En av sakerna som skiljer Iphone 12 Pro från Iphone 12 är den lilla lidar-sensorn på baksidan. Sensorn finns även i Ipad Pro från modell 2020 och senare.

Lidar-sensorn kastar ut optiska pulser i intervall om nanosekunder för att skapa en djupkarta som telefonen sedan kan behandla. Sensorn kan användas både för att bedöma avståndet samt känna igen objekt i bilder.

Det förra kommer bland annat till användning genom att sensorn kan assistera kameran i att snabbare hitta fokuspunkten när du fotograferar i miljöer med dåligt ljus.

Det finns också en hel radda appar som drar nytta av sensorn. Här är några av alla de saker lidar-sensorn kan göra.

Mätverktyg

Mäta personers längd

Du behöver faktiskt inte ens leta längre än till appbiblioteket på din Iphone och öppna Mätverktyg för att hitta en funktion som använder lidar-sensorn. Sedan Iphone 12 Pro lanserades har Apple uppdaterat appen Mätverktyg med en funktion för att mäta personers längd.

Håll bara upp telefonen mot så syns längden på skärmen.


Appar med stöd för lidar

Ar-effekter i Clips

Just ar – augmented reality, eller förstärkt verklighet på svenska – är ett vanligt användningsområde för lidar-sensorn.

Apples (ofta bortglömda) videoapp Clips har nyligen uppdaterats med ett sätt att lägga till effekter runt personer i bild, självklart med hjälp av lidar-sensorn som ser var personen befinner sig.

Appen finns på App Store, om du inte redan har den nedladdad. Funktionen fungerar bara i enheter med en lidar-sensor och kräver IOS 14.5 eller senare.

Läs mer! Ny version av Apples video-app Clips

Pris: Gratis.
Länk: App Store.


Appar för lidar Iphone 12 Pro

Placera möbler med Ikea

Ikea har länge visat intresse för förstärkt verklighet. Det gäller även med appen Ikea Place, där du kan testa hur Ikea-möbler ser ut hemma hos dig innan du lägger en beställning. Appen är inte enbart för lidar-enheter, men sensorn förbättrar ar-funktionen.

Pris: Gratis.
Länk: App Store.


Iphone 12 Pro lidar appar

Hör och känn dig fram

Från Microsoft kommer appen Seeing AI, som främst är till för att hjälpa synskadade. Appen kombinerar maskininlärning och lidar-sensorn för att identifiera personer, motiv och objekt som dyker upp framför kameran. Haptisk feedback låter dig ”känna” hur långt det är till ett objekt och har du hörlurar kan appen beskriva vad den ser med ljud.

Pris: Gratis.
Länk: App Store.


Appar för Ipad Pro lidar-scanner

Lär dig anatomi med Ipad

20 av världens 25 främsta medicinska utbildningar använder sig av den Apple Design Award-vinnande anatomi-appen Complete Anatomy 2021 – en läroplattform för att lära sig mer om kroppens anatomi. 
Med Ipad kan du studera anatomi och dessutom ta mått med en riktig människa som objekt. Appen fungerar bara med Ipad.

Pris: Gratis i tre dagar, därefter finns licenser från ungefär 350 kronor och uppåt.
Länk: App Store.


Appar Iphone 12 Pro lidar scanner

Gör en planlösning med mobilen

Roomscan Lidar är ett snabbt sätt att skapa en planlösning över ditt hem med din lidar-försedda Iphone eller Ipad. Appen skapar dessutom en 3d-modell av hemmet som du kan ”gå genom” i ar – fascinerande!

Planlösningen kan sedan enkelt exporteras som exempelvis en xml-fil med all data såsom koordinater, namn på rum och liknande.

Pris: Prenumeration, 49 kronor i månaden som löper tills vidare.
Länk: App Store.


Spel för Iphone 12 Pro lidar

Fyll hemmet med lava

Hot lava är ett ar-spel som fyller ditt egna hem med lava och andra jobbiga hinder, allt med hjälp av ar och lidar-sensorn. Spelet förvandlar ditt egna hem till en ny värld av utmaningar.

Pris: Ingår i Apple Arcade, 59 kronor i månaden.
Länk: Apple Arcade.