I februari började utvecklaren Kosta Eleftheriou rapportera om uppenbart bedrägliga appar på App Store som år efter år har kunnat dra in stora belopp på att lura användare att betala för dyra prenumerationer. Apple tog bort en del av apparna han pekade ut, men lät andra appar från samma utvecklare ligga kvar i butiken.

Nu har Kosta Eleftheriou, genom företaget KPAW LLC, stämt Apple för konkurrensbrott, rapporterar The Verge. Stämningsansökan har lämnats in vid Santa Claras högre domstol, det vill säga en lokal domstol i Kalifornien. I den anklagar Kosta Eleftheriou Apple för falsk marknadsföring, kontraktsbrott och bedrägeri.

Anklagelserna gäller flera saker:

  • Apple påstås ha försökt köpa upp hans app Flicktype och när han inte ville sälja hämnades Apple genom att hindra honom att publicera appen på App Store.
  • Tekniken i Flicktype ingick i en lång rad andra tredjepartsappar som fick publiceras utan hinder, vilket Kosta Eleftheriou påstår visar att refuserandet av Flicktype var artificiellt och ett konkurrensbrott.
  • Apple har inte fullföljt sina löften om att hålla App Store fritt från bedrägerier och förfalskningar. Enligt Kosta Eleftheriou får appar som är rena piratkopior av bland annat Flicktype fortsätta sälja i butiken och drar in pengar till Apple.

Läs mer: Kosta Eleftherious avslöjanden om App Store blottar Apples bluff