Årets systemuppdateringar från Apple innehåller en rad nyheter på integritetsfronten, ett område där Apple har tagit tydlig ställning för användares rätt att veta vilka data appar vill samla in och själva avgöra om de vill bli spårade i reklamsyfte. IOS 14.5 införde den största förändringen på områden, då Apple lade till möjligheten att helt och hållet stänga av spårning.

Det fick kritik av Facebook, mediaföretag och andra men Apple struntade blankt i kritiken – och användarna har flockat till funktionen. I höst fortsätter Apple den här utvecklingen med både nya funktioner och bättre integritetsskydd i fler existerande funktioner.

Ännu svårare för spårare

Apples skydd mot spårare i Safari utökas med ip-maskering. När data hämtas från spårare skickas förfrågningarna via en proxy som hindrar spåraren att använda din ip-adress för att koppla samma olika aktivitet när kakor och andra spårningsfunktioner inte fungerar.

Tryggare mejl

Vi har länge rekommenderat användare att stänga av automatisk inläsning av bilder i mejl eftersom det är så vanligt med spårare som bakas in i mejl i form av pyttesmå bilder. I IOS 15 och Mac OS Monterey har Apple lagt till en funktion i Mail som stoppar detta. Varken din ip-adress eller tiden du öppnade mejlet avslöjas för någon annan.

I en presentation på WWDC berättar företaget hur det går till: Bilder och annat fjärrinnehåll läses in på Apples servrar och skickas vidare till dig. Först skrubbas all information som kan identifiera användaren bort: Din ip-adress, information om vilken mejlklient du använder, och unika id-koder som kan ha lagts till i adresserna till bilder (ett vanligt sätt att hålla isär varje mottagare av ett reklamutskick).

Resultatet blir att om du har slagit på funktionen så kan den som skickar ett utskick eller nyhetsbrev aldrig veta om du faktiskt har läst det, när du i så fall gjorde det, eller på vilken enhet och med vilken app du läste det.

Göm min e-postadress

För de som abonnerar på Icloud-utrymme (en tjänst som har bytt namn till Icloud Plus) ingår ytterligare en funktion i Mail. Dölj min e-postadress gör det enkelt att skapa slumpmässigt genererade alias som leder till ditt vanliga mejlkonto. Du kan använda det överallt där webbplatser och appar behöver en adress för att till exempel skicka uppdateringar. Du kan när som helst radera en skapad adress och därmed stänga av möjligheten att skicka mejl till den.

Siri på enheten

Siris röstigenkänning sker på enheten

För bara några år sedan avslöjades Apple med att, precis som konkurrenterna, skicka ljudinspelningar för Siri till anläggningar där vissa av dem lyssnas på av mänskliga arbetare. I höst kommer Siri-förfrågningar på Iphone och Ipad börja behandlas direkt på dina enheter så att inget alls spelas in och skickas till några servrar. Att det inte fungerar på Apple Watch med sin betydligt klenare processor är fullt förståeligt, men däremot undrar vi varför det inte även gäller Mac.

Integritetsrapporter för appar

Integritetsrapporter för appar

För den som gillar att hålla koll har Apple lagt till en motsvarighet till Safaris integritetsrapporter på IOS och Ipad OS, fast för appar. I Inställningar -> Integritet tillkommer en ny integritetsrapport. Den visar dels när och hur mycket appen har utnyttjat de olika funktioner du har godkänt (kamera, mikrofon, plats, bilder och kontakter), dels vilka servrar den har anslutet till och hur många gånger.

På så sätt kan du enkelt se om en app försöker ansluta till Facebook eller någon annan webbplats i smyg, och kan välja att avinstallera den.

Mikrofonindikator på Mac

Se när mikrofonen används på Mac

Precis som på IOS 14 kommer Mac OS Monterey få en liten mikrofonindikator i Kontrollcenter och menyraden som tydliggör när mikrofonen är i bruk. I Kontrollcenter kan du även se vilket program som använder den.

Private Relay

En annan nyhet som ingår i Icloud Plus, det nya namnet på Icloud-abonnemang, är funktionen Private Relay. Det fungerar som ett slags vpn-tjänst som krypterar all trafik i Safari men som även delar upp den i två delar som skickas till olika servrar.

Den ena servern tilldelar dig en anonym ip-adress och skickar vidare all inkommande trafik, men kan inte se något av innehållet eftersom allt är krypterad. Den andra packar upp dina förfrågningar och hämtar data från sajten du vill besöka från en slumpvis vald ip-adress i samma ungefärliga region (så att du får rätt innehåll för ditt land), men kan bara skicka den vidare till den andra servern eftersom den inte känner till din faktiska ip-adress.

Din enhet hanterar krypteringsnycklarna som behövs för att låsa och låsa upp allt detta, vilket ser till att varken Apple, din internetoperatör eller någon annan kan kombinera vilka sajter du har besökt och vem du är.

Skyddade urklipp

Till sist har vi en liten trevlig nyhet i IOS och Ipad OS. Appmakare kommer kunna aktivera en funktion kallad säker inklistring som skyddar innehållet i urklipp från att läsas av i bakgrunden. Det du har kopierat blir bara tillgängligt för appar när du själv väljer att klistra in det. IOS 14 lade till varningar när någon app läser av innehållet i urklipp men med säker inklistring har de inte ens möjlighet att göra det.