Med en trådlös handkontroll ansluten till en Apple-pryl kan du få ut mycket spelglädje. Mobilversionerna av många populära spel är visserligen väl anpassade för pekskärmar, men det är fortfarande stor skillnad i precision och kvickhet om du använder en handkontroll.

IOS, Ipad OS och TV OS har länge haft stöd för handkontroller med Made for i-certifiering, handkontroller som specifikt fungerar med Apples olika IOS-baserade system och oftast även med dator. Men hösten 2019 lade Apple även till stöd för Sonys och Microsofts handkontroller för Playstation 4 respektive Xbox One, de bästa handkontrollerna på marknaden.

Apple verkar ha bestämt sig för att IOS-spelare förtjänar det bästa, och har därför fortsatt satsa på just dessa handkontroller. IOS 14.5 lade till stöd för de senaste modellerna, Playstation 5:s Dualsense och Xbox Series X-handkontroll. I höstens systemuppdatering blir dessa ännu bättre. Det är tydligt att den som vill ha en bra handkontroll, som är kompatibel med olika Apple-produkter, dator och spelkonsol bör välja en av dessa.

Smarta avtryckare

För den som inte har eller planerar att skaffa en Xbox är det Sonys Dualsense-kontroll som för närvarande ser ut att ta priset som bästa handkontrollen för Iphone, Ipad och Apple TV. Apple har nämligen bakat in stöd för handkontrollens speciella avtryckare, vars motstånd är variabelt och kan anpassas till spelet. Om du till exempel drar en bågsträng i ett spel kan utvecklaren göra att själva avtryckaren blir trögare ju längre du trycker in den.

Utvecklare kommer enkelt kunna lägga till stöd för Dualsense-avtryckarna, förhoppningsvis dyker det upp i många spel. Om inte annat räknar vi med att det åtminstone dyker upp i spelen till Apple Arcade.

Spela in video och ta skärmdumpar

En annan nyhet är att dela-knappen på både Playstation- och Xbox-handkontrollerna kommer att få en funktion. När du långtrycker på den börjar systemet spela in skärmen till en buffert som håller de senaste 15 sekunderna. Långtryck på dela-knappen för att avsluta inspelningen, som då sparas i Bilder så att du kan dela den med andra. Apple har valt 15 sekunder för att inte äta upp allt lagringsutrymme på enheten, samtidigt som det blir möjligt att fånga häftiga sekvenser i spelet du inte ens visste var på väg.

Ett kort tryck på knappen sparar istället en skärmdump till Bilder.

Inställningar

Globala och individuella inställningar

De nya systemen får även en ny avdelning i Inställningar där du kommer kunna ställa in hur handkontrollen fungerar och kan byta plats på knappar, riktning på styrspakar och annat. Det kan du göra globalt för alla spel eller individuellt per spel. Om du till exempel stör dig på att ett visst spel har valt en knappuppsättning som har knapparna för att hoppa och att attackera omvänt mot hur det är i spel du är van vid kan du byta plats på dem.

Apple har dessutom sett till att utvecklare enkelt kan visa rätt knapp i spel. Symbolerna som visas i spelet matchar den handkontroll du använder och anpassas till eventuella ändringar du har gjort i Inställningar. Säg till exempel att du har bytt plats på x och y och utvecklaren har lagt in instruktion att trycka på x. Då visas istället y i spelet.