IOS 14 var på många sätt ett uppskattat släpp med den största uppdateringen av hemskärmen hittills, med widgets, app-bibliotek och förbättrat gränssnitt som inte tar upp hela skärmen vid exempelvis inkommande telefonsamtal.

Det har fortsatt komma uppdateringar under året. Inte minst den stora uppdateringen IOS 14.5 som gav kraftigt utökade integritetskontroller och smartare upplåsning av telefoner med Face ID när användaren bär munskydd.

Vi kommer att få se både ett IOS 14.6 och IOS 14.7 innan IOS 14 lämnar över till IOS 15, men just nu är det ändå hög tid att blicka framåt mot IOS 15. Av allt att döma får vi se IOS-uppdateringen i juni, på årets upplaga av WWDC.

Här är sju funktioner som vi innerligt hoppas dyker upp i nästa Iphone-operativsystem.


Automatiska profiler som anpassar telefonen under dagen – och natten

Det låter kanske lite grann som något man hittar i en Sony Ericsson från 2006, men varför inte också i en Iphone år 2021? Rykten har pekat mot att profiler kan dyka upp i IOS 15 – och varför inte?

Profiler skulle kunna användas för att anpassa telefonen efter användarens behov, som att automatiskt slå på ljudet utomhus eller alltid tysta telefonen när användaren sitter i möte.

Med dagens teknikspäckade telfoner skulle användarprofiler kunna bli ännu smartare än vad de var i den där Sony Ericsson-telefonen för 15 år sedan. Profilerna skulle kunna ändras per automatik med hjälp av telefonens olika sensorer, som att slå på ett uteläge när telefonens position är någon annanstans än hemma.

Eller automatiskt slå på strömsparläget när telefonen legat still på samma plats en längre tid, exempelvis under natten när användaren sover.

En försmak på profiler har vi redan med det nya nattläget i IOS 14, som dämpar skärmbelysningen och gömmer notiser när Läggdags är aktivt.


Aktivera always-on på Iphone, Apple!

Apple Watch har en oled-skärm och där finns en always on-skärm. Iphone har också oled, men saknar ett always on-läge. Med IOS 15 finns chansen att göra en annars svart, släckt skärm betydligt mer nyttig, med information som inkommande notiser, klocka, väder och temperatur.

Tack vare oled-tekniken behöver det inte ske till någon större bekostnad av batterikraft.


Widgets också på låsskärmen

Med IOS 14 fick vi widgets på hemskärmen. Nu är det dags att även ta dem till låsskärmen. Notiser har alltid funnits på låsskärmen. Det har även länge gått att agera på notiserna, exempelvis skjuta upp en påminnelse utan att behöva låsa upp telefonen.

Varför skulle inte också widgets kunna finnas som ett sätt att ge tillgång till viktig information, bara genom att tända skärmen?


Interaktiva widgets

Widgets var ett välkommet tillskott i IOS 14, något som gjorde hemskärmen mindre stel än vad den varit ända sedan, ja faktiskt lanseringen av Iphone, år 2007.

Men dagens widgets är inte så smarta och kan inte göra mycket. De kan visa information, men ett klick på dem öppnar appen istället. Med IOS 15 hoppas vi att Apple introducerar ett sätt att göra interaktiva widgets där vi kan, säg, favoritmarkera låten som spelas i Spotify direkt från widgeten. Och detta utan påverkan på batteritiden.


Siri IOS 15

Smartare Siri – igen

Även detta är en återkommande punkt på önskelistan. Varje år önskar vi att Siri ska ta ett stort kliv framåt. Istället känns det som att assistenten bara kryper minimala steg snett åt sidan.

Det stora klivet för Siri sker aldrig, känns det som, så i år hoppas vi på några små kliv framåt som ändå kan vara betydelsefulla. Låt exempelvis Siri fungera utan internetanslutning, i alla fall för enklare kommandon som inte kräver mer data från andra källor. För ett företag som värderar integritet så högt borde det vara en självklarhet.

Lika självklart borde det vara att Siri kan snooza eller stoppa en timer.


Fler standard-appar

Det här är en klassiker på önskelistor som den här, men nu är bollen i alla fall i rullning. Med IOS 14 blev det möjligt att välja sin egen standard-app som webbläsare eller mejl-app, så att länkar tar dig till din förvalda app istället för Safari respektive Mail.

Nu är det dags för Apple att acceptera att inte världens alla Iphone-användare vill använda Apple Music istället för Spotify. Kan vi välja standard-appar för mejlen eller webbläsaren vill vi såklart kunna göra det för musiken också.

Och varför inte också kartor, meddelanden och kamera-appen?


Aktier IOS 15
Foto: Apple

Smartare aktie-app

En imponerande börsutveckling och många som spenderar mer tid hemma har gjort handel med aktier och fonder hetare än någonsin.

Apple borde ta tillfället i akt och göra en Aktie-app värdig 20-talet. Skapa ett api så att Aktier kan prata med andra appar och hämta aktiekurser direkt från appar som Avanza, Nordnet eller Savr.

En automatiskt uppdaterad Aktie-app luktar mer 2021, än en app där vi manuellt måste gå och lägga till eller ta bort kurser så snart vi köper eller säljer av ett företag.