Nya uppgifter som kommit fram i samband med Epic Games rättegång mot Apple visar att Apples högsta chef för App Store, Phil Schiller, under 2011 övervägde om företagets avgift borde sänkas för köp relaterade till App Store, rapporterar Bloomberg.

I ett mejl skickat under juli 2011 till Eddy Cues, head of service på Apple, frågar Phil Schiller, som tidigare var marknadsföringschef, om den aktuella 70/30 fördelningen kommer hålla för evigt. Phil Schiller ska också sagt att han starkt stödjer avgiften men tillade att han inte tror den kan gälla för alltid. Om den skulle ändras föreslår han att det borde göras från en "styrkeposition" för Apple. Så som när App Store når över en miljard dollar i vinst. Avgiften skulle kunna dras ner till 25 eller 20 procent om lönsamheten fortfarande skulle nå över en miljard dollar.

"Jag vet att det här är kontroversiellt. Jag ser det bara som ytterligare ett sätt att se på verksamhetens storlek, vad vi vill åstadkomma och hur vi håller oss konkurrenskraftiga," skrev Phil Schiller i mejlet.

Apple tar i dagsläget 30 procent av intäkterna vid köp av betalappar och köp som sker inuti appar för utvecklare som genererar över en miljon dollar per år. För utvecklare som inte når upp till den nivån är avgiften 15 procent. Epic Games argumenterar för att avgiften är konkurrenshindrande och att Apple har ett monopol i och med App Store.

Apple kommenterade Phil Schillers mejl från 2011 med att han inte sa om App Store nåt en miljard dollar i vinst och att det inte fanns någon indikation på att avgiftsstrukturen är knuten till vinsten producerad av App Store.

Enligt beräkningar gjorda av ett av Epic Games expertvittnen så genererade App Store en provision på 22 miljarder dollar och har en vinstmarginel på 80 procent.

Läs också: Apple på väg att justeran er App Store-priserna i Sverige