PS341WU
Foto: MSILättåtkomliga portar på sidan

Funktioner och finesser

På baksidan sitter en liten joystick som du alltså får känna dig fram till med fingret. Den används både för att navigera i menyerna och för att kalla fram de fyra skärmmenyerna. En slår på proffsläget, där du bland annat kan välja mellan Adobe RGB, dci-p3, sRGB, hdr och tre kalibrerade inställningar. En kallar fram skämassistens som kan ge stödlinjer på skärmen, en väljer bildkälla och den sista har en väckarklocka.

I menyerna hittar du bildbehandlande finesser som skärpa, bildförbättring, svarstid, lokal dimning och lågt blåljus. Förutom vanliga inställningar för ljusstyrka och kontrast finns mer avancerade inställningar för gråton, färgtemperatur, gamma, mättnad, ton. Därmed kan du justera skärmen med hjälp av kalibreringsutrustning.

Prestanda och användarupplevelse

Enligt MSI ska det dock inte vara nödvändigt då varje skärm kalibreras på fabrik. Det följer faktiskt med en kalibreringsrapport i ett kuvert där de mätt på färgtemperatur 6500 K, gamma 2.2 och dci-p3 färgrymd, vilket gav en DeltaE (färgavvikelse) på 1.91, vilket är under gränsen 2.0.

MSI Prestige PS341WU
Foto: Jonas EkelundAvvikelser i kalibreringen

Våra mätningar bekräftar att de genomsnittliga färgavvikelserna är små, vilket kalibreringsprogrammet gav betyget godkänt. Men det finns enstaka större avvikelser. För gult var avvikelsen 3,5 och för grönt 3,4. Det är definitivt märkbart och drar ned helhetsintrycket. Värre var att ljusstyrkan inte var jämn över skärmen. Jämfört med mitten av skärmen varierade den 8–12 procent i hörnorna, vilket gav ett underkänt betyg.

MSI Prestige PS341WU
Foto: Jonas EkelundUnderkänt för ljusstyrkan i hörnen

Tittar vi på specifikationerna ser det mesta bra ut, med undantag av att den faktiskt bara har 8 bitars färgdjup. Det försöker de komma runt med Frame Rate Control, där de växlar mellan två färger för att simulera nyansen däremellan. Ett trick gör att vissa uppfattar skärmen som flimrande, något vi kunde uppfatta i vissa tonade testbilder.

Specifikationer

Tillverkare: MSI
Testad: Juni 2021
Storlek: 34 tum 21:9 bildförhållande
Upplösning: 5 120 x 2 160 bildpunkter
Paneltyp: IPS, rak
Ljusstyrka: 450 cd/m²
Kontrast: 1 200:1
Färgdjup: 8 bitar + frc
Färgrymd: 100 % av sRGB, 98 % av DCI-P3
HDR: DisplayHDR 600
Bildingångar: Displayport 1.4, 2st hdmi 2.0, usb-c (dp)
Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt, vrid), usb 3-hub (3 portar), hörlursport
Storlek: 81,7 x 50 x 26 cm
Vikt inkl stativ: 8,2 kg
Rek. pris: 12 180 kronor
Pris: 12 997 kronor hos Proshop

Betyg: 4 av 5