Varje år släpper Apple en ny version av Mac OS. Varje ny version bjuder på nya, ändrade och borttagna funktioner. Då och då försvinner någon funktion i systemet som behövdes för att äldre program som inte har uppdaterats på länge ska fungera. Andra gånger sker förändringar som leder till att de gamla programmen blir buggiga även om de kan starta.

Har du något av dessa äldre program som inte längre fungerar som det ska, men som du gärna vill använda, kan du följa den här guiden till hur du installerar en gammal version av Mac OS vid sidan av ditt vanliga system. Självklart kan du göra det även om du bara är nyfiken på att se hur Mac OS har förändrats.

Sedan Mac OS 10.15 Catalina fungerar inte längre 32-bitarsprogram, vilket gör att det bokstavligen kryllar av program som har slutat fungera. Du känner igen sådana program på att de har en genomskinlig förbudsskylt ovanpå programikonen.

Tyvärr har Apple inte direkt gjort det enkelt, och instruktionerna är därför av det mer tekniska slaget.

Systemen du kan skaffa

Apple tillhandahåller installationsfilerna för flera äldre versioner av Mac OS, så att du enkelt kan ladda ned och installera dem. Det gäller följande system:

  • Mac OS 10.15 Catalina (hämtas via Mac App Store)
  • Mac OS 10.14 Mojave (hämtas via Mac App Store)
  • Mac OS 10.13 High Sierra (hämtas via Mac App Store)
  • Mac OS Sierra 10.12 (direktlänk)
  • OS X 10.11 El Capitan (direktlänk)
  • OS X 10.10 Yosemite (direktlänk)
Mavericks
Du kan hämta 10.9 Mavericks från Mac App Store, men bara i Mac OS 10.10 Yosemite.

För ännu äldre system som Mavericks, Mountain Lion och Lion blir det knepigare. Mavericks och Mountain Lion kan du ladda ner från Köpt-fliken i App Store på en installation av Yosemite, om du köpte systemet i fråga den vägen. Lion och Montain Lion finns även att köpa på Apple Store för 209 kronor och kommer då på dvd (du behöver således dvd-läsare).

Installera på extern ssd

Enklast och högst prestanda utan att krångla till det är att installera systemet du vill köra på en extern disk, helst en ssd eftersom Mac OS sedan flera år tillbaka är väldigt trögt om du startar från en gammaldags hårddisk. Om du bara behöver använda det någon enstaka gång kan det vara okej med en hårddisk du redan äger, men ska du köpa till en rekommenderar vi definitivt en ssd. Mac OS plus några program behöver ingen jättedisk utan det räcker med exempelvis 128 gigabyte.

Det enda kruxet med att köra gamla systemversioner är att din Mac måste ha stöd för det. Apple har aldrig släppt en ny Mac som kan köra äldre system än det som är aktuellt när datorn släpps. Vill du installera Mojave för att kunna köra 32-bitarsprogram måste du ha en Mac som lanserades innan Catalina. Other World Computing har en praktisk sida med tabeller över vilka systemversioner som fungerar på vilka Mac-modeller.

Yosemite

Installera med virtuell maskin

Alternativet om du inte kan eller vill installera det äldre systemet på en extern disk är att använda ett virtualiseringsprogram. Både Vmware Fusion och Parallels Desktop har stöd för Mac OS som gästsystem. Sedan förra hösten är Fusion gratis för privat bruk, vilket gör det till det bästa valet för de flesta hemanvändare.

Enklaste sättet att installera är med hjälp av en iso-fil. Men att skapa en sådan är inte helt enkelt i ett nyare system än det du vill installera. Vi har letat efter enkla hjälpprogram, men för de äldre systemen har vi inte hittat något. Istället har vi tagit fram ett terminal-skript du kan köra för att någorlunda enkelt skapa en skivavbildning för Yosemite, El Capitan och Sierra. Ladda ned systemet du vill ha från Apple, montera skivavbildningen och kopiera .pkg-filen till en arbetsmapp på en hårddisk med gott om utrymme.

Klistra in följande kod i en ren textfil och spara den med namnet makeiso.sh i arbetsmappen:

#!/bin/bash
#
pkg="InstallOS.pkg"
pkg="InstallMacOSX.pkg"
#
pkgutil --expand $pkg install
cd install/$pkg/
hdiutil attach InstallESD.dmg -noverify -nobrowse -mountpoint /Volumes/esd
hdiutil create -o Setup.cdr -size 8500m -layout SPUD -fs HFS+J -volname "iso" -attach
hdiutil mount Setup.cdr.dmg
asr restore -source /Volumes/esd/BaseSystem.dmg -target /Volumes/iso -noprompt -noverify -erase
rm /Volumes/OS\ X\ Base\ System/System/Installation/Packages
cp -rp /Volumes/esd/Packages /Volumes/OS\ X\ Base\ System/System/Installation
cp -rp /Volumes/esd/BaseSystem.chunklist /Volumes/OS\ X\ Base\ System/
cp -rp /Volumes/esd/BaseSystem.dmg /Volumes/OS\ X\ Base\ System/
hdiutil detach /Volumes/esd
hdiutil detach /Volumes/OS\ X\ Base\ System
hdiutil convert Setup.cdr.dmg -format UDTO -o Setup.iso
rm Setup.cdr.dmg
mv Setup.iso.cdr ../../Setup.iso

Lägg till ett nummertecken (#) framför den av de två raderna längst upp som börjar med ”pkg=” som du inte behöver. Om du har hämtat Sierra heter filen du har hämtat ”InstallOS.pkg”, då ska du sätta nummertecknet framför den undre raden, medan El Capitan och Yosemite har filer som heter ”InstallMacOSX.pkg” och ska ha nummertecknet framför den övre raden. Spara filen igen.

Skript

Öppna sedan Terminal. Skriv in cd följt av ett mellanslag, dra din arbetsmapp till terminalfönstret och släpp. Tryck retur så flyttar du till den mappen. Skriv in följande kommandon:

chmod +x makeiso.sh
./makeiso.sh

Den kommer hålla på ett tag och om allt går som det ska får du en fil som heter Setup.iso i arbetsmappen. Den kan du använda med Vmware eller Parallels för att installera den versionen av Mac OS. Du kan även radera mappen install som innehåller tillfälliga filer som skapas av skriptet.

Fel
Så här säger App Store ifrån när vi försöker hämta Mojave på en Mac som kör Big Sur.

För High Sierra, Mojave och Catalina behöver du kringgå App Store eftersom programmet säger ifrån om du försöker skaffa en äldre version. Det enklaste sättet vi har hittat är med python-programmet gibmacos som du kan hämta från Github. Öppna Terminal, skriv in cd följt av mellanslag och dra mappen från den uppackade zipfilen du får från Github till fönstret. Skriv sedan in följande:

./gibmacos.command
Efter en stund dyker en lista upp med olika tillgängliga systemversioner. Skriv in numret på det system du vill hämta och tryck retur så börjar den hämta installationsfilerna. När den är klar är det aningen enklare att skapa en iso. Skriv in följande kommando och tryck retur:

./BuildmacOSInstallApp.command

Hämta

Dra mappen med det hämtade systemet till terminalfönstret när den ber om det och tryck retur igen. Efter en stund har du ett installationsprogram i samma mapp. Kör sedan följande kommandon (se till att du fortfarande står i gibmacos-mappen):

hdiutil create -o Setup.cdr -size 8500m -layout SPUD -fs HFS+J -volname "iso" -attach
hdiutil mount Setup.cdr.dmg

Skriv sedan in sudo följt av mellanslag och dra installationsprogrammet från Finder till terminalfönstret. Lägg till följande: /Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/iso --nointeraction

Hela kommandot ser exempelvis ut så här när vi har hämtat High Sierra:

sudo ./macOS\ Downloads/publicrelease/041-91758\ -\ 10.13.6\ macOS\ High\ Sierra/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/iso --nointeraction
Programmet håller på en stund med att skapa installations-avbildningen. När den är klar ska du mata ut skivavbildningen (som nu heter ”Install macOS” följt av versionsnamnet). Gå till Terminal igen, skriv in cd följt av mellanslag, dra mappen med installationsprogrammet till terminalfönstret och tryck retur. Skriv sedan in följande kommando:

hdiutil convert Setup.cdr.dmg -format UDTO -o Setup.iso
Har allt fungerat får du en Setup.iso-fil som du kan använda med Vmware eller Parallels.

Vi rekommenderar att du döper om Setup.iso så du vet vilken systemversion det är, och arkiverar den på en passande plats. Du kan sedan radera alla arbetsfiler för att frigöra utrymme.