Minns du Xcodeghost? Det var ett skadeprogram som 2015 spreds på ett infernaliskt klurigt sätt. Utvecklarna bakade in det i en kopia av Apples utvecklarverktyg Xcode som lades upp på snabba servrar runt om i världen.

Länkar delades på olika utvecklarforum och programmet fungerade precis som vanligt, förutom att kompilerade IOS-appar även försågs med skadlig kod. Utvecklare lockades att hämta programmet den här vägen eftersom Apples servrar var långsamma och det kunde ta timmar att ladda ner Xcode därifrån.

Från vittnesmål under rättegången mellan Apple och Epic avslöjas nu hur många som faktiskt drabbades av Xcodeghost, rapporterar 9 to 5 Mac. Dale Bagwell, som vid den tiden hade titeln ”Itunes customer experience manager”, skrev i ett mejl att 128 000 000 användare hade laddat ner någon eller flera av de över 2 500 infekterade apparna som hann komma ut på App Store innan skadeprogrammet upptäcktes.

55 procent av drabbade användare befann sig i Kina, och stod för 66 procent av nedladdningarna. Runt 18 miljoner amerikaner drabbades också. Bland apparna som infekterades fanns stora, populära appar som Angry Birds 2 men framför allt kinesiska jättar som Wechat och Didi Chuxing.