Testad produkt: Belkin USB-C Multimedia Hub
Pris: 790 kronor på Webhallen

Belkin gör inte bara laddare, adaptrar och mobiltillbehör utan har faktiskt ett 20-tal hubbar och dockningsstationer i sortimentet. USB-C Multimedia Hub är inte bara deras populäraste, utan en av de allra populäraste dockningsstationerna överhuvudtaget på Prisjakt. Men den är faktiskt två år gammal,frågan är om den hänger med årets konkurrenter?

Betyg 3 av 5

Omdöme

Belkin USB-C Multimedia Hub känns som ett välbyggt och tryggt sällskap i väskan för att klara alla uppkopplings-utmaningar. Och visst har den de allra nödvändigaste portarna. Men den stöder faktiskt bara det minsta möjliga i alla fall. Den ger nätt och jämnt laddningsström till laptopen, har den långsammaste överföringshastigheten på usb-portarna och stöder bara 30 Hz uppdateringsfrekvens på hdmi-porten.

Positivt

  • Pålitlig byggkvalitet

Negativt

  • Laddar bara datorn med 60 watt
  • Långsamma usb-portar

Design och konstruktion

Liksom Alogics och Satechis hubbar ansluter du hubben till datorn med en kort usb-c-sladd som sitter fast i kortänden. Du är alltså låst till den längden på sladd, vilket kanske funkar på resande fot men är mindre bra för en stationär installation.

Ethernet-porten för nätverket sitter på kortänden medan alla andra anslutningar sitter på ena långsidan. Med tanke på att Satechi har samma layout, men är nästan hälften så smal, undrar vi vad det är som tar upp all plats. Hubben känns dock som ett rejält metallstycke du inte behöver oroa dig över att det ska skadas i transporten.

Belkin USB-C Multimedia Hub
Foto: Belkin

Funktioner och användarupplevelse

Belkin säger inte så mycket om vilka standarder usb-c-anslutningen till datorn stöder, mer än att den är kompatibel med 2020 års Mac M1-modeller. Den stöder dock Usb Power Delivery så att du kan stoppa i dator-laddaren i usb-c-porten, men den klarar endast 60 watts laddning.

Hdmi-porten stöder 4K-skärmar men Belkin ger inga raka besked om uppdateringsfrekvensen. På kartongen och i produktbeskrivningen säger de 30 hertz, men bland supportfrågorna säger de 24/25/40 hertz. Vill du ha 60 hertz är maximala upplösningen qhd (2 560 x 1 440).

Prestanda

De två usb-a-portarna är precis så gamla och mossiga som vi fruktade. De stöder bara generation 1, så vi får bara 5 gigabits hastighet. Och försöker vi ladda något i portarna får vi standard 5 volt, 1,5 ampere, alltså 7,5 watt.

Även Belkin är luddiga i sina formuleringar, då de säger att hubben är ”Thunderbolt 3 kompatibel”. Då hade vi väl kunnat vänta oss hög hastighet på usb-c-porten? I stället ger den också bara 5 gigabit

Specifikationer

Produkt: Belkin USB-C Multimedia Hub
Testad: mars 2021
Tillverkare: Belkin
USB-A portar: 2x 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s)
USB-C portar: 1x 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s)
Laddningsström: 60 watt
VGA: -
HDMI
: 4K 30 Hz
Displayport: -
Ethernet: Gigabit
SD-kortläsare: UHS-1
Rek pris vid test: 1 100 kronor
Pris: 790 kronor på Webhallen

Betyg: 3 av 5