Apples utvecklarkonferens WWDC är ett lika säkert sommartecken som blommande syrener. I kväll drar den igång – och även 2021 är det digital närvaro som gäller. En inledande keynote blir det förstås också, där vi väntas få veta mer om Apples kommande förändringar kring operativsystem som IOS och Mac OS.

>> Till MacWorld Live!

Klockan 19.00 ikväll drar Apples presentation igång. Du kan följa den live på Youtube via valfri enhet, via Apples egen eventsajt eller i Apples TV-app med någon av de prylar som stödjer den. Vi på MacWorld kommer att hålla i en textbaserad livebevakning där du också gärna får chatta med oss på redaktionen eller med andra läsare som följer eventet. På vår live-sida finns även Youtube-videon inbäddad.


Det kan vi få se på WWDC

De flesta av de största nyheterna, som påverkar oss vanliga användare, kommer förmodligen att avslöjas under keynoten, som brukar hållas av Tim Cook och flera andra höjdare från Apple. Apple brukar alltid visa upp nya funktioner i sina kommande operativsystem vid det här evenemanget, men släpper ofta (eller i alla fall lanserar) också ny hårdvara. Här är alla saker vi förväntar oss att se på WWDC '21.

IOS 15 och Ipad OS 15

Apples viktigaste produkt är IOS. Över en miljard Iphone har IOS tickandes på insidan. Varje år brukar det dyka upp nya funktioner till användare och utvecklare. Det som gör det spännande (och andra fall mindre roligt) är att förändringar i IOS-policy kan förändra en hel bransch - se bara på vad som händer med App Tracking Transparency.

Önskelista: Alla nyheter vi vill se i IOS 15

Medan Apple nu talar om IOS och Ipad OS som separata mjukvaror är de fortfarande lika och följer samma spår såpass mycket att vi klumpar ihop dem. De flesta funktioner som IOS får kommer även att dyka upp i Ipad OS.

Grejen är att vi aldrig exakt vet vad vi kan förvänta oss för uppdateringar förrän Apple presenterat dem, men det florerar en hel del rykten. Apple sägs bland annat arbeta med meddelanden på låsskärmen, för att ge användarna mer kontroll och möjlighet att interagera med notiser och varningar på olika sätt och beroende på aktivitet. Meddelanden ryktas få flera nya funktioner (vilket inte är ovanligt) och vi kan redan se att det kommer att gå att logga matintaget i Fitness-appen.

Det ryktas om Apple är på väg att introducera nya förändringar på startskärmen, specifikt för Ipad OS, där du ska kunna placera widgets var som helst på hemskärmen, till och med ersätta alla app-ikoner om du vill. Vi hoppas att det kommer viktiga funktioner och förbättringar av Ipad OS som kan dra nytta av M1-processorn i Ipad Pro.

Apple har redan tillkännagivit ett gäng tillgänglighetsfunktioner, varav många kommer att ingå i IOS 15, Mac OS 12 och Watch OS 8.


Mac OS 12

Det är inte mycket vi känner till om vad som väntar i nya Mac OS 12. Givetvis har vi en önskelista, men faktum är att det är få nyheter som läckt. Med Apples övergång från Intel till Apple Silicon kan Mac OS faktiskt börja implementera funktioner som bara är tillgängliga på dessa produkter, utöver möjligheten att köra vissa Iphone- och Ipad-appar.

Mac OS

Watch OS 8
Vi har flera punkter på vår önskelista för Watch OS 8 (varför kan inte min klocka meddela mig om jag lämnar min telefon av misstag när jag går ut?). Även här har det varit skralt med rykten om vad nästa uppdatering ska innehålla. Det mesta skvallret om kommande Apple Watch-funktioner rör nästa generations Apple Watch (series 7), som sägs ha ett omdesignat boett och som kanske kommer att kunna läsa av blodsockret genom icke-invasiv mätning.

Watch OS8
Foto: Front Page Tech

TV OS 15

Apple fortsätter att förfina Apple TV-gränssnittet och det finns inga tecken på att de kommer att upphöra med det. Vi är osäkra på vilka nya funktioner vi kan förvänta oss av TV OS 15, men det skulle inte vara förvånande om vi får se Home-appen, nu när Apple börjat anstränga för att göra Homekit mer användbart. Fitness-appen är också endast för Fitness+, men den kan komma att inkludera all din tidigare träningshistorik, som den gör på din Iphone.

Ny Macbook Pro med M1X-chip

Det är inte alltid Apple tillkännager ny hårdvara på WWDC, men de har gjort det flera gånger tidigare. Ett av de mest ihållande och pålitliga ryktet säger att vi kommer en ny Macbook Pro. Apple ryktas arbeta med 14-och 16-tumsmodeller med uppdaterad design.

WWDC:s stjärna lär blir ett nytt Apple Silicon-chip, som kanske kommer att heta M1X. I grunden kommer det vara som M1, men med dubbla högpresterande cpu-kärnor (från fyra till åtta), två till fyra gånger fler grafikkärnorna (från åtta till 16 eller till och med 32) och internminne upp till 64 gigabyte.

Macbook Pro

Vissa säger att nya Macbook Pro kommer att utrustas med mini-led-skärm, andra säger att det inte lär dyka upp förrän senare i år. Ett scenario är därför att Apple presenterar Macbook Pro på WWDC, men att den inte finns tillgänglig förrän efter några månader. Eller så lanserar de endast en modell och väntar med övriga modeller till senare i år.


En avancerad Mac Mini med M1X

Apple har redan uppdaterat Mac Mini med M1-processorn, men de säljer fortfarande den dyrare Intel-baserade modellen. Ett rykte påstår att det snart kommer en omdesignad Mac Mini med samma M1X-processor, som ska användas i (icke lanserade) Macbook Pro.

Förutom ett nytt snabbare system-on-chip, sägs den även vara smalare med en slags plexiglas-topp samt att den har fler thunderbolt / usb 4-portar. Den kan också använda samma magnetiska strömkontakt som nya 24-tums Imac har. Mängder av rykten, men ingenting konkret.

Mac mini M1X

Glöm inte utvecklarna!

WWDC är naturligtvis en utvecklarkonferens. Den inleds visserligen med en förhoppningsvis spännande keynote med mycket information för vanliga Apple-fans, men konferensen är en veckolång historia, full av sessioner och work shops avsedda för utvecklare att lära sig att använda Apples verktyg och tekniker. Dessa kommer att inkludera hur nya api:er för kommande operativsystemen kan användas samt ändringar av redan befintliga.

Det mesta av det här är långt bortom vad vardagliga användare ägnar sig åt, men det finns ofta små dolda guldklimpar att finna; små men viktiga detaljer som inte är tillräckligt stora för att nämnas i inlednings-keynoten, men som du definitivt bör känna till.

Originalartikel av Jason Cross
Översättning och bearbetning: Petter Ahrnstedt