Har du behov av att se äldre samtal du gjort eller tagit emot än de som visas i telefonappen på Iphone? Du kanske vill hitta numret till någon du minns ringde för några månader sedan eller vill kunna visa att du har ringt en viss person och hur länge ni pratade. Det går faktiskt, men hur lätt det är beror på – hur märkligt det än kan låta – vilken metod du använder för att säkerhetskopiera telefonen.

Dold samtalslista

Tittar du under Senaste i appen Telefon ser du bara de 100 senaste samtalen (inkommande och utgående). Men faktum är att Iphone kan lagra över 1 000 samtal. Du kan se detta genom att radera enskilda samtal från listan. Titta längst ned så ser du att ytterligare ett samtal då dyker upp från den dolda historiken.

Apple har märkligt nog inte skapat någon funktion, ens en krånglig sådan, för att visa eller exportera den fullständiga samtalslistan.

Samtalslista på telefonen
För att se äldre samtal direkt på Iphone kan du radera nyare samtal du inte behöver. Varje gång du tar bort ett samtal dyker ett nytt upp sist i listan (tills du når slutet av den dolda historiken).

Om du vill “backa” i historiken direkt på telefonen har du därför bara en metod du kan ta till: Börja rensa. För varje samtal du tar bort dyker ett nytt upp ur arkivet. Du kan hålla på så tills du hittar vad du letade efter (eller tömmer historiken utan att hitta det, vilket kan betyda att du redan har raderat det eller att du minns fel). Pratar du ofta i telefon och vill hitta ett flera månader gammalt samtal kan det ta en rejäl stund.

Tredjepartsprogram till undsättning

14 år efter lanseringen av Iphone har Apple fortfarande inte gjort det enkelt att se hela samtalshistoriken, så vi kanske kan anta att det aldrig kommer bli av. Som tur är finns program från tredjepartsutvecklare som tar upp stafettpinnen.

Imazing från schweiziska Digitdna är det program vi brukar rekommendera som ersättare till Itunes för att hantera IOS-enheter på datorn, till exempel för att backa upp enskilda appar och det kan även hjälpa till med din samtalslista. Faktum är att konkurrenten Anytrans, som annars brukar kunna det mesta Imazing kan, inte har något sätt att se den fullständiga samtalslistan (ett alternativ som fungerar är Phoneview från Ecamm, det kostar lika mycket men saknar andra praktiska funktioner.)

Om du inte har använt Imazing tidigare måste programmet först göra en backup eller hämta in din backup från Finder/Itunes. Fördelen med att använda Imazing för backup är att programmet gör inkrementella backuper, precis som Time Machine. Det gör att du kan låta programmet säkerhetskopiera telefonen varje dag men samtidigt kan du gå tillbaka och återställa från en backup från förra veckan om det skulle behövas.

Backupinställningar
Se till att Imazing säkerhetskopierar krypterat!

Klicka på Options och se till att du har aktiverat krypterade backuper. Om du redan har gjort det i Finder eller Itunes kommer du få fylla i backuplösenordet i Imazing, annars får du välja ett nytt lösenord. Se till att lagra det på ett säkert sätt, till exempel i lösenordshanterare.

Backa upp

Klicka på Done och sedan på Back Up.

När du har en backup är det väldigt enkelt att se samtalsloggen. Klicka på Phone under telefonen i listan till vänster eller i mittsektionen när du har markerat telefonen. Programmet läser in den från backupen, vilket kan ta en stund.

Samtalslista
På den här telefonen visar även senaste backupen en samtalslista som sträcker sig tillbaka till 2017.

Hur många samtal som finns i listan varierar en del. När vi testar på två olika telefoner får vi olika resultat: På den ena sträcker sig listan tillbaka till december 2020 och innehåller cirka 240 samtal. På en annan får vi upp 600 samtal från 2017 och framåt.

Om du tycker listan är kort finns det en sak till du kan göra, och det är här vi kommer till vinsten av att hålla dig med backuper på datorn istället för (bara) på Icloud. Klicka på knappen längst upp till höger i Imazings fönster där det står ”[enhetens namn] Backups”.

Ladda en gammal backup

Det här visar en lista över tillgängliga backuper. Markera en äldre backup som är gjord så nära efter samtalen du vill ta fram som möjligt. Om du till exempel vill se samtal från oktober 2020 kan du välja en backup från november om det finns en. Klicka sedan på View.

När du nu klickar på Phone kommer programmet läsa in samtalslistan från den här gamla backupen istället för den senaste. Förhoppningsvis innebär det att du får tag i samtalen du är ute efter.

Arkivera en backup då och då

Att kunna se gamla samtal är bara en av de praktiska saker du kan göra med hjälp av en äldre säkerhetskopia av din Iphone. Meddelanden, data från appar, kontakter, anteckningar och mycket annat ingår också i backuper och kan innehålla information du senare har tagit bort men kommer på att du borde ha sparat.

Arkivera

Därför kan det vara en bra idé att då och då arkivera en fullständig backup av telefonen, till exempel på en extern hårddisk. I Imazing sparar du undan en backup genom att klicka på delaknappen intill den i listan över enhetens backuper. Du kan spara antingen som en mapp som kan läsas in av Finder/Itunes eller som en Imazing-fil som öppnas i Imazing.

Om du ställer in Imazing att spara säkerhetskopior på en stor extern hårddisk, vilket kan vara smart, kan du också ställa in programmet att spara äldre kopior längre. Klicka på Options och sedan Change till höger om Backup Archiving. Du kan stänga av rensning av gamla backuper, eller välja att bara backuper som är äldre än en viss ålder (upp till ett år) får rensas.