Trädgårdar kan vara en lugn oas från vardagens stress. För många har trädgården blivit en nyupptäckt hobby i samband med coronapandemin. Om du är en av dem vars odlarintresse har vaknat är det dags att komma igång med årets göromål. Påsken är snart här och ska du förkultivera och göra andra förberedelser är det hög tid att börja.

Du kanske inte förknippar trädgårdsarbete med mobiler och appar – mycket av glädjen ligger just i att känna jorden mellan fingrarna och lukta och titta på allt. Men det finns faktiskt appar som gör jobbet enklare. Här är några av de bästa apparna för dig som gillar att påta i trädgården.

Gardenize

Gardenize

Svenskutvecklade Gardenize är både en hjälpreda för odlandet och något av ett socialt nätverk för odlare. Du lägger till dina växter och växtplatser och kan sedna föra en slags dagbok över trädgården genom att lägga till händelser (som ”sådde” eller ”nu blommar potatisen”). Du kan ta foton på allt och appen har enkla ritverktyg så att du kan markera till exempel var du har sått olika sorter direkt på ett foto av en växtplats.

Den sociala biten handlar om att du kan hitta och lägga till vänner i appen för att se och följa deras trädgårdar. Du kan också göra din egen trädgård offentlig. Om du vill kan du lägga till adressen, så att andra kan titta förbi (men det kanske är bäst att vänta tills pandemin är över).

Gardenize är även en av få appar med en växtdatabas på svenska. De flesta är på engelska och det går så klart att översätta själv (exempelvis via det latinska namnet), men det underlättar så klart att ha svenska namn om du redan kan dessa.

Plantnet

Plantnet

Det kryllar av appar som lovar att identifiera blommor och växter. Vi rekommenderar att du först testar Plantnet, eftersom appen utvecklas som en del av ett vetenskapligt projekt. Förutom att hjälpa dig känna igen växter kan du själv hjälpa till genom att bekräfta andra träffar i systemet. Vår erfarenhet av appen är att den är väldigt träffsäker, men fungerar den inte för dig kan du prova någon av de många andra som finns på App Store.

Tyvärr är vare sig gränssnittet eller svaren på svenska. Men om du googlar det engelska eller latinska namnet av en växt bör du hitta det svenska namnet.

WaterMe - Gardening Reminders

Waterme - Gardening Reminders

Glömmer du att vattna? Då kan appen Waterme vara till nytta. Den är väldigt enkel: Lägg till en växt (krukväxt, odling eller vad det nu är), välj något att påminnas om och hur ofta du ska påminnas och det är klart. Förutom att vattna kan du välja något annat att bli påmind om, som att ge näring eller flytta (till exempel sätta ut förkultiverade plantor på försommaren).

Planta

Planta

Planta är även den en svenskutvecklad app som framför allt vänder sig mot dem som odlar på balkongen eller bara har krukväxter. Precis som i Gardenize skapar du växtplatser och lägger till växter i dessa, här är dock platserna förinställda och huvudsakligen olika rum. Ett premiumabonnemang ger ytterligare information, exempelvis om olika växters giftighet och en inbyggd identifieringsfunktion.