Varje år florerar ett antal rykten om hur höstens Iphone kommer att se ut, men hur ser planerna egentligen ut på längre sikt än så? Skillnaderna från år till år är inte lika stora som de var under Iphones tidiga levnadsår. Produktkategorin smartphone har helt enkelt mognat, men på längre sikt finns fortfarande intressanta, potentiella nyheter som vi kikar närmre på här.

Läs även: Allt om 2021 års Iphone

Självklart är det här bara gissningar och spekulationer, för hur Iphone ser ut om tio år – och vad det ens är för typ av produkt då – vet inte ens Apple.


2021: Kompaktare Face ID

Framtidens Iphone ryktas få ett Face ID-system som är mer kompakt än i dagens modeller. Det kan göra att den lilla ”flärpen”, där frontkameran och Face ID huserar, krymper för första gången sedan Iphone X presenterades år 2017.

Enligt rykten kan detta ske redan till hösten, med Iphone 13.


2023: 5G-modem i alla telefoner – tillverkade av Apple

Några av de nyheter och förändringar som kommer till Iphone framöver är mer av typen förutsägbara, iterativa uppdateringar, som 5g.

5g lär bli var mans egendom inom några år och lär även implementeras i Apples billigare telefonserier, som Iphone SE.

Dessutom väntas Apple röra sig bort från de Qualcomm-modem företaget köper idag, för att istället sätta in sina egna 5g-chip i framtidens Iphone-modeller. De senaste ryktena pekar mot att alla nya Iphone-modeller från år 2023 kommer att använda Apples egna 5g-modem.


2023: Teleskopkamera för bättre zoom

Kameraförbättringar finns i varje ny Iphone-modell, men 2023 kan den optiska zoomen få ett rejält lyft, enligt uppgifter från Ming-Chi Kuo. Detta tack vare ett så kallat teleskopiskt zoom-objektiv på Iphone, som med lätthet kan ge Iphone en optisk zoom på 5x eller 10x.


2023: Vikbar – eller inte

Mycket verkar hända 2023 för Iphone. Det kan också bli året då vi får se en vikbar Iphone för första gången – med stor betoning på kanske.

Det är visserligen mycket troligt att Apple undersöker möjligheterna för en vikbar Iphone, kanske till och med har ett gäng fungerande prototyper i sina testlabb, men att verkligen lansera en vikbar Iphone är ett mycket större steg.

Apple kan ju göra bedömningen att det är en teknik utan framtid och satsa sina kort på något annat istället, exempelvis ar-teknik.

Men om det kommer en vikbar Iphone kan det ske år 2023, enligt uppgifter från Ming-Chi Kuo. Modellen kan få en skärm som i uppvikt läge är på mellan 7,5 till 8 tum, enligt samma uppgifter.

Läs mer! Vikbar Iphone kan se dagens ljus 2023


Portlöst eller lightning, men inte usb-c

Rykten om en portlös Iphone har kommit och gått, men ännu finns inga tydliga tecken på att Iphone verkligen kommer att slopa lightning-porten. Tidigare rykten hävdade att det skulle kunna ske 2021, men senare tid har färre sådana rykten florerat.

Den som hoppas på en usb-c-port istället för lightning får dock vänja av sig vid den tanken. Usb-c är svårare att vattentäta, samtidigt som Apple inte uppges vilja släppa lightning-kontakten med dess Made for Iphone-program för lightning-tillbehör.

Ming-Chi Kuo har samtidigt uppgett att, om något, är det mer troligt att Apple släpper en portlös Iphone än en med usb-c.


2022-2040: Galna rykten om ar och vr

Kanske kommer ar/vr-hårdvara i olika former mer och mer ta över den roll Iphone spelar idag. Ska vi tro den evige och ofta citerade analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple släppa sitt första ar/vr-headset redan 2022.

Tre år senare, 2025, kan Apples släppa ett par vanliga glasögon med augmented reality-funktionalitet.

Efter det kan det hända ännu mer spännande saker. Ming-Chi Kuo menar att Apple kan komma att släppa egna kontaktlinser med ar-teknologi någon gång mellan 2030 och 2040. Dessa kontaktlinser ska förlita sig på Iphone för uppkoppling och processorkraft, så helt tillintetgjord lär Iphone inte bli, inte ens under 2030-talet.

Kuo medger dock att det inte finns några konkreta lanseringsplaner i det här stadiet, samt att mycket kan komma att hända fram till dess. Att ha en Iphone i ögat låter väldigt mycket sci-fi, men att Apple satsar mycket på ar är å andra sidan ingen nyhet.