När Apple Watch lanserades 2015 stod det snart klart att det var hälsofunktionerna som lockade flest kunder och uppskattades mest. Apple bytte fokus till hälsa och allt sedan dess har klockan fått fler och fler funktioner relaterade till hälsa och träning.

Men samtidigt inledde Apple en satsning på att driva egna primärvårdskliniker, rapporterar Wall Street Journal. Företaget köpte upp ett antal vårdcentraler i Cupertino och anställde 2017 Sumbul Ahmad Desai, tidigare vid Stanford-universitetet.

Hon ingår numera ofta i Apples event där hon pratat om olika hälsoinitiativ, men från början var det enligt Wall Street Journal tänkt att hon skulle utveckla Apples vårdcentraler.

Både Tim Cook och Apples operativa direktör Jeff Williams har stora hälsointressen och enligt tidningen var det Jeff Williams som drev på idén. Han ska bland annat ha talat om det nuvarande amerikanska systemet som att patienter bara träffar doktorn en gång om året och bara när något redan är fel. Apples vårdcentraler skulle istället hjälpa patienter att leva hälsosammare.

Enligt Wall Street Journal har projektet kört fast och intern kritik har inte varit välkommen. En app som har testats i ett halvår kallad Healthhabit och skulle vara en del av detta har inte fått fäste bland de anställda som bjudits in att vara med och testa.

Apple har svarat på artikeln och säger att flera uppgifter är föråldrade och felaktiga, men motsäger inte uppgifterna som helhet.