Det går för det mesta alldeles utmärkt att använda Ipaden, eller till och med mobilen, för enklare arbetsuppgifter. Som att hålla koll på kalendern, se om någon vill något i företagschatten, delta i videomöten eller kunna svara när chefen mejlar en fråga. Men ska du skriva något längre är det ett elände med skärmtangentbordet. Du måste titta på tangenterna, får ingen taktil feedback och ergonomin är usel. Med ett tangentbord till Ipaden blir den förvånansvärt lik en Macbook, åtminstone vad gäller skrivkänslan. Här är några exempel vi hittat, och många av dem finns även i varianter för andra skärmstorlekar och Ipad-modeller.

Apple Magic Keyboard
Foto: AppleMagic Keyboard

Apple Magic Keyboard till Ipad Pro 12,9 tum (gen 3-5)

Utan tvekan det mest spektakulära tangentbordet, tack vare magnetfästet som gör att Ipaden verkar sväva i luften! Det gör också att skärmen kommer närmare ansiktet och du kan vinkla den steglöst. Tangenterna är tysta och sköna att skriva på samt har bakbelysning för kvällsjobb. Styrplattan fungerar över förväntan och stöder gester. Extern laddport lämnar usb-c-porten ledig för tillbehör.

Pris: 4 090 kronor hos Dustin

Apple Smart Keyboard Folio
Foto: Apple Smart Keyboard Folio

Apple Smart Keyboard Folio till Ipad Pro 12,9 tum (gen 3-5)

Ett enklare och betydligt billigare tangentbord än den magiska modellen. Trots det får du fortfarande ett praktiskt magnetfäste och anslutning via Smart Connector. Därmed behöver tangentbordet inget batteri och du slipper krångla med bluetooth. Du får fortfarande bra tangenter som låter vana skribenter hålla hastigheten uppe. Det är också ett bra skydd för Ipaden under transport.

Pris: 2 349 kronor hos Apple

Brydge 12.9 Pro+ for Ipad Pro
Foto: BrydgeBrydge 12.9 Pro+ for Ipad Pro

Brydge 12.9 Pro+ for Ipad Pro

Är det en Macbook? Nej det är bara Brydge läckra Ipad-tangentbord som är förvillande likt. Därmed finns det plats både för tangenter med bra slaglängd och en stor styrplatta. Det laddas med usb-c och har 3 månaders batteritid. En app ser till att uppdatera funktionerna för kommande IpadOS-versioner. Finns även för 11 tums-modellen. En ny max-modell är på gång…

Pris: Från 1 899 kronor på Prisjakt

Logitech Combo Touch
Foto: Logitech Combo Touch

Logitech Combo Touch till Ipad Pro 12,9 tum

Logitechs tangentbord är mer av ett skal med ett praktiskt löstagbart tangentbord för när det behövs. Däremellan är skalets ställ betydligt bättre för att konsumera media än Apples lösning, vilket gör det praktiskt för stationärt bruk. Om du inte sitter och skriver majoriteten av tiden utan växlar mellan olika användningsområden är Combo Touch rätt för dig.

Pris: 2 290 kronor hos Proshop

Läs hela testet av Logitech Combo Touch

Logitech Folio Touch
Foto: Logitech Folio Touch

Logitech Folio Touch till Ipad Pro 11 tum

En variant av Combo Touch för den mindre Ipad Pro-modellen. Den har fortfarande Smart Connector så att du slipper ladda tangentbordet eller hålla på med bluetooth. Bakbelysta tangenter, funktionstangenter och styrplatta med gester är också gemensamt med Combo Touch. Det ger också samma bra skydd för din Ipad.

Pris: 1 389 kronor hos Proshop

Logitech Slim Folio Pro
Foto: LogitechSlim Folio Pro

Logitech Slim Folio Pro till Ipad Pro 12,9 tum

Ett enklare tangentbord än Combo Touch för din fullstora Ipad Pro. Bakbelysta tangenter med mer mekanisk känsla än de supertunna tangentborden. Det har inte Smart Connector, utan ansluter genom bluetooth. Laddas med din Ipad-laddare och håller 3 månader. Kan fällas på tre olika sätt för olika användningsområden. Ger ett bra skydd ihopfällt inklusive för din Apple Pencil.

Pris: 1 399 kronor hos Kjell & Company

Targus Versatype till Ipad Pro
Foto: Targus Targus Versatype

Targus Versatype till Ipad Pro 10,5 tum

Har du en äldre modell av den lilla Ipad Pro finns det lyckligtvis fortfarande tangentbord från tredjeparts-tillverkare. Targus modell ger ett bra skydd i hopfällt läge och kan både vinklas och vridas på ett smart sätt i uppfällt läge. Det har bakbelysta tangenter, ansluts med bluetooth och sägs ha en batteritid på 350 timmar.

Pris: Från 864 kronor på Prisjakt

Zagg Slim Book Go
Foto: ZaggSlim Book Go

Zagg Slim Book Go till Ipad Pro 12,9 tum (gen 3-5)

En ovanlig design där Ipaden sitter i ett rejält fodral med fällbart stöd, och tangentbordet kan antingen användas sammankopplat eller löst bredvid. Tangentbordet ansluts med bluetooth och kan vara parat med två enheter samtidigt. Pennan kan antingen sitta på tangentbordet eller förvaras skyddad i skalet. Batteriet sägs hålla i upp till ett år!

Pris: Från 1 101 kronor på Prisjakt