Reuters har intervjuat EU-kommissionären för konkurrens, Margrethe Vestager, angående Apple och Tim Cooks kommentarer förra månaden kring EU:s lagförslag om digitala marknader som presenterades i december förra året.

Apples vd menade att om förslaget blir verklighet så kommer det ”förstöra” säkerheten i Iphone. Margrethe Vestager varnar företaget att integritet och säkerhet inte är ursäkter för att hämma konkurrensen, och hon ger inte mycket för Tim Cooks varningar om att öppnande av IOS för andra appbutiker kommer göra Iphone-användare mindre säkra.

– Jag anser att integritet och säkerhet är av största vikt för alla. Det viktiga här är att det inte är en sköld mot konkurrens. Jag tror inte att användare kommer förlora varken säkerhet eller integritet bara för att de använder en annan appbutik eller [installerar mjukvara utanför någon butik].

Samtidigt passar Margrethe Vestager på att ge Apple lite beröm för den nya funktionen som låter användarna själva välja om de vill kunna spåras, och påpekar att EU inte har några indikationer på att Apple särbehandlar någon, inklusive sina egna tjänster.