En ny undersökning genomförd av The Washington Post, via Engadget, visar att hela två procent av de 1000 mest inkomstbringande apparna på App Store ägnar sig åt lurendrejerier. Totalt kan apparna ha lurat användare på så mycket som 48 miljoner dollar, motsvarande cirka 397 miljoner kronor.

Bland de skadliga apparna syns vpn som ljuger om att användaren infekterats av virus varpå de luras att köpa onödig mjukvara. Listan på skadliga appar innehåller även dejtingappar, qr-läsare och appar som påstods vara från stora kända företag. Flera av apparna ska använts sig av falska användarbetyg för att synas bättre i App Store.

"Vi håller utvecklare till en hög standard för att App Store ska få vara en säker och pålitlig plats för kunder att ladda ner mjukvara, och vi kommer alltid vidta åtgärder mot appar som utgör skada för användare", säger Apples talesperson, Fred Sainz, till The Washington Post och fortsätter:

"Apple leder industrin med metoder som sätter våra kunders säkerhet först, och vi kommer fortsätta lära oss, utveckla våra metoder och investera de nödvändiga resurserna för att se till att kunderna får den bästa upplevelsen."

Apple ska nu tagit bort 12 av de 18 flaggade apparna.

Läs också: Bloomberg - Det här blir nyheterna i IOS 15