Testad produkt: Acer Predator X34GS
Pris: Från 12 290 på Prisjakt

Den här skärmen ingår i Predator-serien, vilket är Acers spelsortiment. Men när vi tittade på specifikationerna slog det oss att den borde fungera även för kreativt arbete. Något som Acer bekräftade. Den har ips-panel, vilket brukar vara bra för färgåtergivningen, är individuellt kalibrerad på fabriken och är certifierad för hdr. Däremot är inte designen speciellt diskret.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Predator X34 GS är en rejält byggd skärm med tufft utseende. Den stöder många standarder, har gott om inställningsmöjligheter och sägs därför fungera bra för grafiskt arbete, trots att det är en gamingskärm. Det bekräftas faktiskt av våra tester som ger den utmärkt betyg för färgåtergivning. Vi är också nöjda med antalet portar, att de är relativt moderna och att de är så lättåtkomliga.

Positivt

  • Individuellt kalibrerad från fabrik
  • Utmärkt färgåtergivning och jämn ljusstyrka
  • Kraftfull usb-c-laddport

Negativt

  • Design som sticker ut
  • Inte speciellt imponerande kontrast
  • Klena högtalare som inte duger för musik
Acer Predator X34 GS
Foto: Acer Predator X34 GS

Design och konstruktion

Formgivningen är verkligen spelinriktad, vilket gör att baksidan sticker ut i en kontorsmiljö. Lyckligtvis är framsidan väldigt diskret med sin smala svarta ram. Foten är visserligen också aggressivt formgiven, men är stadig och rejäl, med ett bärhandtag som gör det lätt att flytta skärmen. Det kommer även till nytta när du packar upp skärmen då foten sitter fast i skärmen, vilket besparar dig allt besvär med montering.

Acer har inte brytt sig om några komplicerade sätt att dölja anslutningarna utan har helt enkelt satt dem på undersidan. Det kan i många fall göra dem svåra att komma åt, men tack vare de utmärkta justeringsmöjligheterna är det inga problem. Du kan justera höjden med 13 centimeter, lutningen med 40 grader och vridningen med 60 grader. Alltså kan du bara hissa upp skärmen maximalt och vinkla den för att lätt komma åt portarna.

Acer Predator X34 GS
Foto: Acer Predator X34 GS

Skärmanslutningarna är två hdmi 2.0, två stycken displayport 1.4, en usb-c med videostöd. Du kan även ansluta en usb-sladd från datorn för att använda skärmen som en usb-a-hub, med två usb 3.0-portar på undersidan och två på vänstersidan. Om du inte använt usb-c-porten som skärmanslutning kan du istället använda den för att ladda dina prylar med upp till 85 watt!

Funktioner och finesser

På baksidan till höger sitter tre stycken snabbknappar. Den översta växlar som standard mellan de olika skärmlägena; action, racing, sport, standard, eco, grafik, hdr och användarinställning. Mittknappen är förinställd på ljusstyrka, men kan lätt ändras till något annat. Den nedersta knappen byter mellan ingångarna om du har flera bildkällor inkopplade.

Acer Predator X34 GS

I menyerna kan du först och främst justera grundinställningar som ljusstyrka, kontrast, svartnivå, men även finesser som blåljus, automatisk kontrast, hdr, ljussensor, skärpa och maximal ljusstyrka. Färgmenyn låter dig justera gamma, färgtemperatur, rgb-färgerna och en detaljerad inställning för nyans och mättnad. Här väljer du även färgrymd som rgb, Rec.709, hdr, ebu, dci eller smpte-c. Förutsättningarna för kalibrering är därmed utmärkta.

Prestanda och användarupplevelse

Inte för att det ska behövas då varje skärm faktiskt kalibreras individuellt på fabriken. Resultatet av den redovisas i en rapport som ligger med i kartongen. Vårt exemplar mättes via hdmi, med sRGB färgrymd, vilket gav en gamma på 2,17, en färgtemperatur på 6513K och en DeltaE färgavvikelse på endast 0.26-0,61, vilket är närmast omöjligt att urskilja.

Acer Predator X34 GS Xrite
Foto: Jonas EkelundUtmärkt färgåtergivning

Vi var lite skeptiska och undrade om det var glädjesiffror. Men våra egna mätningar gav en genomsnittlig DeltaE på 0,8 vilket är ett utmärkt resultat. Allt under 2,0 får betyget godkänt av programvaran. Mer imponerande var att den maximala avvikelsen inte var mer än 1,2 så det är även konsekvent bra färger. Mätningarna av ljusstyrkan gav också ett bra resultat med avvikelser på 1–10 procent jämfört med mitten. Det är inte fantastiskt, men gav nätt och jämnt ett godkänt betyg.

Acer Predator X34 GS
Foto: Jonas EkelundJämn ljusstyrka

För den spelintresserade kan det vara intressant att skärmen stöder Nvidia g-sync, och att det går att skrämma upp den i 180 hertz om du använder usb-c. Däremot är det meningslöst att använda skärmens högtalare om det inte är för bakgrundslyssning på radio. För musik låter de tunt och skrälligt.

Specifikationer

MacWorld rekommenderar

Tillverkare: Acer
Testad: Juni 2021
Storlek: 34 tum 21:9 bildförhållande
Upplösning: 3 440 x 1 440 bildpunkter
Paneltyp: IPS, böjd (1900R)
Ljusstyrka: 550 cd/m²
Kontrast: 1 000:1
Färgdjup: 10 bitar
Färgrymd: 100 % av sRGB, 98 % av DCI-P3
Färgäkthet: Delta E < 2
HDR: DisplayHDR 400
Bildingångar: 2st displayport 1.4, hdmi 2.0, usb-c
Övrigt: Bordsmonterat stativ (höj-sänkbart, tilt, vrid), usb 3-hub (4 portar), hörlursport, inbyggda högtalare (2x7 Watt)
Storlek: 81,5 x 47,4 x 30,9 cm
Vikt inkl stativ: 8,6 kg
Rek. pris: 12 490 kronor
Pris: Från 12 290 på Prisjakt

Betyg: 5 av 5