Sedan Apples vårevent för en månad sedan har det kommit mycket mer eller mindre välgrundad kritik mot produkterna som visades upp. Nu när vi har kunnat testa dem själva håller vi med om en del av denna. Men vi har också insett att alla inte riktigt har förstått hur produkterna passar in i sortimentet i ett längre perspektiv. Finns det möjligtvis en plan vi inte känner till?

"Imac 24 tum är sämre än den gamla"

Många klagomål handlar om hur den är sämre än 27-tummaren. Visst, men den är inte tänkt att vara en ersättning för 27-tummaren, vilket är anledningen till att den modellen fortsätter att säljas. Det är en ersättare för 21,5-tummaren.

iMac Geekbench 5
Foto: MacworldSnabbare än tidigare lilla Imac-modellen

Med andra ord kan argument som att skärmen är mindre och lägre upplöst, att den har långsammare processor, mindre minne och färre anslutningar snabbt bemötas.

  • Nej, den har större skärm och högre upplösning än 21,5-tummaren.
  • Nej, den är betydligt snabbare än 21,5-tummaren.
  • Ja, den har mindre minne, men det är inte lika viktigt med Apples M1.
  • Ja, den saknar gamla mossiga usb-a-kontakter, men har å andra sidan både usb4- och usb-c.
  • Dessutom har den touch-id och bättre facetime-kamera.

"Imac 24 tum ser oseriös ut på kontoret"

Varsågod att välja den silverfärgade. Men belackarna missar poängen. Det här är den billiga och skojiga modellen för hemmabruk, inte proffsmodellen för kontoret. Vilket exakt följer Apples filosofi med sina övriga produkter:

Ipad Air, Ipad Pro
Foto: AppleFärgglad konsumentmodell - Sober proffsmodell.

Iphone 12 Pro – finns i dämpade färger
Iphone 12 – finns i skojiga färger

Ipad Pro – finns i grått och silver
Ipad Air – finns i skojiga färger

Imac Pro – fanns i diskret färg
Imac 24 tum (2021) – finns i skojiga färger

Macbook Pro – finns i diskret färg
Macbook Air – ryktas komma i Imac-färgerna

"Imac 24 tum skulle haft snabbare processor"

Det har gått rykten om att det är snabbare varianter på gång av Apples M1-systemkrets. En del hade tydligen trott att den skulle göra debut i nya budget-Imac. Men det passar inte in i det som börjar kännas som en plan för sortimentet.

Apple M1X

Enklare M1 – Macbook Air, enklare Macbook Pro, Mac Mini, lilla Imac.
Uppsnabbad M1X – Nästa lilla Macbook Pro, nästa Macbook Air, en 30-tums Imac?
Proffsiga M2 – Nästa stora Macbook Pro, en ny Imac Pro, en ny Mac Pro?

Det är helt logiskt att Apple fortsätter uppgradera den enklare modellerna med M1. Snabbare systemkretsar kommer när de proffsigare modellerna lanseras.

"Nya Apple TV är sämre än den gamla"

Där måste vi faktiskt hålla med. Det går inte att vifta bort att den har långsammare grafik och att fjärrkontrollen inte längre går att använda för rörelsekontroll.

Apple TV benchmark
Foto: MacworldVad nu, långsammare grafik?!

Det förefaller obegripligt med tanke på ihärdiga rykten om att Apple var på väg att släppa en spelkonsol. Eller ännu troligare, en Apple TV med samma A14-systemkrets som i iPhone 12. Apples satsning på Apple Arcade pekar på det. Stöd för spelkontroller från Playstation och Xbox tyder på det, och det sägs vara på väg med en egen spelkontroll.

Men det skulle kunna var så att den nu släppta modellen var tänkt som en budget-variant av den riktiga gamingmodellen. Det skulle förklara varför de tagit bort allt spelrelaterat från Apple TV 4k (2021). Apple har bara av ännu okänd anledning misslyckats med att lansera dem parallellt. Vilket helt enkelt skulle kunna bero på logistikproblem på grund av Covid eller den skriande bristen på halvledare.

De har en listig plan

Vi skulle bli förvånade om inte Apple, likt Blackadder, har en listig plan i bakfickan. Tittar vi bakåt har de flesta lanseringar, som vi inte riktigt begrep då, i efterhand visat sig vara logiska. För Apple. Som inte berättar för någon vad de planerar. Det är det som är problemet, inte produkterna.

I have a plan so cunning you could stick a tail on it and call it a weasel

Det är uppenbart att de håller på att skapa två nivåer av produkter inom varje kategori. En budgetmodell med lägre prestanda och skojiga färger. En värstingmodell med senaste hårdvaran och tuffare formgivning. Det är bara att vi i vissa fall ännu inte sett båda nivåerna.

iPhone 12 Mini – iPhone 12 Pro
iPad Air – Ipad Pro
Macbook Air – Macbook Pro
Imac 24” – Imac 30 eller Imac Pro?
Mac Mini – Mac Pro
Apple TV – Apple Console?

Så håll i hatten, det kommer nog bli ett intressant år med kommande produkter!

Apple iMac (2021) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 24"

Bästa pris just nu: 15235 kr