Testad produkt: Apple Ipad Air (2022)
Pris: från 7 395 kronor på Prisjakt

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Det här är en välkommen uppdatering, där Ipad Air nu fått M1-processorn och är lika kraftfull som proffsmodellerna. Nya färger är det enda som skvallrar om att det är en ny modell. Vi önskar dock att Apple i framtiden ser över alternativen för lagringen.

Positivt

  • Snabb som tusan
  • Bra format
  • Skärmen
  • Design

Negativt

  • Saknar 120 Hz skärmfrekvens
  • Lagringsalternativen
 Det är i allmänhet inte helt lätt att betygsätta de senaste iterationerna av en redan bra produkt. I synnerhet inte Apples senaste Ipad Air, som nu har fått en rundsmörjning som innebär att den är lika kraftfull som den senaste Ipad Pro 12,9. Problemet är ur vilken vinkel recensionen ska skrivas.
iPad Air 2022

Att mala på om att den ser likadan ut, förutom de nya färgerna, som föregående generation av Ipad Air känns kontraproduktivt. Som testare av hårdvara måste man då ställa sig frågan ”hur fasen skulle den se ut annars?”. En Ipad är en platta som är ungefär 25 x 18 centimeter med en tjocklek på dryga sex millimeter. Den främre ytan är täckt av en skärm. Hur i hela världen ska Apple variera designen? En cirkelformad Ipad vore en radikal lösning, som dock skulle få alla recensenter att unisont klaga på att Apple sabbat designen.

En gissning är att Apple arbetar efter devisen ”if it ain’t broke, why fix it?” Apple tillverkar produkter för konsumenter, inte för gnälliga teknikjournalister.

Med ovan i åtanke är det således dags att kasta oss över den femte generationen av Ipad Air.

Den största nyheten med Ipad Air 5 är att den har försetts med M1. Detta ger i såväl teori som praktik ett prestandalyft upp till 60 procent jämfört med föregående Ipad Air, som verkligen inte är långsam, inte ens om vi mäter med dagens mått. Om du går direkt från en föregående generations Air till den senaste kommer du att märka att den laddar webbsidor snabbare, krävande spel, som exempelvis Robot Wars, flyter bättre och att den generellt har mer stuns.

M1 möjliggör även snabbare dataöverföring över usb-c och att du nu kan ansluta den till en 6k-skärm om du så önskar.

M1

Skärmen är en 10,9-tums ”Liquid Retina” som använder sig av Apples True Tone-teknik, där skärmen anpassar sig efter ljuset i omgivningen. Skärmen grejar fullt färgomfång enligt dci-p3-standard och har en antireflekterande beläggning. Vad den inte har är dynamisk frekvensuppdatering, eller ”Promotion” som Apple kallar det. Vill du ha det måste du köpa en av Pro-modellerna.

En ny kamera har den också begåvats med. Såväl den bakre som främre kameran har 12-megapixel sensorer. Den främre grejar nu ”centrerat” (center stage), där kameran genom ai kan ”följa” dig under ett Facetime-samtal. Huvudkameran kan filma i 4k med 60 bilder per sekund.

iPad Air 2022

Snabb uppkoppling

Apple har inte bara klämt i en ny processor som är snabb, de har även piffat upp dina uppkopplingsmöjligheter genom att förse den med wifi6 och 5g, om du väljer att köpa gsm-modellen.

Air har fortfarande Touch ID istället för Face ID. Huruvida det är bra eller dåligt är upp till dig, då bägge två fungerar föredömligt bra. Undertecknad föredrar faktiskt Touch ID. När du håller Ipad i landskapsläge är det lätt att ett finger täcker kameran, vilket gör att Face ID inte fungerar.

Utseendemässigt är den enda påtagliga skillnaden att den har fått fem nya färger: rymdgrå, rosa, lila, blå och stjärnglans, eller som vi andra säger – vit.

iPad Air 2022

Lagringsminnet… Kom igen, Apple

Det stora smolket i Ipad-bägaren är Apples val av lagringsminne. Det finns två minneskonfigurationer, 64 eller 256 gigabyte. 64?! Allvarligt, det är dags att släppa sargen, Apple och börja åka dit pucken är på väg och inte där den har varit. Hade valet varit mellan 128 eller 256 hade betyget blivit ett snäpp högre.

På det stora hela är det en välkommen och bra uppdatering. Ipad Air är nu lika kraftfull som de större proffsmodellerna. Du kan använda Apple Pencil, Magic Keyboard samt använda Apples nya, coola funktion "universell kontroll" (universal control).


Specifikationer

Produktnamn: Ipad Air
Tillverkare: Apple
Testad: Mars 2022
Systemkrets: M1
Lagring: 64 eller 256 GB
Skärm: 10,9 tum liquid retina, 2 360 x 1 640 bildpunkter
Kameror: 12 + 12 megapixel
Anslutningar: Usb 3.1 typ c
Kommunikation: 5g, wifi 6 & bluetooth 5.1
Operativsystem: IOS
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, nano- och e-sim
Batteri: Upp till 10 timmars wifi-surf eller videouppspelning
Storlek: 24,7 x 17,8 x 6,1 cm
Vikt: 461 (wifi) gram, 462 (gsm)
Pris: från 7 395 kronor på Prisjakt


Prestanda

Antutu: 111 9739
Geekbench 5 Multicore: 7 284
Geekbench 5 en kärna: 1 710
Geekbench 5 Compute: 20 941
Wild Life Unlimited: 18 305
Läshastighet, lagring: 898 MB/s
Skrivhastighet, lagring: 917 MB/s

Betyg 3,5 av 5