Det råder ingen brist på bra träningsappar på App Store. Den som vill komma igång med löpning, cykling, styrketräning, yoga eller något annat hittar en mängd appar med olika upplägg och design. Men en stor andel av apparna har bytt till, eller alltid haft, en prenumerationsmodell där du måste betala varje månad, kvartal eller år för att fortsätta använda appen.

Om du är en av de många Iphone-användare som är trött på prenumerationer och så långt som möjligt vill hålla dig till rena betalappar eller gratisappar med engångsköp i appen, kan det vara svårt att sålla bland alla träningsappar med prenumerationer. Här har vi samlat fem vettiga appar som antingen inte kräver prenumeration alls eller är så pass bra i gratisversionen att ingen behöver känna sig tvungen att betala för en prenumeration.

Nike Training Club

Nike Training Club

Nikes app är både en träningsdagbok och en samling instruktioner och träningsplaner av olika slag. Det finns träningspass av typerna intervallträning, boxning, yoga, styrka, uthållighet och smidighet. Varje pass är 5–45 minuter långt och finns i tre färdighetsnivåer och tre intensitetsnivåer – du kan till exempel välja ett enkelt men högintensivt konditionspass, eller ett förhållandevis lugnt boxningspass med avancerade övningar. Appen är uppfriskande nog gratis på riktigt.


J&J Official 7 Minute Workout

J&J Official 7 Minute Workout

Det finns en rad ”7 minute workout”-appar på App Store. Flera andra har kostsamma prenumerationer, men läkemedelsbolaget Johnson & Johnson har släppt den här appen som är gratis. Appen har visserligen många träningspass på just sju minuter, men du kan även välja pass upp till 32 minuter. Med 72 övningar och 22 pass kan du skapa över 1 000 unika träningspass i olika svårighetsnivåer. Varje övning ackompanjeras av en instruktionsvideo så att du kan utföra den säkert.


Charity Miles

Charity Miles

Här får du ingen hjälp med instruktioner eller planering av träningspass, men däremot med inspirationen. Om du låter appen spåra dina löprundor, promenader eller cykelturer donerar nämligen olika sponsorer pengar till välgörenhet för varje kilometer. Det är inga jättesummor, men för en del kan tanken på att varje steg är en god gärning vara det där som gör att du orkar lite mer.
Bodyweight Training: Your Gym

Bodyweight Training: Your Gym

Om tanken på att gå på gym får dig att gäspa eller kallsvettas och du inte har lust att skaffa dyr och skrymmande utrustning för att träna hemma, då kan den här appen vara något för dig. Allt du behöver för att börja styrketräna är din egen kropp och i vissa fall vanliga hushållsföremål som en stol eller en öppen dörr. Det finns ett antal köp-i-appen för ytterligare pass och övningar, men allt är engångsköp som låser upp en viss kategori.


Gymbook

Gymbook

Det finns andra gratis loggböcker för styrketräning men det här är den mest kompletta. För ett engångspris på 65 kronor kan du låsa upp samtliga funktioner och övningar. Appen är inte superintuitiv, men det märks att den har utvecklats av folk som själva tränar. Det här är en app för den som kanske har envisats med att föra logg på papper och skriva in resultaten i kalkylblad för att kunna följa utvecklingen. Förutom träningspass kan du enkelt logga kroppsmått. Allt synkas till Hälsa och du kan även manuellt exportera loggar för ytterligare analys i till exempel Microsoft Excel.