20 maj är, bland mycket annat, ”globala tillgänglighetsdagen”. Då passar Apple på presentera en förstärkt satsning på tillgänglighet, både i form av hjälpmedel i IOS, Mac OS och andra operativystem, och tjänster som ska göra företaget i sig mer tillgängligt.

Signtime kallar Apple en ny tjänst som gör det enkelt för döva och hörselskadade att prata med Applecare-supporten. Användare i USA, Storbritannien och Frankrike kan från och med idag få support på teckenspråk direkt i webbläsaren på IOS och Mac OS. Funktionen finns även för hjälp att handla i Apples butiker, och du behöver inte boka innan du besöker en butik. Apple planerar att rulla ut Signtime till ytterligare länder i framtiden.

Assistivetouch för Apple Watch gör det möjligt att använda klockan med bara en hand, genom att till exempel knyta handen, nypa med tumme och pekfinger, eller röra på hela handen för att styra en liten pekare. Det här kan gagna användare som exempelvis har amputerat ena handen, eller förlorat rörelseförmågan efter en stroke.

Ipad kommer också få ett nytt sätt att styra som redan finns på Mac: Blickspårning. Senare i år kommer det gå att ansluta en blickspårare och flytta en pekare på skärmen bara genom att titta där du vill peka.

Andra nyheter är stöd för audiogram tillsammans med hörlursanpassning, en inbyggd brusfunktion för att göra det lättare att fokusera, individuella inställningar för zoom och textstorlek per app (i appar som lägger till stöd för det) och nya inkluderande memoji-varianter med cochleaimplantat, syrgastuber och en mjuk hjälm.