Testad produkt: Microsoft USB-C Travel Hub
Pris: 947 kronor på Prisjakt

Det är långt ifrån en självklarhet att börja titta i Microsofts sortiment när du letar efter tillbehör till din laptop. Men förutom de självklara tangentborden och mössen, har de faktiskt många adaptrar och tillbehör för att komplettera sina Surface laptopar och surfplattor.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Microsoft Travel Hub är en kompakt hub som, liksom namnet antyder, är gjord för att ha med på resan. Det är en av de få som skyddar usb-c-sladden vid transporten. Den har inte särskilt många portar men de som finns är av modern standard och stöder hög överföringshastighet. Däremot stöder den märkligt nog inte att du laddar laptopen genom dess usb-c-port.
 

Positivt

  • Snabba usb-portar
  • Smart kabelförvaring
  • Vga-port

Negativt

  • Ingen laddning av datorn
  • Få portar
  • Inga minneskortsläsare

Design och konstruktion

Microsofts hubb är så klart tänkt att användas tillsammans med deras Surface-produkter och ser ut därefter. Även om den ser plastig ut känns den faktiskt robust och borde klara sig bra i väskan på resan. Det är uppenbarligen så den är tänkt att användas, då det är en av få i testet du kan fästa änden på den fasta usb-c-kabelen i hubben för att på så vis skydda den.

Portarna sitter utspridda på tre sidor för att inte vara i vägen för varandra och de är pedagogiskt uppmärkta på undersidan

Microsoft USB-C Travel Hub
Foto: Microsoft

Funktioner och användarupplevelse

Microsofts hubb är den enda i testet som inte stöder att du laddar datorn igenom den. Detta trots att många Surface-enheter faktiskt bara har en usb-c-port och skulle ha nytta av det.

Tråkigt nog stöder inte usb-c-porten laddning av tillbehör utan du är hänvisad till usb-a-porten och lägsta möjliga laddningseffekt.

Hdmi-porten är av relativt modern standard, det är faktiskt en av få hubbar i testet som stöder 4K-upplösning i 60 Hz frekvens.

Travel Hub är också den enda hubben som har en gammal hederlig vga-kontakt, vilket kan vara räddningen när du stöter på en uråldrig projektor vid föreläsningen.

Prestanda

Även om Travel Hub inte har många portar är det bra fart på de som finns. Usb-a-porten är av senaste snitt och stöder de maximala 10 Gbit/s som usb 3.2 Gen 2-standarden medger. Detsamma gäller den modernare usb-c-kontakten, vilket var förvånande ovanligt bland konkurrenterna. Nätverkskontakten ger naturligtvis Gigabit-hastighet och det räcker ofta bra för bärbara enheter.

Specifikationer

Produkt: Microsoft USB-C Travel Hub
Testad: mars 2021
Tillverkare: Microsoft
USB-A portar: 1x 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s)
USB-C portar: 1x 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s)
Laddningsström: -
VGA: 1x
HDMI: HDMI 2.0 4K 60 Hz
Displayport: -
Ethernet: Gigabit
SD-kortläsare: -
Rek pris vid test: 1 299 kronor.
Pris: 947 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5