Med IOS 14 kom nyheter såsom widgets på hemskärmen och ett appbibliotek som samlar de appar vi inte vill ha på skärmen. Men ibland förtjänar även mindre nyheter mer uppmärksamhet.

I den här artikeln listar vi de mindre nyheterna i IOS 14 som vi tycker förtjänar mer uppmärksamhet.


IOS 14 dolda tips

Skicka nya appar direkt till app-biblioteket

När du laddar ned en ny app läggs den vanligtvis på hemskärmen, men i IOS 14 kan du även skicka appen direkt till det så kallade appbiblioteket. På så sätt behöver du inte fylla hemskärmarna med varje ny app du laddar ned.

Läs mer! Så fungerar appbiblioteket i IOS 14

Detta görs genom att gå till Inställningar –> Hemskärm och välja att nedladdade appar bara ska läggas i appbiblioteket.


IOS 14 dolda tips

Göm en hel hemskärm

Nyss nämnda appbibliotek är en av de största nyheterna i IOS 14, som låter dig gömma undan appar från hemskärmen.

Har du en hel hemskärm som du vill gömma undan finns det enkelt knep. Tryck och håll ned på någon tom del av hemskärmen, tryck på sidindikatorn längst ned, och bocka ur den skärm du vill gömma.

Hemskärmen försvinner, men apparna raderas inte. Istället hamnar alla appar som fanns på den sidan i appbiblioteket. De kan fortfarande användas, men du slipper se dem.

Hemskärmen kan enkelt tas tillbaka igen med samma process.


Använd den hemliga knackningen

En ny funktion i IOS 14 är ”Tryck på baksidan”, en hjälpmedelsfunktion som kan aktivera en funktion med två knackningar på baksidan. Ytterligare en funktion kan anges till tre knackningar.

Det är ett smart och superenkelt sätt att aktivera saker som notiscenter, kontrollcenter, låsa skärmen, eller att aktivera en genväg. Föredrar du Google Assistent före Siri är det här det kanske enklaste sättet att aktivera Assistent på Iphone. Låt bara en genväg starta appen, och låt sedan knackningar aktivera genvägen.

Funktionen hittas genom att gå till Inställningar –> Tryck –> Tryck på baksidan och välj sedan funktion för två respektive tre knackningar. 


IOS 14 dolda tips
Foto: IDG

Få klarare ljud i Airpods

Någon riktig equalizer finns inte i IOS, men har du vissa Airpods- modeller eller Beats-hörlurar kan du ändå påverka ljudbilden till viss del genom ett automatiskt A/B-test som ska ge ljusare, klarare ljud och ta fram röster bättre.

Inställningen hittas genom att gå till Inställningar –> Hjälpmedel –> Ljud/bild.

Även om inställningen i grunden är tänkt för folk med nedsatt hörsel kan det hjälpa alla att få bättre ljud. Särskilt när vi åldras minskar känsligheten för höga frekvenser, något som inställningarna ovan till viss del kan kontra.


IOS 14 dolda tips

Se var du har varit

Om du har tagit dig djupt ned i en apps menystruktur finns ett snabbare sätt att ta sig tillbaka. Istället för att stega varje steg tillbaka, kan du helt enkelt hålla ned på tillbakaknappen och gå till rätt plats direkt.


IOS 14 dolda tips
Foto: IDG

Ta reda på låtnamnet direkt från Kontrollcenter

Sedan Apple köpte musikidentifieringstjänsten Shazam har den bara blivit enklare att använda. Dels är den integrerat i Siri (fråga bara vilken låt som spelas, så lyssnar Shazam), dels kan Shazam nu läggas till direkt i Kontrollcenter.

Därmed finns ännu ett snabbt sätt att identifiera en låt du hör spelas. Nyheten kom i IOS 14.2 och hittas genom att gå till Inställningar –> Kontrollcenter och lägg sedan till Musikigenkänning.


IOS 14 dolda tips

Göm gömda bilder

Det har länge funnits ett sätt att lägga bilder i en gömd mapp i IOS för Iphone och Ipad, men vill du verkligen hålla vissa bilder borta från andras ögon bör du gömma även den gömda appen.

Gå till Inställningar –> Bilder och stäng av Gömt album. Bilderna finns kvar, men det gömda albumet syns inte i Bilder-appen. Det enda sättet att titta på bilderna igen är att slå på funktionen.


IOS 14 dolda tips

Glöm inte slå igång Proraw

Med IOS 14.3 kom Proraw till Iphone 12 Pro respektive Iphone 12 Pro Max. Funktionen måste dock slås på manuellt innan den kan användas. Det görs från Inställningar –> Kamera –> Format och där aktiveras Apple Pro Raw.

När det är gjort syns en raw-symbol i kameran, som kan slås på när du tycker det behövs.

Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Pris vid test: 12790 kr.

Bästa pris just nu: 12090 kr