Testad produkt: Logitech Combo Touch for iPad
Pris: 2 290 kronor hos Logitech

Hur mycket bättre det än är att skriva på Ipad Pros fullstora skärmtangentbord än på en Iphone är det ändå en nödlösning. Alla som skriver mer än några meningar åt gången och vill använda sin Ipad som en tillfällig Macbook-ersättare behöver ett riktigt tangentbord. Med Logitechs kommer du betydligt billigare undan och för vissa är det även ett bättre val.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Logitechs tangentbord är mer av ett skal med ett praktiskt löstagbart tangentbord för när det behövs. Däremellan är skalets ställ betydligt bättre för att konsumera media än Apples lösning, vilket gör det praktiskt för stationärt bruk. Om du inte sitter och skriver majoriteten av tiden utan växlar mellan olika användningsområden är Logitechs lösning rätt för dig.

Positivt

  • Kan användas som skal och ställ utan tangentbordet
  • Betydligt billigare än Apples Magic Keyboard
  • Fullfunktions pekplatta och bakgrundsbelysta tangenter
  • 14 snabbknappar som på en laptop

Negativt

  • Ingen separat laddningsport
  • Tyngre än Apples tangentbord

Design och konstruktion

Där Apples Magic Keyboard ger ett elegant, futuristiskt och nästan magiskt svävande intryck är Logitechs mer vardagsnära. Det påminner mer om Apples Smart Keyboard Folio.

Logitech Combo Touch iPad keyboard
Foto: Jonas EkelundApples eleganta mot Logitechs mer robusta utseende

Med Apples tangentbord snäpper Ipaden fast magnetiskt och hänger i luften, vilket får upp den närmare ansiktet för bättre ergonomi. Med Logitechs Combo Touch kränger du i stället på ett silikonskal med en hård baksida. Det ger i stället ett betydligt bättre skydd för Ipaden från sidorna. Det vävliknande kompositmaterialet ger dessutom ett mer slitstarkt intryck än Apples.

Logitech Combo Touch iPad keyboard
Foto: Jonas EkelundSkyddat eller elegant?

På baksidan sitter ett utfällbart vikstativ som gör att du kan variera vinkeln på lutningen. Från nästan upprättstående, vilket är utmärkt för Facetime, till en 45-gradig vinkel, som är skönt för att konsumera media, till nästan liggande, vilket är bäst för att använda Apple Pencil, utan själva tangentbordet, vilket vi tycker är i vägen med Apples lösning.

Logitech Combo Touch iPad keyboard
Foto: LogitechFyra olika sätt att använda Ipad med Combo Touch

När du sedan behöver ett tangentbord är det bara att snäppa fast det magnetiskt med Smart Connector. Det tar ett par sekunder och är inget besvär alls. Samma sak gäller när du ska stoppa ned Ipaden i väskan, då klickar du fast tangentbordet som ett skydd för skärmen.

Logitech Combo Touch iPad keyboard
Foto: Jonas EkelundSmart Connector gör det snabbt och enkelt att snäppa fast tangentbordet.

Nackdelen med Logitechs lösning är att den är tyngre än Apples. Vi pratar visserligen 697 gram mot 780, men det är ändå 12 procent mer. Lägger du sedan till vikten för Ipad Pro 12,9 tum kommer du upp i 1 462 gram. Jämför det med en Macbook Air på 1 290 gram och du ser att de extra grammen snabbt gör lösningen klumpig.

Funktioner och finesser

Till skillnad från Apples tangentbord finns det över siffrorna en rad med funktionstangenter. Med dem kan du gå till hemskärmen, söka och låsa skärmen. Och som väntat öka eller minska ljusstyrkan på skärmen och tangenterna, samt ändra volymen. Dessutom finns mediakontroller. Det är oväntat skönt att slippa hoppa mellan inställningar på touchskärmen och fysiska knappar på tangentbordet.

Logitech Combo Touch iPad keyboard
Foto: LogitechSnabbknappar är mer praktiskt än du kanske tror.

På långsidan av Ipaden finns en lagom stor öppning för att du ska kunna klicka fast din Apple Pencil och ladda den trådlöst. Tangentbordet laddas också ”trådlöst” genom en genomföring för Apples Smart Connector. Ska du däremot ladda din Ipad måste du stoppa in sladden i dess laddkontakt. Därmed blir den upptagen och du kan inte ansluta andra tillbehör. Där är Apples separata laddkontakt en smartare lösning.

Användarupplevelse

Tangentbordet är så stort det kan vara och slaglängden är tillräcklig för att ge en bra skrivkänsla. Däremot upplevs ljudet från tangenterna som mer ”slamrig” än Apples. Inget som stör när du sitter själv eller befinner dig på ett tåg, men i en tyst miljö önskar du nog att det vore mer dämpat. Att det finns bakgrundsbelysning på knapparna gör det betydligt trevligare att använda, även när taklampan är släckt.

Logitech Combo Touch iPad keyboard
Foto: LogitechBakgrundsbeslysta tangenter är ovärderligt på kvällen

Pekplattan är väl så stor som Apples och till skillnad från tidigare modeller kan du klicka över hela ytan. Plattam svarar bra både för större svep och precisionsmarkering. Du kan även använda alla multi-touch-gester som du är van vid.

Så vilket tangentbord ska du köpa till din Ipad Pro? Skulle vi flänga omkring på resor och verkligen jobba på den hela dagarna skulle Apples vinna. Den är lättare, har en bättre arbetsställning, separat laddningsport och är mer elegant. Då betalar nog dessutom jobbet. Skulle vi använda den omväxlande på möten och privat, där skrivandet är mer sporadiskt, skulle däremot Logitechs vinna. Du kan lätt ta bort tangentbordet när det inte behövs, den skyddar Ipaden bättre och är bättre anpassad för att konsumera media på skärmen.

Specifikationer

Tillverkare: Logitech
Testad: Juni 2021
Systemkrav: Ipad Pro 12,9 tum 5:e generationen (finns även för 11 tum)
Anslutning: Apple Smart Connector
Mått: 28,56 x 22,57 x 1,74 centimeter
Vikt: 780 gram
Rek. pris: 2 290 kronor
Pris: 2 290 kronor hos Logitech

Betyg: 4 av 5