Efter en tids betatestande finns nu den skarpa versionen av Watch OS 8 tillgänglig för nedladdning.

Här är en genomgång av de viktigaste nyheterna den här gången:

Ny urtavla

Apple Watch är först och främst en klocka och urtavlorna är ditt sätt att göra den personlig både till utseendet och vilken information som visas. Apple avslöjade under WWDC-eventet i somras att den populäraste urtavlan är Bilder, som hämtar foton från ditt Icloud-bibliotek och visar dem bakom en enkel digital klocka med ett par små komplikationer.

Watch OS 8 använder djupkartan som skapas i porträttläget på ett intressant nytt sätt. En ny variant av Bilder-urtavlan tillkommer som enbart använder porträttfoton och placerar tiden bakom personen eller personerna i porträttet, ovanpå bakgrunden.

Fokus

Fokus

Fokusfunktionen som kommer till Iphone, Mac och Ipad kommer så klart även till Apple Watch. Det handlar om en utökad Stör ej-funktion som anpassas för olika ändamål. Om du vill fokusera på att jobba kanske du vill undvika vissa att distraheras av meddelanden från vänner, medan du under ett meditationspass inte vill få några notiser alls.

Fokus kommer med ett gäng förslag på fokusområden men du kan även skapa egna för olika aktiviteter. När du aktiverar funktionen på en enhet synkas statusen till samtliga enheter där du är inloggad på samma Icloud-konto.

Andning

Hälsa och träning

Med Watch OS 8 kan klockan hålla koll på hur du andas medan du sover. Eftersom andningen vid sömn är jämnare kan dessa data användas för att upptäcka trender över tid, vilket Hälsa använder för att varna dig om du till exempel plötsligt har börjat andas snabbare, vilket kan vara ett tecken på olika hälsoproblem och sjukdomar. Kommer så klart också kunna kombineras med syresättning på Apple Watch Series 6 för en mer detaljerad bild.

På tal om trender: Hälsa kommer visa trender för fler sorters hälsodata, inklusive blodsocker, puls, andning och annat. Om du till exempel har inlett en diet för att sänka blodsockret och sparar dagliga värden så kan appen visa hur det går och huruvida dieten verkar ha effekt.

Appen Andas har bytt namn till Mindfulness och utökas med en ny funktion kallad Reflektera som ska vara en slags ingång till meditation. Träningsappen utökas med två nya träningsformer: Pilates och Tai Chi.

Timers

Flera timers

En liten men nog så god nyhet som kommer gagna många användare är att det går att sätta fler än en timer. Om du till exempel lagar pasta och sparris samtidigt kan de få varsin nedräkning och du slipper räkna på hur mycket ytterligare tid som behövs efter att en första timer har ringt. Använder du Siri för att starta timern kan du dessutom lägga till en etikett så att du vet vad som är vad.

Andra nyheter

Apple Wallet utökas med stöd för digitala nycklar till hem, kontor och hotellrum. Flera hotellkedjor ska redan vara på gång med stöd för detta, och stöder för smartlås till hemmet ska också komma till ”flera popära märken”. I USA ska Apple dessutom börja rulla ut stöd för att lägga till id- och körkort, som till att börja med ska kunna användas som identifikation på flygplatser.

En inbyggd Hitta-app ska göra det enklare att hitta dina prylar direkt från klockan, inklusive Airpods som också kommer få stöd för att visas bland föremål i Hitta.

På Series 5 och 6 har fler appar fått stöd för att visa uppdaterad information medan klockan är i vila, och tredjepartsutvecklare kan också bygga in stöd för funktionen i sina appar så att du slipper väcka klockan för att till exempel se resultatet av en uträkning i miniräknaren.

Slutligen har Apple uppdaterat Bilder-appen med en ny layout som blir enklare att bläddra i. Den får också en förbättrad delningsfunktion så att du snabbt kan skicka en bild som meddelande eller via mejl.

Fungerar fortfarande på Apple Watch Series 3

Med så få nyheter är det kanske inte så förvånande att systemet fortfarande kommer kunna installeras på den åldrande Apple Watch Series 3. Det har gått diskussioner om Apple är på väg att ta bort den ur sortimentet, men än så länge kommer den alltså få del av åtminstone en del av nyheterna i senaste Watch OS.