IOS 14.5 är här och är en rejäl uppdatering med flera viktiga nyheter. Viktigast är den i månader omtalade funktionen App Tracking Transparency (”appspårningstransparens”) som innebär att du som användare kan välja om du vill låta appar spåra dig utanför appen.

Det handlar alltså inte om vad som händer i varje app utan om hur appar även vill spåra dig runt om på nätet för att visa mer riktad reklam. Du har säkert lagt märke till hur du kan söka på någon produkt på Google eller någon onlinebutik och vips dyker reklam för just den produkten upp i ditt flöde på Facebook.

Inställningen för detta hittar du i Inställningar -> Integritet -> Spårning. Den heter Tillåt att appar begär att få spåra och är avstängd som standard. Så här fungerar det:

  • När den är aktiverad kommer du få upp en dialogruta i de appar som vill spåra dig, och du kan tacka ja eller nej per app.
  • När den är avstängd kan appar inte fråga om lov, och ingen app får spåra dig utanför appen.

Vi vill påpeka att den här inställningen inte påverkar företags möjligheter att spåra dig utanför appar och IOS. Om du till exempel är inloggad på Facebook i webbläsaren på datorn kan företaget spåra dig när du besöker andra sajter som har Facebook-spårning aktiverat. Det finns spårningsblockerare av olika slag, bland annat inbyggt i Safari, men det är inte samma funktion som den inbyggda i IOS 14.5.