Testad produkt: Unisynk 10 port Dual Screen USB-C Hub
Pris: 1 295 kronor hos Elgiganten

Svenska Unisynk har ett brett sortiment av laptop- och mobiltillbehör som spänner från mobilhållare och kablar till fiffiga laddare och hubbar. Delar av tillverkningen sker faktiskt i Sverige och alla produkter med ström är oberoende testade och certifierade, vilket känns tryggt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vid första anblicken ser Unisynks hubb perfekt ut med sitt läckra aluminiumskal och rika urval av anslutningar. Tyvärr visar sig usb-portarna vara långsamma, men vill du ansluta trådat tangentbord och mus spelar det i och för sig ingen roll. Likaledes får vi faktiskt en 3,5 mm port för äldre utrustning. Dubbla hdmi-kontakter är lyxigt men funkar bäst med Windows.

Positivt

  • Gott om usb-a-kontakter
  • Dubbla 4K hdmi-kontakter
  • 3,5 mm ljudkontakt

Negativt

  • Långsamma usb-portar
  • Inga minneskorts-platser

Design och konstruktion

Hubben är ett bra exempel på när form och funktion går hand i hand. Något vi inte är ensamma om att tycka då hubben i dagarna fick designpriset Red Dot Award. Chassit är av massiv, räfflad aluminium för att bättre avleda värme, har rundade hörn för att inte repa andra saker och har en gummilist för att ligga stilla på bordet.

Portarna är logiskt uppdelade med allt som har med usb att göra på ena sidan, medan skärmar och nätverk sitter på andra.

Unisynk 10 port USB-C docking Hub
Foto: UnisynkMånga, men långsamma, usb-portar

Funktioner och användarupplevelse

Anslutningen till datorn är usb-c och som vanligt gäller det att kolla att datorn skickar ut videosignal på den porten om du vill använda hubben för att ansluta externa skärmar. Den har även Power Delivery och kan ge 100 watts laddning om du stoppar in datorns laddare i hubben.

Hubben har två hdmi-anslutningar som stöder 4k i 30 Hz, vilket funkar bra i Windows. Men eftersom macOS inte stöder mst (Multi-Stream Transport) kan du bara ha speglade skärmar med en Mac. Däremot har Unisynk faktiskt även en modell med två usb-c-anslutningar till datorn för att lösa detta.

Ovanligt nog har hubben även en 3,5 millimeters ljudkontakt för headset eller gamla hederliga högtalare.

Prestanda

Av outgrundlig anledning är två av usb-a-portarna version 2.0, vilket bara ger 480 Mbit/s. De andra två stöder åtminstone 5 Gbit/s. Trots en blaffig ”usb-c 3.1” märkning på kartongen gäller det anslutningen till datorn. Den utgående usb-c-porten är bara version 3.0, som åter igen bara stöder 5 Gbit/s.

Specifikationer

Produkt: Unisynk 10-Port Dual Screen USB-C hub
Testad: mars 2021
Tillverkare: Unisynk
USB-A portar: 2x 2.0 + 2x 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s)
USB-C portar: 1x 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s)
Laddningsström: 100 watt PD
VGA: -
HDMI
: 2 x 4K 30 Hz
Displayport: -
Ethernet: Gigabit
SD-kortläsare: -
Rek pris vid test: 1 300 kronor.
Pris: 1 295 kronor hos Elgiganten