Testad produkt: Asus TUF Gaming VG34VQL1B
Pris: Från 6 950 kronor på Prisjakt

Då det var problem att få tag på Asus proffsskärm för bildbehandling fick denna gamingskärm hoppa in som ersättare. På pappret har den fantastisk kontrast och utmärkt ljusstyrka, samt täcker stora delar av färgrymden. Men som vi sett med andra liknande skärmar faller det ofta på funktioner och inställningar. Särskilt om de, som denna, befinner sig i det lägre prissegmentet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Asus skärm får ses som en billig spelskärm med förvånansvärt bra bild, snarare än en skärm ägnad för grafiskt arbete. Framför allt är det kontrasten och ljusstyrkan som imponerar. Det går visserligen att bygga en färgprofil som rättar till färgerna, men inställningarna i skärmen är inte till någon större hjälp. Vad du inte kommer ifrån är att ljusstyrkan i hörnen är märkbart lägre än i mitten.

Positivt

  • Fantastisk kontrast och utmärkt ljusstyrka
  • Förhållandevis energieffektiv
  • Överkomligt pris

Negativt

  • Få inställningar för bildkvalitet
  • Ojämn ljusstyrka i hörnen
  • Ingen usb-c eller thunderbolt

Design och konstruktion

För att vara en spelinriktad skärm är faktiskt formgivningen relativt återhållen. Den har visserligen en kantig och aggressiv fot, men baksidan av skärmen nöjer sig med en stor Asus-logotyp. Inte alltför olik deras vanliga kontorsskärmar. Den borde därför inte väcka någon större uppmärksamhet i en normal kontorsmiljö. Foten kräver dock ett viss skruvande vid monteringen, vilket känns bökigt jämfört med konkurrenternas enkla snäpplås.

Asus TUF Gaming VG34VQL1B
Foto: Asus TUF Gaming VG34VQL1B

Även Asus har helt enkelt satt portarna på undersidan av skärmen för att hålla baksidan ren och snygg. Det gör dem väl svåråtkomliga. Du kan justera höjden med 13 centimeter, lutningen med 20 grader och vridningen med 20 grader. Det är mindre än de andra skärmarna, så du måste lägga ned skärmen för att se var du ska stoppa in sladdarna.

Asus TUF Gaming VG34VQL1B
Foto: AsusAnslutningarna sitter på undersidan

Då ser du att den har två stycken displayport 1.4 och två hdmi 2.0, varav displayport är den som låter dig köra högst uppdateringsfrekvens på skärmen. Där sitter även en usb-b port, så att du kan använda skärmen som en usb-hub. Men tyvärr är det endast usb 3.0, så du kan varken snabbladda eller ansluta några intressanta tillbehör där.

Funktioner och finesser

Bakom den högra sidan gömmer sig, som på många av de andra skärmarna, en liten joystick för att komma åt skärmmenyn samt några snabbknappar. Knapparna är utformade för att smälta in i baksidan vilket tyvärr inte gör dem lätta att urskilja med fingret. Den nedersta knappen låter dig ändra bildläge mellan landskap, racing, bio, rts, fps, sRGB, multiplayer eller ett användarläge.

Asus TUF Gaming VG34VQL1B
Foto: Jonas EkelundInte tillräckligt med bildinställningar

I bildinställningarna kan du justera ljusstyrka, kontrast, hdr, blåljus, färgtemperatur, mättnad och hudton (!). Men inte användbara saker som gamma, färgrymd eller individuella justeringar av röd, grön och blå. Med andra ord finns det inte mycket att skruva på för att få till en korrekt bild.

Prestanda och användarupplevelse

Kalibreringsprogrammet fick jobba hårt för att bygga en profil som rättade till alla avvikelser från neutrala färgtoner. Skärmen verkade nämligen levereras i något sort butiksläge med överdrivet mättade färger. Det lyckades dock få till en neutral profil och uppmätte då en kontrast på 4158:1! Vi trodde att den uppgivna kontrasten på 4000:1 var båg, men det stämde alltså verkligen.

Asus TUF Gaming VG34VQL1B
Foto: Jonas EkelundBra kalibreringsresultat

Efter profileringen uppmättes en färgavvikelse på endast DeltaE 0,6 och en maximal avvikelse på 1,0. Det är i princip omöjligt att urskilja. Det ska dock noteras att detta är en profil i datorn och att vi inte lyckades ställa in själva skärmen för att bli så korrekt. Vad vi inte kunde göra något åt är att ljusstyrkan i hörnen avviker 6–13 procent från mitten av skärmen, vilket är underkänt.

Asus TUF Gaming VG34VQL1B
Foto: Jonas EkelundMen underkänt för ljusstyrkan

För den spelintresserade kan noteras att skärmen stöder upp till 165 hertz uppdatering för ett jämnare flyt, samt att den faktiskt stöder både Nvidia Adaptivesync och AMD Freesync Premium. Högtalare finns visserligen men du gör bäst i att inte använda dem.

Specifikationer

Tillverkare: Asus
Testad: Juni 2021
Storlek: 34 tum 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3 440 x 1 440 bildpunkter
Paneltyp: VA, 165 Hz, böjd (1500R)
Ljusstyrka: 550 cd/m²
Kontrast: 4 000:1
Färgdjup: 10 bitar
Färgrymd: 120 % av sRGB, 90 % av DCI-P3
HDR: DisplayHDR 400
Bildingångar: 2st displayport 1.4, 2st hdmi 2.0
Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt, vrid), usb 3.0-hub (4 portar), hörlursport, inbyggda högtalare (2x1,2 Watt)
Storlek: 80,9 x 41,6 x 27,4 cm
Vikt inkl stativ: 9 kg
Rek. pris: 7 490 kronor
Pris: Från 6 950 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5