Apple skickade under måndagskvällen ut de skarpa versionerna av IOS 14.5 och Ipad OS 14.5 till allmänheten efter en längre tids betatestande.

En genomgång av de största nyheterna hittar du lite längre ner i den här artikeln, men det bör påpekas att vi även bjuds på stöd för Airtag, samt diverse bugg- och säkerhetsfixar.

Som vanligt gör du klokt i att ta en säkerhetskopia av innehållet på din Iphone, Ipod Touch eller Ipad innan du installerar uppdateringen som du hittar genom att öppna appen Inställningar och sedan bege dig till Allmänt -> Programuppdatering.


Bättre upplåsning med munskydd

Munskydd och Face ID går inte helt bra ihop, helt enkelt för att halva ansiktet täcks när hela ansiktet behövs för att Iphones ansiktsigenkänning

I tidigare IOS-versioner har Apple sett till att knappsatsen dyker upp direkt på skärmen när Face ID ser en mask, istället för att fortsätta försöka skanna ansiktet.

Nu kommer en funktion för att underlätta maskbärande med Face ID, men bara Apple Watch-bärare kan dra nytta av det. Om du försöker låsa upp din Iphone med munskydd och samtidigt har en parkopplad och upplåst Apple Watch på handleden kommer klockan användas för att autentisera användaren.

Klockan vibrerar kort på armen för att bekräfta upplåsningen och Iphone meddelar att upplåsning har skett med Apple Watch istället.


Mindre spårning på nätet

Apple har skjutit upp den här förändringen länge, men nu är det dags för Apple att ändra sina inställningar för hur företag kan spåra sina användare mellan olika appar.

Apple kallar funktionen App Tracking Transparency. Förändringen innebär förenklat att stöd för så kallade idfa (Identifier for advertisers) blir ”opt-in” istället för ”opt-out”, det vill säga istället för att anta att användare accepterar denna typ av spårning mellan appar, kommer användaren att få se en dialogruta för att antingen neka eller acceptera spårningen.

Krönika: Annonsattackerna mot Apple blottar Facebooks svaghet

Förändringen sker inte direkt med installationen av IOS 14.5, utan kommer att aktiveras på serversidan senare under våren.


Korrekt batteriestimering för Iphone 11

Vissa Iphone 11-användare har haft problem med att estimeringen av batterihälsa har varit felaktig, vilket gjort att kapaciteten kan ha begränsats i onödan.

Batteriestimering IOS 14.5

Med IOS 14.5 uppdaterar Apple hur den beräknar batterihälsan för dessa modeller. Den nya estimeringen, där IOS alltså lär sig hur mycket kapacitet batteriet har, kan ta flera veckor att genomföra. Det sker dock i bakgrunden och är inget som bör märkas av användaren. 


Tyvärr, ingen förvald musiktjänst i Siri

Det såg länge ut som att Apple äntligen skulle låta användare ställa in en förvald musiktjänst, så ett ”Spela musik” öppnar Spotify för Spotify-användare, istället för Apple Music.

Men nu har Apple bekräftat att funktionen inte finns för att permanent ändra sin förvalda musiktjänst, istället ska Siri bättre lära sig vilka appar användaren föredrar att använda för media, enligt ett uttalande från Apple till Tech Crunch.

Läs mer! Apple: Nej, du får inte fritt välja standardmusiktjänst i IOS 14.5

IOS 14.5 nyheter

Funktionen kan då göra att en låt som efterfrågas med Siri kan spelas upp med Spotify, men det handlar alltså inte om att egentligen byta förvald musiktjänst.


IOS 14.5 nyheter

Fler än 200 nya emojis

Nya emojis är mer eller mindre en vårtradition från Apple och det här året är inget undantag. Inte mindre än 217 nya emojis dyker upp i IOS 14.5, däribland ett brinnande hjärta och flera andra nyheter för att öka mångfalden av emojis.


Skriv ut och sortera påminnelser

Snart kan påminnelserna i appen Påminnelser sorteras efter en rad kriterier, manuellt, förfallodatum skapelsedatum, prioritet, eller titel. Det låter som en nyhet som borde ha kommit i, säg, IOS 4 istället för IOS 14, men bättre sent…

IOS 14.5 nyheter

Att kunna skriva ut sin lista med påminnelser är också en trevlig nyhet.


Ipad-nyheter

Ipad OS 14.5 får de flesta nyheter som Iphone får, men även ytterligare ett par nyheter. Som att Apple-loggan vid uppstart nu visas i horisontellt läge om Ipaden hålls horisontellt.

Dessutom blir det äntligen möjligt att söka bland emojis, en funktion som funnits för Iphone sedan IOS 14 men märkligt nog saknats på Ipad.


Fler nyheter

Musik-appen får många små nyheter, bland annat möjlighet att svepa direkt på en låt till vänster eller höger för att göra saker som att lägga till låten i en spellista, ladda ned eller lägga till i biblioteket.

Genvägar kan nu aktiveras eller stänga av orienteringslåset, ta en skärmdump samt byta mellan olika lägen för mobiluppkopplingen.

Bättre 5g: Iphone 12-serien får nu stöd för 5g för datauppkopplingen när du använder dubbla sim-kort. Tidigare innebar dubbla sim att bara 4g kunde användas.

Fitness Plus får Airplay 2-stöd.

Högre säkerhet med så kallade pointer authentication codes (pac), vilket gör så kallade ”zero click”-hack betydligt svårare att genomföra.

Nu kan Apple Maps-användare skicka in kraschrapporter, rapportera hinder samt fartkameror.

Handkontroller till Xbox Series S/X, samt Playstation 5 kan nu synkas direkt till en Iphone eller Ipad.

För amerikanska användare släpps fyra nya röster för Siri.

Siri kan ringa nödnumret genom att säga ”Hey Siri, Call Emergency”. Samtalet sker då per automatik med högtalare. Vi har inte haft möjlighet att testa detta på svenska.

Nödsamtal med Siri
Foto: IDG

Systemkrav

IOS 14.5 och Ipad OS 14.5 har samma systemkrav som tidigare. Med andra ord kan alla Iphone- respektive Ipad-enheter som idag kör någon version av IOS 14 även köra IOS 14.5.