I juni 1996 visade Apple upp en förhandsversion av Copland på utvecklarkonferensen WWDC. Tanken var att det nya operativsystemet på allvar skulle kunna konkurrera med Windows 95, men så blev inte fallet.

När Apples utvecklare inte kunde färdigställa den utlovade versionen av Mac OS 8 i tid valde de i stället att släppa en uppiffad version av det gamla operativsystemet under samma namn.

Copland sopades under mattan och bortsett från en bok med titeln Mac OS 8 Revealed och några t-tröjor med texten Hands-On Experience finns det inte längre några synliga spår av projektet.

Tröja
Så här såg tröjan ut som Apple delade ut till deltagare på WWDC 1996.

Apple insåg att goda råd var dyra och desperationen skulle så småningom leda till lanseringen av Mac OS X, ett operativsystem som starkt bidrog till att vända den negativa spiralen som företaget hade hamnat i under 1990-talet.

Därför behövde Apple ett nytt operativsystem

Den klassiska versionen av Mac OS utvecklades på 1980-talet och var skapat för den tidens datorer. När utvecklingen gick framåt i snabb fart blev det allt svårare att anpassa systemet efter de nya förutsättningarna.

Mac OS var skapat för att köra ett program åt gången, att lägga till fullt stöd för multitasking var inte det lättaste, särskilt som minneshanteringen också var bristfällig.

System 7.6.1
Det klassiska operativsystemet för Mac var inte anpassat för moderna behov.

Apple var i desperat behov av ett nytt och mer stabilt system, inte minst då Microsoft gjorde stora framsteg med Windows 95 och Windows NT under samma period.

Copland var tänkt att erbjuda stora förbättringar gällande multitasking och minneshantering, men även ett modernt gränssnitt med stöd för teman, en avancerad sökfunktion, ett nytt filsystem och så vidare.

När Mac OS 8 väl presenterades sommaren 1997 var det som sagt en lätt moderniserad version av det klassiska operativsystemet. Jämfört med System 7 var det ett steg framåt, men det var långtifrån det som Apple utlovat året dessförinnan.

Apple plockar fram plånboken

Efter fiaskot med Copland hade Apple inget annat alternativ än att se om det fanns något lämpligt operativsystem att köpa eller licensiera. Enligt företagets dåvarande vd Gil Amelio och teknikchef Ellen Hancock fanns det helt enkelt inga förutsättningar för Apple att bygga nästa generations Mac OS på egen hand.

Ett förslag om att basera Mac OS på Microsofts Windows NT-kärna fick tummen ned, likaså ett förslag om att bygga en helt ny plattform med Java som grund.

I stället vändes blickarna mot två intressanta operativsystem med kopplingar till två tidigare Apple-profiler.

I den ena ringhörnan stod BeOS, ett relativt nytt operativsystem från ett företag som grundats av Apple-veteranen Jean-Louis Gasseé. Operativsystemet hade ett modernt grafiskt gränssnitt och avancerade sökfunktioner som var långt före sin tid. Dessutom var det redan anpassat för Apples Power Mac-datorer, något som var ett stort plus. Å andra sidan skulle det krävas en hel del jobb för Apple att lägga till allt som saknades i systemet.

I den andra ringhörnan stod Nextstep, ett mer komplett operativsystem från Steve Jobs företag Next. Visserligen saknades en del av de banbrytande funktionerna som fanns i BeOS, men Amelio och Hancock var tillräckligt övertygade och bestämde sig för att köpa upp Next till en kostnad av 400 miljoner dollar.

Steve Jobs
Apple fick inte endast ett modernt operativsystem när de köpte upp Next, det gjorde också att Steve Jobs kom tillbaka till företaget han grundade 1976.

Som en följd av förvärvet kom Steve Jobs tillbaka till Apple, först i en roll som ”rådgivare” men det dröjde inte länge innan han blev utsedd till vd. Under hans ledning vände allting uppåt igen, men det behöver vi inte gå närmare in på i den här artikeln.

Mac OS X ser dagens ljus

Trots att Apple köpte upp Next redan i december 1996 skulle det dröja ända till mars 2001 innan Mac OS X 10.0 lanserades.

Det tog alltså mer än fyra år för Avie Tevanian och kompani att omvandla Nextstep till något som kändes som en modern variant av Mac OS. Ska vi vara riktigt ärliga var inte heller 10.0 en ”färdig” version och det skulle dröja ända till april 2002 innan Steve Jobs anordnade en offentlig begravning för föregångaren Mac OS 9. Först då hade Mac OS X alla de funktioner som kunde förväntas av ett modernt operativsystem.

Utöver ett nytt tema var dockan, där de mest använda programmen placeras, en av de mest synliga nyheterna i Mac OS X. Den finns kvar än i dag och är det mest tydliga arvet från Nextstep.

Dockan
Dockan är det mest tydliga arvet från Nextstep i dagens Mac OS.

Innan Mac OS X släpptes fick vi se Rhapsody och Mac OS X Server, två udda hybridversioner som först och främst riktade sig till utvecklare.

Apples lösning för att överbrygga skillnaderna mellan Nextstep och Mac OS var Yellow Box (Cocoa) och Blue Box (Carbon), en moderniserad version av den befintliga Mac OS-applikationsmiljön.

Med hjälp av Carbon kunde utvecklare relativt snabbt och enkelt uppdatera sina gamla program så att de kunde köras i Mac OS X. Sedan kunde de i lugn och ro fila på nya Cocoa-versioner som kunde dra full nytta av de moderna funktionerna i operativsystemet.

Användare som ville fortsätta använda sina gamla program och spel som inte anpassats för Mac OS X kunde göra det via Classic, en virtualiserad version av klassiska Mac OS. Därmed kunde Apple förmå kunderna att köpa nya datorer utan att tvinga dem att köpa ny mjukvara på samma gång.

Med tanke på att de behövde implementera flera lager för att kunna köra de olika programmen är det egentligen inte så konstigt att det dröjde innan Mac OS X såg dagens ljus.

Så småningom kunde Apple avskaffa både Classic och Carbon, vilket innebär att det bara är koden från Nextstep som lever vidare än idag.

Arvet från Next och Nextstep

Med facit i hand är det inte konstigt att många experter anser att Steve Jobs återkomst var den stora grejen med förvärvet av Next, men det är inte hela sanningen.

Alla Apples nuvarande operativsystem baseras i grund och botten på Nextstep. Det är därför som app-utvecklare än i dag stöter på sådant som NSObject, NSString och NSArray, prefixet NS kommer nämligen från Nextstep.

Apple-prylar
I och med att Apple lade vantarna på Nextstep kunde företaget inte bara ta fram Mac OS X, utan även IOS, Ipad OS, TV OS, Watch OS och Homepod OS.

Så när vi firar 20-årsjubileet för Mac OS X är det inte enbart för att hylla ett operativsystem för Mac-datorer. Det är också ett sätt att uppmärksamma det moderna Apples födelsedag.

Översättning och bearbetning: Mikael Markander

Apple MacBook Pro (2020) - M1 OC 8C GPU 8GB 256GB 13" Pris vid test: 14990 kr.

Bästa pris just nu: 15209 kr