Gamla externa diskar var visserligen praktiska för att frakta filer, men knappast lockande att använda som lagring till vardags. Men dessa diskar gör verkligen jobbet! Vi pratar om 4–5 gånger snabbare än externa ssd-diskar med usb-gränssnitt och 20-25 gånger snabbare än externa mekaniska diskar. En 4k uhd-video på 20 gigabyte överförs på 12 sekunder!

G-drive mobile pro
Foto: G-Technology

G-Technology G-Drive Mobile Pro

Om du tycker G-Technology låter som ett skumt märke kan vi lugna dig med att det är Western Digitals märke för Mac-produkter. Denna disk är innesluten i ett stötsäkert chassi som tål fall på tre meter. Tack vare Thunderbolt 3-porten lovar G-Technology en överföringshastighet på 2 800 MB/s. Men smakar det så kostar det.

Pris: Från 5 640 kronor på Prisjakt

Atom Raid
Foto: Glyph

Glyph Atom Raid

Detta är Glyphs mer påkostade modell som kör flera ssd parallellt för att uppnå högre hastighet. Därför är det lite av en besvikelse att de inte når upp till mer än 950 MB/s. Med tanke på att de bara nämner Thunderbolt 3 inom parentes misstänker vi att det snarare är USB-C 3.1 Gen 2 hastighet som gäller.

Pris: Från 3 199 kronor på Prisjakt

Lacie Rugged SSD Pro
Foto: LaCie

LaCie Rugged SSD Pro

Det är lite snårigt att hitta rätt i LaCies sortiment, men så vitt vi kan utröna är det Rugged SSD Pro som uppfyller kraven. Den finns i en eller två terabytes kapacitet, har Thunderbolt 3 anslutning och kommer upp i 2 800 MB/s hastighet. De skojar inte om tåligheten heller, den tål fall på tre meter och är ip67-klassad för skydd mot vatten och smuts.

Pris: Från 3 990 kronor på Prisjakt

OWC Envoy Pro EX
Foto: OWC

OMW Envoy Pro EX

Med ett proffsinriktat sortiment är Envoy Pro EX en disk som OMW menar är perfekt för 4/8k videoproduktion. Tåligheten anges med den militära standarden mil-std810g. Tack vare Thunderbolt 3-porten ska den nå upp till 2 800 MB/s, vilket borde räcka för majoriteten av användningsområden.

Pris: Från 3 688 kronor på Prisjakt

Samsung X5 Portable
Foto: Samsung

Samsung X5 Portable SSD

Det här är nog den snyggaste externa disken och med inbyggda kylflänsar lovar den att hålla temperaturen under 45 grader. Trots att den inte har några extrema skydd klarar den fall på två meter. Den läser data med 2 800 MB/s och Samsung vågar även lova en skrivhastighet på 2 300 MB/s.

Pris: Från 3 282 kronor på Prisjakt

Transcend Jetdrive 855
Foto: Transcend

Transcend JetDrive 855

Vill du ha en liten slimmad disk är det lätt att bli frestad av Transcends lilla kabinett med en 960 gigabyte ssd. Däremot har den inte det snabbaste Thunderbolt-gränssnittet, så den kommer inte riktigt upp i samma hastighet som de snabbaste i listan. Du får nöja sig med 1 600 MB/s i läshastighet och 1 400 MB/s i skrivhastighet.

Pris: Från 3 723 kronor på Prisjakt