Årets uppdatering av Mac OS har fått namnet Monterey och är till ytan inte lika stor som fjolårets, men det är kanske inte så förvånande. Big Sur introducerade både ett omdesignat grafiskt gränssnitt och flera stora tekniska omställningar, så att Apple tar det lite lugnt och lägger mer krut på att finputsa får vi nog se som en välkommen nyhet.

Men Mac OS Monterey är långt ifrån tomt på nyheter, och faktum är att ett par nya funktioner kan bli väldigt användbara för många användare. Häng med så går vi igenom nyheterna.

Delade upplevelser och mer Facetime

Utvecklarna har i år fokuserat mycket på funktioner som täcker hela Apple-ekosystemet. Det innebär att Mac OS delar många nyheter med IOS, Ipad OS och de andra systemen. Dit hör inte minst flera nya sätt att dela.

Facetime och Shareplay

Shareplay kallar Apple en funktion för att synka uppspelningen av media, till exempel Apple TV Plus och Apple Music, med en grupp. På så vis kan du och släkt och vänner på andra platser titta på en film, serie eller något annat och dela alla ögonblick utan att någon ligger en stund före eller efter. Med musik kan olika gruppmedlemmar redigera listan över kommande låtar och alla kan styra uppspelningen, alltså precis som i Spotifys lyssna tillsammans-funktion.

Funktionen fungerar även tillsammans med pågående Facetime-samtal, och då anpassas uppspelningsvolymen så att du hör vad andra säger. Facetime har också fått andra nyheter som kommer till Iphone och Ipad också:

 • Möjlighet att bjuda in en Windows- eller Android-användare till ett samtal.
 • Skärmdelning så du slipper använda Meddelandens otympliga skärmdelningsfunktion eller ett tredjepartsprogram.
 • Stöd för rumsligt ljud (på Macar med Apple Silicon).
 • En ny röstisoleringsfunktion för samtal i bullriga miljöer.
 • Rutnätsvy för att visa alla samtalsdeltagare i samma storlek i ett rutnät, precis som på Zoom.
 • Porträttläge – så du slipper städa hemmakontoret varje gång du ska prata med kollegorna.

Delat med dig

I flera program finns en ny sektion kallad Delat med dig som visar relevant innehåll från Meddelanden. I Bilder ser du bekantas delade foton, i Safari länkar, i Podcaster delade poddar och så vidare. En snabbsvarsfunktion gör att du slipper öppna programmet Meddelanden för att kommentera eller gilla något delat.

Särskilt smart ser Delat med dig ut att vara i Bilder. Andras bilder från samma tid och plats bäddas in i ditt bibliotek. På så vis kan du se din kompis delade porträtt av dig framför en häftig sevärdhet på den gemensamma resan intill dina egna foton från samma plats.

På tal om Meddelanden: när du eller någon annan delar flera foton på en gång kommer de nu visas som kollage eller en trave du enkelt kan bläddra igenom. Du kan också reagera på enskilda bilder eller spara dem till ditt eget bibliotek.
Safari

Safari får ny smalare design

Det viktigaste programmet i datorn är för många webbläsaren, och Apple fortsätter lägga mycket tid på att utveckla Safari. I Mac OS Monterey får Safari en ny design som flyttar flikarna från ett separat flikfält till att bli en del av verktygsfältet, som dessutom har gjorts halvgenomskinligt så att det mer eller mindre smälter samman med den öppna sidan. Det här kommer göra skillnad framför allt för användare med små skärmar som 13-tums Macbook Pro och Macbook Air, där det vertikala utrymmet är begränsat och varje pixel spelar roll.

Flikgrupper är en annan nyhet som innebär att du kan spara en samling flikar som du sedan snabbt kan öppna igen. Det kan du använda för att skapa uppsättningar av öppna flikar för olika arbetsflöden, kanske mest praktiskt på jobbet men även för hobbier och andra mer organiserade fritidsaktiviteter. Flikgrupper kan enkelt delas som länklistor via mejl och de synkas mellan dina olika Apple-prylar så att du kan öppna dem oavsett vilken enhet du använder för tillfället.
Snabbanteckningar

Snabbanteckningar

Kom-ihåg-lappar är ett program som följt med Mac OS i många år, men de senaste åren har det allt mer hamnat i skymundan och inte uppdaterats. Många har slutat använda det eftersom det inte har moderniserats. I år har Apple lanserat vad som kan bli en modern ersättare: Snabbanteckningar.

Snabbanteckningar är ett system som gör det möjligt att börja skriva en anteckning utifrån det nuvarande sammanhanget. En anteckning ”hör till” det öppna programmet, dokumentet eller webbplatsen. Med ett kortkommando kan du blixtsnabbt öppna en ny anteckning och skriva ner något. Utvecklare kan lägga till möjligheten att lägga in en genväg till en anteckning i program, vilket visar en liten förhandsvisning som leder till anteckningen i fråga, precis där du placerade den.

Anteckningar har också fått stöd för taggar för enklare sortering och sökning, och en ny aktivitetsvy visar alla ändringar som olika personer har gjort i en delad anteckning. Om du använder delade anteckningar för att till exempel spåna på idéer till ett projekt blir det då betydligt enklare att hänga med i ändringarna.
Universal Control

Styr din Ipad och andra Macar

Med Mac OS Monterey och Ipad OS 15 kommer du kunna välja mellan att använda Ipad som en extern skärm med Sidecar eller helt enkelt styra paddan som den är med samma mus och tangentbord som du använder på Macen. Det kallas Universal Control och innebär att du helt enkelt kan flytta pekaren från en enhet till en annan. Om du har en Ipad (eller en annan Mac) till höger om skärmen på den vanliga och flyttar pekaren hela vägen ut till höger på skärmen hoppar den över till den andra.

Du kan använda Universal Control med upp till tre enheter samtidigt och det fungerar med både flera Macar eller en blandning av Mac och Ipad. Förutom att styra de enskilda enheterna kan du även kopiera innehåll mellan dem. Hugg bara tag i något på en enhet och släpp på en annan. Apple ger som exempel att kopiera en titelsekvens du har gjort i Imovie på Ipad till Final Cut på Mac.
Airplay till Mac

Airplay till Mac

En mycket trevlig nyhet för de som använder en Mac som mediacenter är att Apple har lagt till inbyggd stöd för att strömma media till en Mac via Airplay 2. Andra enheter på nätverket kan kabla över musik och video som spelas på din Mac (om du godkänner det).

För musikuppspelning betyder Airplay 2-mottagning att Macen kan vara en av flera högtalare du spelar upp på samtidigt och synkat. Eftersom det är enkelt att ansluta en Mac till alla slags ljudanläggningar kommer det här förvandla Mac Mini till en av de mest flexibla mediacentren, enklare än Apple TV som kräver en hdmi-anslutning och därmed inte fungerar med äldre ljudutrustning.

Airplay till Mac fungerar dessutom via usb om du har ett svajigt trådlöst nätverk. Det är bara att koppla in en Iphone eller Ipad med lightning- eller usb-c-kabel och köra igång som vanligt.
Shortcuts

Genvägar – ett nytt sätt att automatisera

Ett av de områden där en dator fortfarande är betydligt kraftfullare än mobiler och plattor är automatisering. Med Automator, Applescript och en uppsjö tredjepartsprogram kan du styra Macen och slippa långtråkiga, tidsödande eller bara jobbiga arbetsmoment. Med Mac OS Monterey lägger Apple till ytterligare ett system som blir det enklaste hittills: Genvägar.

Genvägar har funnits på IOS och Ipad OS i många år, och är ett enkelt men kraftfullt sätt att skapa arbetsflöden som utför allt från några få till hundratals moment. Genvägar på Mac kan precis som Automator skapa olika slags arbetsflöden som görs på olika sätt, till exempel från menyraden som ett miniprogram eller i Finder som en snabbåtgärd.

Precis som på IOS kan du dela en genväg du har skapat och installera delade genvägar från andra.

På Mac ser Genvägar ut att vara en ny fasad för Apple Events, det grundläggande systemet för att skicka meddelanden mellan program som används av Applescript, Automator och även i programkod för kompilerade program skrivna i Objective C, Swift och andra programmeringsspråk. Apple säger nämligen att du kan aktivera stöd för Applescript och shellskript i Genvägar, för att kunna skapa mer avancerade funktioner än vad som är möjligt med de inbyggda verktygen. Dessutom kan du konvertera Automator-arbetsflöden till Genvägar.

Andra förbättringar och nyheter

Ovan har vi försökt lista de viktigaste nyheterna, men det finns även gott om mindre saker. Här är några i korthet:
 • Lågenergiläge för Macbook och Macbook Pro. Sänker hastigheten på processorn för att förlänga batteritiden.
 • Snabbfunktion för att nollställa datorn precis som på IOS, för Macar med T2-chipp eller M1-processor.
 • Mail-integritet döljer din ip-adress och hindrar mejlskickare att se om du har öppnat ett mejl.
 • Lösenordshantering – Icloud-nyckelringen utökas i Monterey med en ny avdelning i Systeminställningar som gör det enklare att se dina sparade loginuppgifter. Inbyggt stöd för tvåfaktorautentisering kan automatiskt fylla i säkerhetskoder medan du loggar in på webben och i program.
 • Du kan nu välja att alltid visa menyraden i helskärmsläge, praktiskt för program som använder menyraden mycket.
 • Påminnelser har fått stöd för taggar.
 • Bilder har många förbättringar. En sak som många har saknat från Iphoto är möjligheten att visa alla exif-data.

Systemkrav

Apple har tagit bort stöd för många äldre Macmodeller i den nya systemversionen. Imac från 2014 och början av 2015 har till exempel försvunnit från listan över Macar som kan uppdateras. Det gäller även Macbook Pro från 2013 och 2014 (de sista modellerna med Nvidia-grafikkort, kan påpekas), Macbook Air från 2013 och 2014, samt Macbook från 2015. Det innebär att Mac Pro från 2013 och Mac Mini från 2014 är de enda Macmodellerna från innan 2015 som fortfarande kommer stödja senaste Mac OS.

Störst besvikelse lär detta vara för användare med första generationen av Imac 5K från slutet av 2014 (och uppgraderingen med lite snabbare processor som släpptes i mitten av 2015). De äldsta Imac-modellerna som fungerar med Monterey är modellerna från slutet av 2015. Här är hela listan över Macar som stöds:
 • Imac (sent 2015 och senare)
 • Imac Pro (2017)
 • Macbook (tidigt 2016 och senare)
 • Macbook Air (tidigt 2015 och senare)
 • Macbook Pro (tidigt 2015 och senare)
 • Mac Mini (sent 2014 och senare)
 • Mac Pro (sent 2013 och senare)