Testad produkt: RØDE VideoMic ME-L
Pris: 799 kronor hos Proshop

Det australiensiska mikrofonföretaget grundades 1967 av de svenska immigranterna Henry och Astrid Freedman. Varför de valde ett danskt snarare än ett svenskt ”ö” i namnet kan man fråga sig. 2008 skapade de sin första mikrofon för kameror och nu hänger de med i tiden genom att skapa mikrofoner för mobiler. Videomic Me finns även i en usb-c och en 3,5 mm modell. 

Betyg 4 av 5

Omdöme

Skillnaden mellan en video filmad med den inbyggda mikrofonen och Røde Videomic Me-L är som natt och dag. Från en brusig och skränig inspelning full av störande omgivningsljud till en klar upptagning av just det ljudet du ville ha med. Vi kommer inte att kunna vara utan den.

Positivt

  • Riktad upptagning av ljudet
  • Betydligt bättre ljudkvalitet
  • Anslutning och strömförsörjning i ett

Negativt

  • Saknar inställning för inspelningsvolym
  • Kan inte användas med mobilskal

Design och konstruktion

Du monterar helt enkelt mikrofonen på din Iphone genom att plugga in den i lightning-porten. Därmed får den strömförsörjning och en bra digital ingång för ljudet. Eftersom lightning-porten sitter mitt på kan du dessutom montera den antingen riktad framåt eller bakåt. Nackdelen är det är svårt att få in mikrofonen tillräckligt långt i lightning-porten om du har ett skal på mobilen.

RØDE VideoMic ME-L
Foto: RØDE

Videomic Me är av aluminium och känns verkligen som en kvalitetsprodukt. Røde har även tänkt på att du kanske vill ha medlyssning när du filmar, så på baksidan sitter ett 3,5 mm hörlursuttag. Du får även med två tillbehör. Det ena är en klack som gör att mikrofonen sitter säkert på plats utan någon risk att du bryter av något om du skulle komma åt den. Det andra är ett rejält vindskydd för tillfällen när det är blåsigt.

Funktioner och användarupplevelse

Med Rødes Reporter-app kan du spela in ljudklipp och få ett bibliotek för att hålla reda på dem. Men den gör egentligen inte så mycket mer än vilket ljudinspelningsprogram som helst. Däremot kan du ställa in om du vill ha okomprimerat ljud med 48 kHz 24-bit eller komprimerat i 48 kHz 128-320 kbps samt aac eller mp3.

RØDE VideoMic ME-L
Foto: RØDEMikrofonen med fäste och vindskydd

Annars är det ju en bara en bättre mikrofon än den inbyggda så det är bara att börja spela in vad du vill. Oavsett om du använder den när du spelar in din podcast eller när du filmar klipp för din webbsajt eller Instagram.

Prestanda och ljudkvalitet

Tack vare att det sitter en riktig kondensatormikrofon i Videomic Me går ljudkvaliteten inte att jämföra med den enkla mems-mikrofon som sitter i en mobil. Du får en klarhet och dynamik i inspelningarna som verkligen är som natt och dag när vi jämför klipp med varandra. Det enda vi saknar är möjlighet att låsa inspelningsvolymen, så att den inte varierar automatiskt i samma klipp.

MacWorld rekommenderar

Dessutom är mikrofonen riktad, mestadels är det ljudet rakt framför mikrofonen som tas upp. Det ger en renare ljudinspelning när du sitter och läser in något hemma vid skrivbordet. Men framför allt förvandlar det din Iphone till en riktig videokamera för inspelning av musik och föreläsningar samt för utomhusfilmning. Där gav dessutom vindskyddet en oväntat stor förbättring av våra inspelningar.

Specifikationer

Produkt: RØDE VideoMic ME-L
Testad: April 2021
Tillverkare: RØDE Microphones
Frekvensomfång: 20 Hz-20 kHz
Inspelning: 44.1/48 kHz 24-bit
Signal-brusförhållande: 74,5 dB
Max SPL: 115 dB SPL (1 kHz@1m)
Anslutning: Apple lightning
Tillhörande app: Ja, för iOS
Rek pris vid test: 995 kronor.
Pris: 799 kronor hos Proshop

Betyg: 4 av 5