Innehållsförteckning

Facetime-uppgraderingar
Delning överallt
Meddelanden blir smarta
Live Text överallt
Wallet blir fetare

Under måndagens WWDC Keynote-presentation visade Apple upp IOS 15. Visst, ny hårdvara är alltid spännande, men IOS kan ändå vara Apples viktigaste produkt, den är trots allt installerad på över en miljard Iphones.

I och med att IOS 15 släpps till hösten höst har den första betaversionen redan rullat ut, fullt av nya funktioner och förändringar, såväl stora som små. Det här är de fem bästa funktionerna som kommer till IOS 15 i höst.

Stora Facetime-uppgraderingar

Facetime får ett stort lyft i IOS 15. Funktionen Rumsligt ljud skiljer ut röster så att gruppchattar låter mer naturliga. En ny rutvy visar alla deltagare i samma storlek och lyfter fram den som pratar. Nya mikrofoninställningar skiljer ut användarens röst från bakgrundsljuden. Isolation Mode eliminerar bakgrundsljud och fokuserar på din röst, medan funktionen Wide Spectrum är motsatsen och tar in alla ljud runt omkring dig. Porträttläget dyker också upp till Facetime och skapar suddiga bakgrunder automatiskt.

Facetime på Android

Den kanske största nyheten är Facetime-länkar. Du kan skapa en länk för ett framtida Facetime-samtal och skicka länken till vem som helst i vilken app som helst eller bifoga den i en kalenderhändelse. Bäst av allt är att Windows- eller Android-användare även kan klicka på dessa länkar och gå med i ditt Facetime-samtal via deras telefons/dators browser.


Delning

I IOS 15 handlar mycket om delning. Ett stort antal delningsfunktioner dyker upp under beteckningen Shareplay. Du kan lyssna på musik, titta på video eller dela din skärm med någon under ett Facetime-samtal. Ljudet eller videon kommer att synkroniseras med de andra i samtalet, som dessutom får mediakontroller om de vill pausa eller hoppa till ett annat spår. Alla i samtalet kan dessutom skapa en gemensam spellista.

Facetime-delning
Du kommer att kunna dela synkroniserad video och musik i Facetime.

Det här kommer att fungera med Apple Music och TV-appen, men Apple gör api:n tillgänglig, så att andra appar kommer att kunna stödja det. Apple visade appar som kommer att ha stöd för detta, bland annat Disney +, HBO Max, Twitch, ESPN+. I dagsläget finns ingen svensk app som stöder funktioner.

En ny meny "Delas med dig" dyker upp i Apples appar. Den samlar in och lyfter fram till exempel bilder som skickas till dig i Imessage. Om du öppnar appen Foton kan du se de bilder som skickats till dig i Meddelanden på ett och samma ställe. Detsamma gäller i News, Podcasts, TV och Safari. Det är ett enkelt sätt att snabbt hitta länkar som du mottagit, utan att behöva bläddra igenom långa meddelandetrådar. I Meddelanden kan du även fästa saker.


Meddelanden blir smarta

Meddelanden i IOS får nu äntligen en välbehövlig skopa intelligens och möjlighet att organiseras. En aviseringsöversikt sammanfattar alla aviseringar som du har ignorerat under dagen. Ställ in vilken tid du vill att de ska dyka och sedan är det bara att komma ikapp.

Aviseringar
Meddelandesammanfattning. Få flödet av missade meddelanden när du vill.

Om du har aktiverat Stör ej kommer andra att kunna se det i Meddelanden. Brådskande meddelanden levereras dock direkt så att du inte riskerar att missa någon viktig information. Det går också att tillfälligt stänga av notiser för en viss app eller tråd under den närmaste timmen eller resten av dagen.

Mest intressant är ett nytt fokusläge eller snarare lägen. Om du till exempel fokuserar på arbete kan du ställa in ett arbetsfokusläge, där endast appar och personer du valt ut kan skicka meddelanden till dig. Du kan också välja vilka appar du vill se på startskärmen i varje fokusläge. Genom AI kan nya fokuslägen skapas baserat på din aktivitet, men du kan också skapa dina egna.

Levande text (och mer) överallt

En ny funktion som heter Live Text använder maskininlärning för att hitta text i bilder och låter dig sedan behandla den som vanlig text. Allt detta händer i telefonen för att skydda din integritet. Rikta kameran mot någon form av text så visas en indikator längst ned till höger, som du kan trycka på för att isolera och välja den. Du kan sedan klistra in den texten i ett meddelande, e-post eller vad det nu kan vara.

Apple Live Text
Live Text känner igen text i bilder i flera appar och enheter.

Detta fungerar över hela operativsystemet, inte bara i kamera-appen. Du kan välja text i befintliga foton, söka efter text i dem och till och med välja text i bilder på webben. Funktionen kan användas för att till exempel söka efter en bild av ett handskrivet recept eller fota av ett telefonnummer som står på dörren till en butik och sedan ringa det numret.

Medan Live Text-systemet är det mest omdanande är det inte bara för text. Systemet kan känna igen husdjur och andra djur, föremål i naturen, böcker, landmärken och så vidare.


Plånboken blir fetare

Wallet-appen gör redan mycket med betalkort, åkkort och biljetter (om du bor i USA det vill säga). Men den kan inte ersätta din fysiska plånbok än. Apples jobbar dock med att ändra detta. Dessvärre är mycket av detta specifikt för USA.

Carkey släpptes redan i IOS 13.6, men har ännu inte särskilt stort stöd bland biltillverkare. Med IOS 15 utvidgas Carkey till att omfatta stöd för Ultra Wideband (uwb). Vissa – i skrivande stund oklart vilka – biltillverkare kommer att börja stödja det i slutet av 2021. Wallet kommer även att stödja andra typer av nycklar, som din hemnyckel (och om du har ett smartlås som stöds) eller hotellnycklar.

Wallet
I vissa amerikanska stater kan du lagra ditt regeringsutfärdade id-kort i Wallet. En funktion vi förmodligen inte får se i Sverige.

I USA kommer vissa stater att godkänna ett skannat kör- eller id-kort i Wallet. Skannade kort krypteras och lagras i Secure Element, så att ingen obehörig kommer åt informationen (inte ens Apple).

Bubblare:

Focus är en ny samling verktyg som ska göra det enklare att fokusera på jobbet, träningen, bilkörningen och så vidare. Till exempel blir det enklare att informera sina vänner om att man inte vill bli störd.

När släpps IOS 15?

Apple har inte släppt ett exakt lanseringsdatum för IOS 15, men större IOS-versioner lanseras nästan alltid i september.

Om din Iphone kan köra IOS 14 kommer den att kunna köra IOS 15. Vissa äldre telefoner får inte alla nya funktioner, men nästan allt kommer att fungera på alla enheter. Här är listan över Iphones som stöds:

Iphone 12
Iphone 12 mini
Iphone 12 Pro
Iphone 12 Pro Max
Iphone 11
Iphone 11 Pro
Iphone 11 Pro Max
Iphone XS
Iphone XS Max
Iphone XR
Iphone X
Iphone 8
Iphone 8 Plus
Iphone 7
Iphone 7 Plus
Iphone 6s
Iphone 6s Plus
Iphone SE (1: a generationen)
Iphone SE (andra generationen)
iPod touch (7: e generationen)


Hur får jag tag på en betaversion?

Om du känner dig modig kan du testa IOS 15 innan det släpps. Apple brukar dock varna för att inte köra betaversioner på din primära telefon. Det här är ett bra råd – du vet aldrig vad som kan gå fel. Räkna med att appar som BankID i synnerhet och bankappar i allmänhet slutar fungera. De första betaversionerna brukar också vara behäftade med de värsta buggarna.

Är du utvecklare kan du surfa till developer.apple.com/download och ladda ned en beta-profil för utvecklare. Du som inte är utvecklare kan gå med i den offentliga beta-testningen genom att surfa till beta.apple.com med den telefon som du vill köra betan på. Betaversionen för utvecklare är redan tillgänglig, medan den offentliga betan förväntas släppas i början av juli.

När du väl har laddat ned beta-profilen måste du aktivera den genom att gå till Inställningar> Allmänt> Profil. Efter det går du till Inställningar> Allmänt> Programuppdatering för att ladda ned den senaste betaversionen.

Originalartikel av Jason Cross
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt