Sedan månadsskiftet måste alla mobiltelefoner som säljs i Ryssland erbjuda appar från ryska utvecklare och nu står det klart hur Apple har valt att implementera lagen.

I stället för att lägga in en mängd förinstallerade appar har Apple bestämt sig för att lägga till en ruta som visas i samband med aktiveringen. Där erbjuds användarna att ladda ner ett antal ryska appar, däribland Yandex Browser, Yandex Maps, Yandex Disk, ICQ, OK Live och VK.

I nedanstående Twitter-inlägg kan du se hur upplägget ser ut:

Användarna kan välja att avstå från att installera apparna i fråga, så möjligtvis kan ryska myndigheter komma att skärpa kraven på Apple så småningom. I skrivande stund finns det emellertid inget som tyder på att upplägget bryter mot lagen.

Tidigare (2021-03-16):

Användare som aktiverar en ny Iphone i Ryssland kommer från och med 1 april få en annorlunda upplevelse än annorstädes. Istället för att lämna landet har Apple nämligen valt att följa en ny rysk lag som då träder i kraft, rapporterar 9 to 5 Mac.

Den nya lagen kräver att mobiltelefoner som säljs i landet kommer med ett gäng appar förinstallerade, från en lista som tas fram av ryska staten, skriver 9 to 5 Mac.

Apples metod för att följa lagen är att som en del av aktiveringsguiden installera apparna från App Store. Användare får upp en lista över apparna, och kan manuellt välja bort enstaka appar om de inte vill ha dem.

När lagen först tillkom hotade Apple med att dra sig ur den ryska marknaden. Om det var tomma ord, eller om Apple hittade ett sätt att följa den som inte var lika motbjudande, framkommer inte.