Apple har gjort det allt svårare att reparera och uppgradera Macar. För 15 år sedan gick det att byta både minne och lagring i alla maskiner. I dag går det bara (officiellt) i Mac Pro.

Både arbetsminne och ssd-kretsarna sitter sedan länge fastlödda på moderkortet i de olika Macbook-modellerna, och med lanseringen av M1-Macarna gick Apple ett steg längre och placerade minnet på samma platta som processorn. Därmed verkade det uppenbart att det numera är omöjligt att byta varken minne eller lagring i efterhand – för uppgraderingar eller reparationer.

Men på kinesiska sociala medier delas nu nyheten att ingenjören Yang Changshun i Guangzhou (via 9 to 5 Mac och Macrumors) har lyckats byta båda kretsarna i basmodellen av Macbook Air från åtta gigabyte respektive 256 gigabyte till 16 gigabyte respektive en terabyte.

Proceduren är rejält komplicerad och kräver extrem försiktighet då minneskretsarna måste tas loss utan att skada fästet eller processorn som sitter alldeles intill.

Förmodligen kommer det här aldrig bli något som är tillgängligt för majoriteten av alla kunder. Vi tror inte att Apple självt kommer erbjuda varken uppgraderingar eller reparationer av enskilda komponenter utan det kommer som tidigare handla om ett komplett moderkortsbyte om lagring eller minne går sönder. Men Macrumors skriver att det redan finns spekulationer om att kinesiska verkstäder kommer erbjuda uppgraderingar.