Tidigare var färgstyrning något som enbart grafiker och fotografer behövde bekymra sig om. De flesta datorskärmar tillverkades för att ligga så nära standardfärgrymden srgb som möjligt och för det mesta såg bilder ut som det var tänkt - oavsett skärm.

Läs även: Så tar du smarta skärmdumpar på Mac och i IOS

Numera har skärmar med stor färgrymd blivit betydligt vanligare, inte minst på Mac där Apple numera har gått över till skärmar med P3-färgrymden (egentligen Display P3, en variant av biografstandarden dci-p3). Mac OS självt och de allra flesta Macprogram är färgstyrda och kan visa bilder korrekt (så långt det är möjligt). För det mesta behöver du som användare inte bekymra dig, men det finns ett undantag som många kan stöta på: Skärmdumpar.

Färgrymd
Skärmdumpar på Mac sparas med bildskärmens färgprofil inbakad, som du kan se med Visa info i Förhandsvisning.

Mac OS sparar sedan länge skärmdumpar med skärmens färgprofil inbakad. Det gör inget så länge programmet som visar den har stöd för färghantering, men kan ställa till det om du delar bilden med någon annan eller kopierar och klistrar in den i ett program som saknar färghantering.

Säg att du tar en skärmdump med ctrl-knappen nedtryckt (som placerar bilden i urklipp istället för sparat på skrivbordet) och klistrar in den i Slack. Resultatet, om du har en modern Mac med P3-färger eller en annan skärm med stor färgrymd, blir en bild med urblekta färger. Knallrött blir rostfärgat, klarblått blir en vattnig blå.

Så säkrar du dumparna för delning

Det bästa sättet att se till att dina skärmdumpar inte ser knasiga ut när du delar dem med andra, vare sig hos dig eller den du delar med, är att konvertera dem till standarden srgb.

Om du har ett program som Adobe Photoshop eller Affinity Photo kan du öppna den sparade skärmdumpen och konvertera. Mac OS inbyggda bildvisare Förhandsvisning kan tyvärr inte konvertera till andra färgrymder (men kan däremot tilldela en profil, vilket inte alls gör samma sak). Men det finns ett inbyggd program som kan hjälpa dig. Colorsync-verktyg heter det, och det ligger i mappen Verktyg i programmappen (som numera kallas Appar sedan Big Sur lanserades).

Byt till srgb

Öppna bilden i Colorsync-verktyg genom att till exempel dra den till programikonen i dockan. Välj sedan Matcha med profil i rullgardinsmenyn längst ner till vänster (bör vara förvalt) och välj Bildskärm -> sRGB IEC61966-2.1 i den högra menyn där det först står Inget. Klicka sedan på Använd längst ner till höger i fönstret, och spara (cmd-s).

När du nu delar den med andra eller använder den i ett icke färgstyrt program kommer den se ut som den ska.

Vill du veta mer om varför det blir så här? Läs vår stora guide till färgrymder och färgstyrning här.

Apple MacBook Pro (2020) - M1 OC 8C GPU 16GB 512GB 13"

Bästa pris just nu: 19955 kr