24-tums Imac fick ny design och ett snabbare chippp i Apples allt-i-ett-dator, men vi väntar fortfarande på att ett större, snabbare syskon ska ersätta nuvarande Intel-baserade 27-tums Imac. Bloomberg rapporterade i maj att Apple hade lagt den större Imac åt sidan för att kunna fokusera på lanseringen av 24-tums Imac, men eftersom den nu är tillgänglig har rykteskvarnen för en större Imac vevat igång. Här är allt vi vet hittills om nästa Imac.

2022 Imac: De senaste ryktena

20 oktober: Ross Young twittrar att Imac kommer att få en mini-led-skärm 2022.
18 oktober: Nästa Imac kommer sannolikt att få samma M1 Pro- och M1 Max-processor som i nya Macbook Pro.
26 juli: Twitterläckan Dylan säger att en ”high-end Imac” kommer att lanseras 2022.
12 juli: Mark Gurman från Bloomberg rapporterar i nyhetsbrev att ”en större, omdesignad ‌Imac” är på väg med ”en M1X …eller en M2X.” Han nämnde inte när, men troligtvis släpps den 2022.

2022 Imac: Storlekar, design och färger

I januari rapporterade Bloomberg att Apple planerade att ersätta både Intel-baserade 21,5-tums och 27-tums Imac med nya maskiner, som har en ny design och Apples M1. Apple introducerade sin första omdesignade 24-tums Imac med ny design.

När det gäller den större Imac kommer den enligt uppgift att använda samma design som 24-tummaren och det spekuleras i att den kan rymma en skärm så stor som 32 tum. Den nuvarande 27-tums Imac är 51,6 centimeter hög och 65 centimeter bred. Apples nya design för 24-tums Imac gör den mindre än 21,5-tums Imac den ersatte, vilket kan innebära att en ny, större Imac trots allt inte blir större än nuvarande 27-tums Intel Imac.

Imac 2022
Nästa stora Imac kommer inte att se ut som den nuvarande 27-tums modellen (höger) utan mer som 24-tums Imac (vänster).

Nya 24-tums Imac finns i flera olika färger, men det har inte rapporterats om vilka färger Apple kommer att använda för en större Imac. Den större anses vara en ”pro”-modell och för att skapa skillnad mellan konsument- och pro-datorer kan det bli samma färgval som för Iphone Pro, eller så håller de sig till den traditionella silverfärgen.

2022 Imac: Skärm

För att få en uppfattning om vad vi kan förvänta oss av skärmen i den större Imac behöver vi titta på vad som används i den nuvarande Imac-sortimentet, liksom Pro Display XDR och Liquid Retina XDR i Macbook Pro.

  • 24-tums Imac: 4,5k Retina-skärm (4 480 x 2 520) 500 nit ljusstyrka, P3 och True Tone-teknik.
  • 27-tums Imac och Imac Pro: 5k Retina-skärm (5 120 x 2 880), 500 nits ljusstyrka, P3, True Tone.
  • Liquid Retina XDR: 2k/3k Retina-skärm, 1600 nits maximal ljusstyrka, 1 000 000: 1 kontrastförhållande, P3, True Tone.
  • Pro Display XDR: 6k Retina-skärm (6 016 x 3 384 upplösning), 1000 nits (XDR) eller 500 nits (SDR) ljusstyrka, P3, True Tone.

Kommande större Imac kommer att ha mindre ramar än 27-tums Imac och Imac Pro, vilket kan hjälpa skärmen att nå högre pixeltäthet, utan att behöva göra den mycket större. Ett rykte från Ross Young efter ”Unleashed”-eventet menade att Apple kommer att använda samma Liquid Retina XDR-skärm som finns i Macbook Pro och Ipad Pro till Imac.

27-tums Imac kommer att ha standardglas på framsidan av skärmen, men för 3 750 kronor erbjuder Apple redan idag ett glas med nanostruktur som ger en mattliknande finish och som gör ett bra jobb att minska reflexer. Apple kommer förmodligen att fortsätta erbjuda detta. Som du kan se på bilden nedan minskar det dramatiskt reflexer i skärmen.

Imac 2022
Nada reflexer.

2022 Imac: Apple-processor

24-tums Imac passar in i Apples sortiment av konsumentprodukter och är utrustad med M1, samma processor som finns i Apples övriga konsumentdatorer. Den större Imac är dock en del av Apples pro-segment och kommer att få en snabbare processor. Apple introducerade nyss M1 Pro och M1 Max för Macbook Pro, och det är troligt att Apple kommer att använda samma chippp i nästa Imac. Imacs smala profil påminner Macbook Pro, vilket betyder att M1 Pro- och M1 Max fungerar bra.

Enligt Apple är M1 Pro upp till 70 procent snabbare än M1 medan M1 Max levererar upp till fyra gånger grafikprestanda jämfört med M1. Det här är siffror som innebär att nästa Imac närmar sig Imac Pro-prestanda.

2022 Imac: Anslutningar

24-tums Imac har två usb 3-portar, två thunderbolt 4-portar och ett hörlursuttag. Efter att Apple lanserat Macbook Pro med hdmi och en sdxc-kortplats förväntar vi oss att Imac följer efter. Det tunna chassit kan vara ett problem, men Apple löste det på 24-tums modellen genom att placera hörlursuttaget på sidan. Apple kan placera sd-kortplatsen på samma sätt för att undvika att Imac blir tjockare. Vi tvivlar dock på att Apple kommer att ha kvar usb-c-portarna.

I 24-tums Imac placerade Apple ethernetporten i nätadaptern. Samma strömadapter kommer sannolikt också att användas för den större Imac.

Imac 2022
Imacs nätadapter med gigabit-ethernet. Den ethernet-utrustade nätadaptern kommer troligen att vara standard med den större Imac.

2022 Imac: Andra funktioner

24-tums Imac och nya Macbook Pro har förbättrad Facetime-kamera, som använder M1 isp för att ge bättre bildkvalitet. Samma Facetime-kamera förväntas också för den större Imac. Det är möjligt att kameran kan stödja Face ID, eftersom True Depth-referenser har upptäckts i Mac OS Big Sur, även om Macbook Pro inte stöder Face ID, trots att flärpen i skärmen. Om den inte har Face ID kommer den troligen att ha Touch ID inbyggt i tangentbordet, som 24-tums Imac.

Den nuvarande 27-tums Imac har ram-minne tillgängliga för användaren. Med Apples processor är internminnet inbyggt i chipppet. Om Apple insisterar på att behålla tunnheten i Imac finns det en god chans att internminnet inte kan uppgraderas av användaren. Apple introducerade dock alternativ upp till 64 gigabyte med M1 Pro på Macbook Pro, så vi tvivlar på att minnet kommer att vara ett problem för pro-användare.

2022 Imac: Pris och lanseringsdatum

Enligt Bloomberg blev den större Imac ”pausad” så att Apple kunde lansera 24-tumsmodellen. Det finns ännu inget leveransdatum för den större Imac, men det senaste ryktet från Dylan på Twitter tyder på en lansering 2022 eftersom ”Apple inte vill att deras enheter ska tävla om uppmärksamhet.” När det gäller priset kommer det sannolikt att vara i linje med den nuvarande 27-tums Imac, som börjar på 22 888 kronor.

Originalartikel av Michael Simon och Roman Loyola
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt