Räcker inte Iphones inbyggda appar Kamera och Bilder till för det du vill åstadkomma med ditt fotande? Det finns gott om fotoappar på App Store, men i dag har flera av dem gått över till att ta betalt via prenumeration – ibland med en ”livstidsupplåsning” som kostar många hundra kronor. Som tur är har du fortfarande en hel del att välja mellan om du föredrar engångsköp. Här listar vi fem av de vassaste alternativen.

Procamera

Procamera

Du kan bli avskräckt av att Procamera har prenumeration listat under köp-i-appen. Det stämmer, men den är på inget sätt ett krav för att använda appen, utan den lägger till ett gäng bonusfunktioner. Alla basfunktioner inklusive manuella exponeringsinställningar och fokus, råformat, flera kameror på samma gång och mycket mer finns redo att använda. Procamera är även videokamera, också det med möjlighet till manuella inställningar, ljudmätare och stöd för externa mikrofoner.

Kostar 99 kronor på App Store

Lightroom

Adobe Lightroom Photo Editor

Iphone-versionen av Lightroom gör kanske bara hälften av vad det fullfjädrade skrivbordsprogrammet kan, men den gör det viktigaste: Får dina vardagsfoton att se bättre ut. För den som inte är ute efter manuella inställningar av precis allt men vill få ut mer av kameran i Iphone. Det finns visserligen en prenumeration, som låser upp exempelvis molnsynk mellan olika enheter och selektiva justeringar (måla på en effekt på en del av bilden), men det som ingår gratis räcker långt.
Gratis (prenumeration finns men är inte nödvändig)

Ladda ned gratis på App Store

Filmic Pro

Filmic Pro

Proffsfilmarnas favoritapp på Iphone. Filmic Pro har använts för spela in allt från musikvideor till långfilmer. Bland andra Zack Snyder, Olivia Wilde och Steven Soderbergh har använt appen. Här får du maximal kontroll över inspelningen av film, från förmågan att spela in med 10-bitars log-färger till kraftfulla analysfunktioner som fokustoppar och automatiserad zoom. Och bäst av allt: Appen blir din med ett engångsköp. Extrafunktioner kan köpas till med köp-i-appen, också det till en engångskostnad.

Kostar 159 kronor på App Store

Photoshop Camera

Photoshop Camera

Lightrooms lekfulla lillasyskon, Photoshop Camera, är inte en miniversion av stora Photoshop utan en enkel kameraapp som vänder sig mot Instagramgenerationen, med en mängder av färdiga filter och effekter att lägga på dina bilder. Byt bakgrund, gör bilden färgsprakande, eller förvandla den till popkonst. Allt går fort och enkelt, men Adobe har använt sina kunskaper från de mer proffsiga programmen till att göra den robust.

Ladda ned gratis på App Store

Touchretouch

Touchretouch

En väldigt trevlig app som gör en sak och gör det bra: Att ta bort störande element i dina bilder. Retuschera är en av många funktioner och med Touchretouch får du en föredömligt enkel app som är precis så där fokuserad som riktigt bra Iphone-appar kan vara. Välj något av de olika retuschverktygen (objektborttagning, klonstämpel, linjeborttagning, fläckborttagning), ställ in storlek och andra parametrar (eller nöj dig med standardinställningarna) och börja fixa. Föredömligt är även priset: utvecklarna vill ha en tjuga och appen är helt fri från reklam, prenumerationer och köp-i-appen.

Kostar 20 kronor på Appstore

Apple iPhone 12 128GB Pris vid test: 9000 kr.

Bästa pris just nu: 9049 kr